Life&style
Pravilna higijena intimnog područja

Zašto intimne dijelove ne treba često prati i druge tajne ženske higijene

  • Područje genitalija jedno je od najosjetljivijih područja ženskog tijela
  • Pogledaj koje bi stvari trebala izbjeći kod njege intimnog područja 
  • Peckanje, neugodan miris, suhoća, bol pri seksu znakovi su da nešto radiš krivo

Iritacija kože, neugodan miris ili infekcije u genitalnom području? Često je kriva pogrešna rutina njege i čišćenja. Pravilna intimna higijena iznimno je važna za održavanje intimnog zdravlja. U nastavku ćeš saznati koje pogreške trebaš izbjegavati.

Intimni dijelovi žene više nisu tabu tema. Uostalom, to je dio tijela koji ne samo da zaslužuje punu pažnju i njegu, nego ga doista treba. Ali, za zdravo genitalno područje ključna je pravilna higijena. Problem je, međutim, što mnoge žene ne znaju pravilno njegovati područje između nogu. Čak i tijekom rutine pranja neznanje može potaknuti širenje bakterija ili gljivica, a time i razvoj nadražaja kože, neugodnih mirisa i, u najgorem slučaju, vaginalnih infekcija. 

via GIPHY

Suhoća rodnice, bol tijekom seksa i neugodno pečenje i svrbež obično nemaju šanse sa zdravom i pravilno njegovanom vaginom. Za dobrobit našeg svetog hrama nužno je potrebna prava intimna higijena. Stoga trebaš izbjegavati sljedeće…

1. Prečesto pranje

Redovita intimna higijena važna je za osjećaj svježine i sprječavanje upala. Ipak, ne treba pretjerivati s pranjem genitalnog područja. Naime, vagina se sama čisti - i to tako da njezina prirodno kisela pH vrijednost nije narušena. Često pranje, s druge strane, dovodi u neravnotežu vaginalnu floru. Rezultat: gljivice i patogene bakterije mogu se neometano razmnožavati i izazivati infekcije - osobito kod žena starijih od 40 godina čija intimna koža s godinama postaje tanja i osjetljivija zbog hormonalnih čimbenika.

Kako bi se očistilo genitalno područje, potpuno je dovoljno isprati vanjske spolne organe - vulvu s venerinim brežuljkom, vanjske i unutarnje stidne usne i klitoris - mlakom vodom jednom dnevno, na primjer ujutro, pod tušem. Usput: žene ne trebaju dodatno prati niti posebno čistiti intimno područje tijekom menstruacije.

Moja tajna je u manje pranja Možda vas zanima 'Moja tajna je: manje pranja. Ne stavljam dezodorans, nemam četku za kosu, a umivanje samo troši vrijeme' Rubrika Life&style Life&style

Proizvodi za higijenu | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Neodgovarajući proizvodi za intimnu higijenu

Kao što je već spomenuto: vagina je organ koji se sam čisti, čiju funkciju ometaju pogrešni proizvodi za njegu i prekomjerna higijena. Stoga ginekolozi preporučuju ispiranje genitalnog područja samo izvana vodom, a ako se to ne čini dovoljnim, samo pomoću losiona za intimno umivanje s neutralnim pH, bez mirisa. Normalni sapuni ili gelovi za tuširanje preagresivni su za osjetljivu kožu u genitalnom području - i dezinficirajuća sredstva za ispiranja vagine ili intimni dezodoransi također se ne preporučuju: ti posebni proizvodi navodno su prilagođeni potrebama osjetljivog ženskog spolnog područja, ali mogu napasti sluznicu rodnice i, između ostaloga, izazvati nastanak bakterijske infekcije ili gljivice.

5 stvari koje ljeti nikako ne bi trebala raditi svojoj vagini

3. Neispravna depilacija

Za mnoge žene je uklanjanje stidnih dlaka prirodan dio njihove intimne higijenske rutine. Međutim, ovdje treba napomenuti da intimna frizura također može zaštititi osjetljivo područje između nogu od klica. Dakle, uklanjanje stidnih dlaka nije uvijek korisno. Konkretno, upotreba agresivnih krema za depilaciju ili pjene za brijanje može poremetiti zaštitnu floru.

Savjet: umjesto toga, za brijanje koristi intimne losione za pranje, nakon čega slijedi posebna hranjiva krema za smirivanje nadražene kože. Patogeni tada nemaju šanse.

Depilacija britvicom | Autor: Shutterstock Shutterstock

Suho brijanje ili depilacija depilatorom mogli bi biti previše za površinu kože. Kako bi izbjegla ozljede i nepotrebnu iritaciju kože, bolje je ukloniti dlačice u području genitalija pod tušem ili u kadi. Uvijek koristi novu britvicu (za jednokratnu upotrebu) i pažljivo ukloni dlačice u smjeru rasta. Zatim obrijana područja kože nježno posuši ručnikom te nanesi umirujuću kremu za intimnu higijenu ili dječji puder kako bi spriječila upalu, posjekotine i urasle dlačice.

Iznenađujuće stvari na koje bi tvoja vagina mogla biti alergična Možda vas zanima Od uskih traperica do kondoma ili sperme; evo na što sve tvoja vagina može biti alergična Rubrika Love&Sex Love&Sex

4. Vlažan toaletni papir

Toaletni papir s mirisom ili vlažni ručnici zapravo su suvišni u toaletu - mogu izazvati iritacije kože ili čak alergije u osjetljivom intimnom području. Baš kao i parfimirani sapuni ili gelovi za tuširanje, mirisi, konzervansi i ovlaživači koje sadrže napadaju prirodnu zaštitnu barijeru kože - a onda je lako bakterijama, gljivicama i drugim uljezima. Stoga bi svatko tko je osjetljiv trebao koristiti uobičajeni toaletni papir i po potrebi ga navlažiti s malo mlake vode.

Toaletni papir | Autor: Shutterstock Shutterstock

5. Donje rublje od sintetičkih vlakana

Nije bitno samo svakodnevno mijenjanje donjeg rublja, nego i materijal gaćica ili tanga: u sintetičkom donjem rublju vlaga i toplina brzo se nakupljaju, što je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija, gljivica, a time i upala. Usput, uske pripijene hlače, najlonske tajice ili ulošci za gaćice sa zaštitom od plastike imaju isti negativan učinak.

Photo: Shutterstock

Komentari 0