Love&Sex
Iznenađujuće stvari na koje bi tvoja vagina mogla biti alergična

Od uskih traperica do kondoma ili sperme; evo na što sve tvoja vagina može biti alergična

  • Ako si ikada doživjela svrbež, oticanje, crvenilo, peckanje vagine znaš koliko to zabrinjavajuće može biti
  • Osobito ako ne možeš prepoznati točan razlog ovim neugodnim simptomima
  • Stoga ćemo ti otkriti neke doista iznenađujuće stvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju stidnog područja 

Naime, to može zapravo biti bilo što, od hrane koju konzumiraš do odjeće koju nosiš. Možda će to iznenaditi tebe i tvog partnera, ali neke su žene čak i alergične na spermu svog partnera. Dr. Shirin Lakhani objašnjava: „Tvoja je vagina izuzetno osjetljivo područje koje ima vlastitu prirodnu razinu pH i određenu količinu bakterija kako bi ostala zdrava.

„Postoji niz iznenađujućih stvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju u vagini i okolici, a to može rezultirati nizom simptoma od boli, otekline, svrbeža, crvenila, osjećaja žarenja i iscjetka.“ Stručnjakinja stoga otkriva što bi sve moglo uzrokovati vaginalnu iritaciju.

1. Prljave gaćice

Nošenje prljavog donjeg rublja zadržava znoj, prljavštinu i bakterije te ih drži blizu kože. Također postoji povećani rizik od iritacije genitalija i infekcija tijekom duljeg nošenja donjeg rublja. Stoga je preporučljivo svakodnevno mijenjati donje rublje ili kupaće kostime kako bi izbjegla reakciju i moguću infekciju.

2. Voda i ocat

Korištenje mješavine vode i octa za ispiranje vagine sve je popularniji trend. Neki kažu da se zbog toga osjećaju svježije i rješava ih neugodnih mirisa. Međutim, to uklanja sve što je unutar tvoje vagine - uključujući dobre bakterije koje je održavaju zdravom. Bez tih bakterija postoji rizik od infekcije. Ne samo da postoji malo znanstvenih dokaza da ispiranje čini vagine čišćim, ono također narušava prirodnu ravnotežu bakterija u rodnici što je čini osjetljivijom na alergijsku reakciju i infekcije.

via GIPHY

3. Mirisi

Prskanje parfema, dezodoransa, osvježivača mirisa ili bilo čega drugog što vagini daje slatkasti miris zaista ne treba poticati. Ne trebaju ti nikakvi posebni proizvodi za čišćenje vagine na bilo koji način, osim ako ti liječnik ne kaže drugačije. Kemikalije u ovim mirisima mogu izazvati iritaciju i infekciju osjetljivog područja vagine. A mirisat će lijepo ako redovito održavaš higijenu.

4. Strani predmeti

Tamponi, prsti, penisi, menstrualne čašice i slično su u redu, pod uvjetom da su čisti. Ostali strani objekti to zasigurno nisu. Uzmimo za primjer krastavce i banane - samo njihove teksture i kora mogu izazvati iritaciju i alergijsku reakciju te rezultirati bolom i nelagodom.

Možda vas zanima 6 savjeta kako će ti vagina ostati zdrava ovoga ljeta - jedan je tako oslobađajući Rubrika Life&style Life&style

5. Šećer

Dijeta će koristiti tvom intimnom uravnoteženom području i smanjiti vjerojatnost da ćeš razviti gljivičnu infekciju. Rafinirani šećer, koji se nalazi u slatkišima i gaziranim pićima, hrani loše bakterije, narušavajući nježnu ravnotežu tvog tijela i povećavajući rizik od razvoja gljivične infekcije. Visoka razina šećera također može stvoriti pogodnije životne uvjete za rast gljivičnih bakterija i povećati vjerojatnost pojave infekcije.

6. Uske traperice ili kratke hlače

Uske traperice i uske kratke hlače ponekad je, naravno, dobro nositi, ali nošenje (pre)uskih traperica svaki dan može prouzročiti gljivičnu infekciju i iritaciju. Važno je dati tom području prostora za disanje kako bi se izbjeglo nakupljanje znoja i bakterija oko vagine. Tako će široke traperice omogućiti bolji protok zraka oko intimnog područja, što znači da ćeš manje vjerojatno razviti gljivičnu infekciju.

Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju

7. Sperma

Vjerovala ili ne, zaista možeš biti alergična na spermu svog partnera! To stanje zove se preosjetljivost na sjemenu plazmu i obično uključuje jak svrbež i oticanje gdje god si došla u kontakt sa spermom, uključujući i vaginu. U vrlo rijetkim slučajevima može eskalirati do anafilaktičkog šoka.

via GIPHY

8. Kondomi

Mnogi kondomi izrađeni su od lateksa koji je napravljen od tekućina „stabala gume“ i može sadržavati bjelančevine na koje su neki ljudi alergični. Alergijska reakcija na lateks rezultirat će lokaliziranim svrbežom ili osipom. Srećom, to je vrlo rijetko, a sada su dostupni i kondomi bez lateksa, jer i dalje se želiš zaštititi od spolno prenosivih bolesti.

9. Kemijska bojila

Trend bojenja stidnih dlaka zasigurno nije novost, ali dok se moda na ovom području mijenja, važno je zapamtiti da uvijek trebaš napraviti test prije nanošenja boje na dlake bilo kojeg dijela tijela, a osobito na stidnom području. To je zato što mnoge trajne i neke polutrajne boje za kosu sadrže kemikaliju nazvanu parafenilendiamin (PPD), koja je alergen. Može nadražiti kožu i rezultirati oteklinom, crvenilom i bolom.

10. Vajazzling

Vajazzle je riječ koja se koristi za opisivanje vrste vaginalnog ukrasa koja uključuje nanošenje ukrasnih kristala ili dragog kamenja na obrijano stidno područje. Premda je to naizgled bezazlen trend, važno je imati na umu da ljepilo koje se koristi za nanošenje može biti alergen i rezultirati svrbežom, osipom i nelagodom. Uvijek prvo napravi test kako bi bila sigurna da nema alergijske reakcije.

via GIPHY

Kako se nositi s posljedicama?

„Uvijek bih savjetovala da prvo ukloniš alergen sa zahvaćenog područja, a zatim se posavjetuješ s liječnikom o tome jesu li potrebnI  antihistaminici ili steroidi za smanjenje upale. Zbog činjenice da je vagina tako osjetljivo područje, ne bih savjetovala da upotrebljavaš kreme, osim ako ti to nije posebno savjetovao liječnik“, savjetuje ginekologinja.

Bez neugodnosti na plaži! Evo što učiniti ako pijesak uđe u vaginu

„Kako bi održala zdravlje rodnice, savjetovala bih da se hraniš uravnoteženo, zdravo, izbjegavajući previše alkohola i šećera, jer oboje može utjecati na prirodnu pH vrijednost vagine. Odabir gaćica od prirodnih vlakana umjesto sintetičkih omogućit će bolji protok zraka na to područje, a osiguravanje redovitog pranja odjeće koja dulje vrijeme dolazi u kontakt s rodnicom također pomaže. Izbjegavala bih donje rublje ili odjeću koja je previše pripijena te može izazvati iritaciju, a također bih izbjegavala umjetne mirise i ispiranje vagine.“

via GIPHY

Što možeš napraviti kako bi umanjila šanse za dobivanje alergije:

• Nakon odlaska na zahod nemoj se brisati straga prema naprijed, jer to može prenijeti bakterije iz anusa u područje rodnice, što rezultira infekcijom.

• Nemoj predugo nositi isti tampon, jer to može rezultirati infekcijom, kao i ozbiljnijim problemima poput sindroma toksičnog šoka.

• Ne uklanjaj stidne dlake. Postoje s dobrim razlogom te uglavnom štite vaginu. Uklanjanje može rezultirati urastanjem dlaka, iritacijom i osipom.

• Ne izbjegavaj papa test. Čak i ako se osjećaš dobro i nemaš problema, to će provjeriti stanice unutar vagine i osigurati da su zdrave.

• Ne peri rodnicu sapunom. Može ukloniti zdrave bakterije i utjecati na prirodnu razinu pH, što rezultira infekcijama.

• Idi na toalet nakon spolnog odnosa, protok urina pomoći će isprati sve bakterije s tog područja.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • love

    after telling him about my situation he did everything humanly possible to see that my lover comes back to me, indeed after casting the spell my ex-lover came back to me less than 48 hours, my ex-lover came back begging ... prikaži još!