Life&style
5 stvari koje ljeti nikako ne bi trebala raditi svojoj vagini

5 stvari koje ljeti nikako ne bi trebala raditi svojoj vagini

  • Osobito ljeti mnoge žene pate od zdravstvenih problema u intimnoj zoni
  • Međutim, to se lako može spriječiti
  • Donosimo savjete ginekologa kako ženska intimna zona može ostati zdrava

Toplina, znoj i bazeni nisu nužno ono što usrećuje naše vagine - što mnogi od nas primjećuju ljeti (osobito oni koji su već osjetljivi). Ljetni problemi očituju se u činjenici da se iscjedak naglo promijeni, pojavi se svrbež te infekcije ili gljivice.

Većina zdravstvenih problema s genitalijama može se izbjeći ako pripaziš na nekoliko jednostavnih stvari:

1. Nemoj nositi usku odjeću

Zaboravi na uske traperice! Ne samo da nisu nužno najbolji odabir odjeće na 30 stupnjeva, nego uzrokuju puno problema u našim intimnim područjima. „Žene sklone gljivičnim infekcijama trebaju obratiti pažnju na odjeću koja nije preuska, osobito ljeti, i radije nose odjeću propusnu za zrak. Pamučne gaćice bolje su na visokim temperaturama od sintetičkih vlakana koja ne odvode vlagu“, kaže dr. Andreas Nather, ginekolog i medicinski direktor Woman & Health, ginekološkog centra u Beču. Naime, dobro je poznato da se bakterije i gljivice osjećaju u vlažnom okruženju kao kod svoje kuće.

Iznenađujuće stvari na koje bi tvoja vagina mogla biti alergična Možda vas zanima Od uskih traperica do kondoma ili sperme; evo na što sve tvoja vagina može biti alergična Rubrika Love&Sex Love&Sex

2. Nemoj ići na bazen nespremna

„Žene često ljeti često dobivaju gljivične infekcije kupajući se u bazenima“, kaže Dr. Nather. I zna kako to spriječiti: „Idealno je poduzeti preventivne mjere preparatom na bazi laktobacila, jer se bakterija mliječne kiseline bori protiv patogenih klica i jača vaginalnu floru.“ Najbolje je te pripravke koristiti navečer.

via GIPHY

3. Ne pretjeruj s njegom

Vjerojatno si to već čula: tvoja se vagina „samo-čisti“. Previše intimne higijene iritira pH, a to nije dobro. Ginekolog također kaže: „Preagresivni gelovi za tuširanje i sapuni stavljaju prirodnu vaginalnu floru i disbalans.“ Alternativa: gelovi za pranje koji sadrže mliječnu kiselinu, posebno razvijeni za intimnu njegu, istovremeno nježno čiste i štite.

Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju

4. Ne nosi predugo mokru odjeću

„Najbolje je što brže skinuti mokri bikini ili kupaći kostim nakon kupanja, jer se bakterije u mokroj odjeći osjećaju jako dobro“, kaže dr. Nather. To se također odnosi na tampone: ako koristiš tampone, trebala bi ih promijeniti odmah nakon plivanja.

5: Pazi prilikom brijanja

U principu, nema ništa loše u brijanju, čak ni ljeti. „Međutim, trebala bi paziti da redovito mijenjaš oštricu i dobro dezinficiraš sve male posjekotine te da koristiš posebne medicinske proizvode za intimnu njegu“, savjetuje Dr. Nather.

via GIPHY

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0