Life&style

Zašto govorimo baš 'nazdravlje' onom tko kiše? Stane li nam doista srce svaki put kad kihnemo?

  • Jesi li se ikad pitala zašto se govorimo "nazdravlje" (ili "blagoslovljen") i to u mnogim kulturama kad netko kihne?
  • Izgleda da nam tijelo doista doživi svojevrstan šok kad kihnemo. Koliko je ugroženo zdravlje...
  • Zapravo, najopasniji je onaj udah prije samog kihanja

Osim ako ne držiš puno do bontona, vjerojatno ćeš reći "nazdravlje" kada netko kihne (ili neku varijaciju poput njemačkog "gesundheit", što doslovno znači "zdravlje" ili engleski „bless you“, odnosno „blagoslovljen“).

Možda vas zanima Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu'' Rubrika Beauty Beauty

Zašto? Postoji mnogo teorija o podrijetlu tog odgovora, ali sve su usredotočene na istu ideju: ako kažeš "blagoslovljeni", štitiš onoga koji kašlje od moguće smrti nakon što mu srce prestane kucati (da, stvarno). Istu poruku šalje i naše "nazdravlje" - onom tko kiše želimo da sačuva zdravlje, kihanju unatoč.

via GIPHY

Zvuči supernevjerojatno... ali možda ipak malo moguće? Dakle, što je s kihanjem i kakav utjecaj ima na tvoje srce?

Što se dogodi u tijelu kad kihneš?

Zamisli kihanje kao obrambeni mehanizam. "To je instinktivno ponašanje koje služi da očisti nos od prašine i drugih čestica", kaže dr. Christopher Kelly, liječnik, kardiolog i autor knjige „Am I Dying?!: A Complete Guide to Your Symptoms – and What to Do Next“.

U biti, kada se unutrašnjost tvog nosa iziritira, zatvoriš oči, duboko udahneš, a tvoji grudni mišići izbacuju zrak iz pluća velikom brzinom, propuhuje se nos i čisti sve što tvoje tijelo smatra da tamo ne treba biti, kaže.

via GIPHY

Dakle, što je s tom teorijom u kojoj se zaustavlja srce?

To je jedan od onih mitova koji imaju zrno istine, kaže dr. Benjamin S. Bleier, otorinolaringolog na Mass Eye and Ear u Bostonu. Razmisli o položaju srca u tijelu - to je jako blizu pluća i prsa. A dubok dah (koji napraviš prije kihanja) može aktivirati dugi živac koji se zove vagusni živac (doslovno prolazi od mozga do dijela debelog crijeva), kaže dr. Bleier. Među mnogim drugim odgovornostima (poput izazivanja kontrakcija u probavnom traktu), vagusni živac šalje signal srcu da uspori, kaže dr. Kelly - zbog toga nekoliko dubokih udisaja može pomoći usporiti rad srca i smiriti te kad si pod stresom.

Možda vas zanima 5 loših stvari dogodi se u tijelu ako ne piješ dovoljno tekućine Rubrika Life&style Life&style

Nekima stvarno i (za)stane...

"Kod nekih ljudi duboki udah koji se javlja na početku kihanja može aktivirati vagusni živac toliko snažno da srce kratko uspori ili čak preskoči ritam", kaže dr. Kelly. Ali kako je kod većine ljudi? "Srce će i dalje kucati normalnom brzinom za vrijeme kihanja, bez vidljivog učinka."

Ali, čak i ako tvoje srce preskoči ili uspori na trenutak, zapravo se ne moraš brinuti. "Srce kuca u prosjeku oko 70 do 90 puta u minuti", kaže dr. Kelly. Pravi problem je, međutim, kad se srce zaustavi: "Ako se zaustavi na više od četiri ili pet sekundi, onesvijestit ćeš se. Ako zastoj dulje potraje, bolje da netko počne s oživljavanjem, odnosno masažom srca." Ali, ponavljamo, to se neće dogoditi od kihanja.

via GIPHY

Zaključak: ne, tvoje srce se zapravo ne zaustavlja kad kišeš. Može usporiti ili preskočiti, ali zbog toga nema razloga za brigu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0