- Na službenim stranicama Zare Home osvanulo je više od 80 recepata za impresivna jela
- Tradicionalni recepti i najbolje sezonske namirnice iskorišteni su za predstavljanje noviteta u ponudi asortimana za pripremu i posuživanje hrane
- Zadali smo si nimalo lak zadatak, izdvojiti onih 7 najukusnijih koje preporučujemo isprobati prvom prilikom
Zara Home ne prestaje oduševljavati svakom novom kolekcijom i pričom koju u posljednje vrijeme stvara, a neke od svojih noviteta u ponudi asortimana za pripremu i posluživanje hrane ovoga su tjedna predstavili na najdivniji mogući način, objavivši na svojim stranicama više od 80 recepata.
Svako jelo, piće ili desert prezentirano je kroz, kao i uvijek, divne fotografije, a svako je na svoj način primamljivo i već na prvi pogled vrijedno isprobavanja. Od laganijih jela sa sezonskim namirnicama idealnih za ljetne dane, preko osvježavajućih pića i nekih klasika koje su interpretirali u modernijim verzijama, do nešto sofisticiranijih glavnih jela i deserata koje lako možemo zamsliti kao dio blagdanskog božićnog stola, izdvojiti one najbolje i najposebnije nije nimalo lagan zadatak, ali smo učinili upravo to - izabravši njih sedam koje jedva čekamo isprobati.
Vitello Tonnato
Za pripremu 4 porcije potrebno je 35 minuta
- Sastojci za meso
- 400 g lažnog bifteka od teletine
- ½ luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 lovorova lista
- Voda
- Kapari
- Maslinovo ulje (po želji za ukras)
- Sastojci za umak
- 100 g majoneze
- 5 inćuna
- 80 g tunjevine iz konzerve
- 60 ml vode
- Sok od 1-2 limuna
- 15 ml vode od kapara
Priprema
U lonac stavite meso, češnjak, luk, lovor i vodu tako da u potpunosti prekrije meso. Kuhajte na srednje jakoj vatri 25 minuta. Izvadite iz vode i pustite da se ohladi. Za umak u sjeckalicu ili blender stavite sve sastojke i meljite dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Ukrasite kaparima prerezanima na pola i kapljicama maslinova ulja.
Salata od pečenog crvenog luka, karameliziranih lješnjaka i s preljevom od jabuke
Za pripremu 2 porcije potrebno je 30 minuta
Sastojci
- 2 crvena luka
- 3 žlice šećera
- 1 žlica vinskog octa
- 1 grančica kopra
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica senfa sa zrncima gorušice
- 1 jabuka
- Sol i papar
Priprema
Luk prerežite na dvije polovice i ispecite ga u pećnici na 200° 20 minuta s krupnom soli, a zatim odvojite slojeve luka i stavite ih u zdjelu za posluživanje. U lončiću zagrijte šećer s jušnom žlicom vode dok ne dobijete karameliziranu teksturu, a zatim ugasite vatru i dodajte nasjeckane lješnjake, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. U zdjeli pomiješajte senf, ocat i ulje te dodajte jabuku narezanu na kockice. Prije posluživanja poprskajte luk preljevom, dodajte karamelizirane lješnjake, kopar i krupnu sol.
Quiche od divljih šparoga i crvene blitve
Za pripremu 4 porcije potreban je 1h i 50 minuta
Sastojci za tijesto
- 1/2 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 1 žumanjak
- 120 g maslaca narezanog na kockice
- 90 g krem sira
Sastojci za nadjev
- 100 g kozjeg sira
- 100 g sira ricotta
- 50 ml vrhnja
- 2 jaja
- 50 g crvene blitve
- 300 g zelenih šparoga
- sol, muškatni oraščić i papar po želji
- 40 g prženih pinjola
- naribana korica limuna ili korica limuna u štapićima
- sok od 1 limuna
- 1 žumanjak i 1 žlica vrhnja
Priprema
Za pripremu ovog recepta maslac i krem sir moraju biti dobro rashlađeni. U veliku posudu stavite prosijano brašno, sol, žumanjak, kockice maslaca i sir u manjim porcijama. Pomoću dviju vilica (ili u multipraktiku) pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete zrnastu smjesu bez grudica, ali tako da se ne vide tragovi brašna. Kako biste sjedinili brašno, možete dodati nekoliko kapi hladne vode. Bez miješenja oblikujte krug, obložite ga folijom i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Za nadjev, očistite i odrežite tvrdi dio šparoga (1/4 stabljike) te ostavite sa strane. Stabljike s vrhom i četvrtine stabljika zasebno kuhajte 20 sekundi u zasoljenoj vodi. Ocijedite i osušite. Operite blitvu i odrežite krajeve stabljika. Ocijedite i pirjajte u tavi 2 minute na srednje jakoj vatri sa soli i prstohvatom papra.
Poklopite tavu, smanjite vatru i kuhajte dodatnih 5 minuta. Ostavite sa strane. Usitnite četvrtine šparoga zajedno s jajima, vrhnjem, muškatnim oraščićem, paprom, koricom i sokom od limuna te sirom ricotta. Po potrebi dodatno zasolite. Trebali biste dobiti kremastu, a ne vodenastu teksturu. Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Razvaljajte tijesto u oblik koji vam najviše odgovara (pravokutni, okrugli ili ovalni) i stavite ga u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Premažite tijesto kremom od šparoga tako da ostavite prazan rub tijesta od 3 – 4 cm. Po kremi rasporedite crvenu blitvu i kozji sir narezan na komadiće srednje veličine. Presavijte rubove prema unutra, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu 40 minuta ili dok rubovi ne pozlate i tijesto ne postane hrskavo. Poslužite s koricom ili naribanom koricom limuna i prženim pinjolima.
Magret pačja prsa s jabukama i umakom od malina
Ovo je jelo izvrstan prijedlog francuske kuhinje, obično rezervirano za posebne prilike. Da bi se meso smatralo magretom, njegova težina mora biti iznad 350 grama i mora imati debeli sloj kože s masnoćom. To je jelo osmislio André Daguin, unuk i sin chefova, koji je vodio kuhinju hotela Hôtel de France u Auchu, restorana koji nosi Michelinovu zvjezdicu otkad sama nagrada i postoji.
Tradicionalno, magret pačja prsa poslužuju se s kompotom od jabuka i umakom od nekog šumskog voća. U ovom receptu, poslužit ćemo ih s jabukama pripremljenima u tavi, umakom od malina te stabljikama cikle i celera.
Sastojci
- 1 jabuka pink lady ili slična
- Stabljike listova cikle
- Bijeli ili crveni luk
- 2 stabljike celera
- 1 magret pačja prsa
- Sol i papar
Za umak
- 300 g malina
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 limun
- 1 ljutika
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 doza balzamičnog octa
- 1 čašica brendija
Priprema
Za umak
Isjeckajte ljutiku i u popržite je u loncu na laganoj vatri. Začinite. Kada ljutika pozlati, dodajte brendi i pustite da ispari. Dodajte maline, šećer i kapljicu soka od limuna. Pustite da proključa dok se ne pretvori u pire. Dodajte ocat, promiješajte i stavite sa strane. Ako želite kremastiji umak, usitnite ga štapnim mikserom.
Za magret pačja prsa
Operite listove i stabljike cikle i celera, a zatim ih izrežite na tanke trakice. Stavite ih u dvije odvojene zdjele s vodom i ledom u hladnjak. Ogulite i izrežite jabuku na osam kriški i stavite sa strane. Ogulite i izrežite luk na četvrtine i stavite sa strane. Kožu na mesu zarežite u obliku rombova, rezovi ne trebaju biti vrlo duboki. Začinite.
Juha od kestena
Sastojci
- 1 kg svježih kestena
- 2 ili 3 luka srednje veličine s korom
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 l kokošje juhe (može biti i voda)
- 1 žličica anisa
- Sol
- 1 kruh francuz
- 100 g kremastog kozjeg sira
- 1 žličica kokosovog (ili smeđeg) šećera
- 1 žličica sojinog umaka
- 3 žlice vode
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 ºC. Luk narežite na četvrtine, zadržavajući koru. Uklonite samo prvi sloj, onaj koji nije pričvršćen za sam luk. Luk stavite u posudu za pečenje, začinite, dodajte kap ulja i stavite u pećnicu dok ne pozlati. Nekoliko minuta prije nego što ga izvadite iz pećnice, dodajte sjemenke anisa. Izvadite i stavite sa strane. Vrlo oštrim nožem pažljivo zarežite križ na svakom kestenu. Rez ne smije biti površinski, treba dotaknuti kesten. Proključajte vodu u loncu. Kada proključa, dodajte kestene i kuhajte 4 minute. Procijedite i pod mlazom hladne vode s lakoćom ogulite kestene. U široki lonac stavite juhu, luk i kestene i kuhajte dok ne smekšaju. Po potrebi posolite i ostavite sa strane nekoliko kestena. Zgnječite juhu, procijedite i ostavite sa strane. Narežite cijele kestene koje ste ostavili sa strane te im dodajte kokosov šećer, malo vode i sojinog umaka. Kuhajte nekoliko minuta. Juhu poslužite vruću s komadićima kestena, kapljicom vrhnja (po želji) i zrnom anisa. Poslužite uz tostirani kruh s kozjim sirom i kestenima koje ste sačuvali.
Peciva sa svježim začinskim biljem i dimljeni losos
Sastojci za 12 peciva
- 20 g svježeg kvasca ili jedna vrećica pekarskog kvasca
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žlica mlake vode
- 280 g brašna za kruh
- 1 žličica soli
- 60 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- Svježe mljeveni crni papar
- 35 g otopljenog maslaca
- Nekoliko listova timijana
- 350 g dimljenog lososa
Za nadjev
- 250 g ricotte ili kremastog sira
- Kopar i drugo svježe začinsko bilje nasjeckano po ukusu (kadulja, timijan ili ružmarin)
- 60 g tvrdog sira (bilo koje vrste)
- Svježe mljeveni crni papar
- Otopljeni maslac za premazivanje
Priprema
U malu posudu, u jednoj žlici mlake vode (ne vruće jer bi toplina mogla poništiti efekt kvasca) otopite kvasac i smeđi šećer. Ostavite da odstoji pet minuta. U veću posudu ili u zdjelu miksera pomiješajte brašno, sol, mlijeko, jaje, papar, nekoliko listića timijana i otopljeni maslac. U to dodajte mješavinu s kvascem i miksajte ili miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako se smjesa previše lijepi, malo po malo dodajte još brašna. Mijesite četiri minute i stavite smjesu u veliku zdjelu koju ste prethodno namastili. Zdjelu pokrijte i ostavite tijesto da se diže oko jedan i pol sat ili dok se ne udvostruči volumenski.
U međuvremenu, pomiješajte sastojke za nadjev. Kada se tijesto volumenski udvostruči, udarite ga (bušenje tijesta) i oblikujte pravokutnik. Na tijesto nanesite mješavinu začinskog bilja i svježeg sira, ali pripazite da na duljim stranama ostavite rub od dva centimetra tijesta. Zarolajte tijesto počevši od jednog od duljih rubova i izrežite ga kolutiće debljine tri do četiri centimetra. Kolutiće stavite u kalup za muffine koji ste prethodno premazali maslacem. Ostavite pripremljena peciva da odstoje oko 30 minuta, dok se pećnica ne zagrije na 180 ºC. Premažite ih maslacem i pecite 25 do 30 minuta. Zatim ih izvadite iz pećnice i, dok su još topla, po njima raspršite aromatično bilje po ukusu. Poslužite peciva uz dimljeni losos.
Pikantni kolač od čokolade i kave
Sastojci za 8 porcija
- 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 g smeđeg šećera
- 40 g čistog kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 250 g glatkog brašna
- 1 i ½ žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenih klinčića
- 1 žličica svježeg ribanog đumbira
- 3 mljevene sjemenke zvjezdastog anisa
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 šalice kvalitetne jake kave
- 4 jaja
- 1 šalica suhih brusnica ili grožđica
- 150 g čokolade sa 60 % kakaa na komadiće
- 1 čašica brendija
Za medenjake
- 50 g maslaca bez soli
- 50 g smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 2 žlice meda
- 150 g glatkog brašna
- 1 prstohvat soli
- ½ žličice kvasca u prahu
- ½ žličice mljevenih začina
- 1 žličica crnog papra
Priprema
Za kolač
Zagrijte pećnicu na 180 ºC i maslacem premažite kalup. Ostavite ga u hladnjaku na 10 minuta da se ohladi. Pospite brašnom i uklonite višak. Tucite smeđi šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, soda bikarbona, kakao, cimet, klinčiće i anis). Ostavite sa strane. Kad maslac postane kremast, dodajte jaja jedno po jedno, dodajući žlicom mješavinu suhih sastojaka između svakog jajeta. Dodajte i ostatak brašna, đumbir, kavu i brendi te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Lopaticom dodajte brusnice ili grožđice te komadiće čokolade. Ulijte tijesto u kalup i pecite između 50 i 60 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se ohladi 15 do 20 minuta. Izvadite ga iz kalupa.
Za medenjake
U zdjeli pomiješajte maslac, šećer, jaje i med. Dodajte brašno, sol, kvasac, začine i crni papar. Miješajte dok ne dobijete tijesto. Radnu površinu pospite brašnom i raširite tijesto uz pomoć valjka na debljinu od pet milimetara. Izrežite oblike i ponovite postupak dok ne ponestane tijesta. Na pladnju za pečenje medenjake pecite 20 minuta dok ne pozlate. Ostavite ih da se ohlade na rešetki.
Za ukrašavanje
U posudi pripremimo karamel od jedne šalice šećera. Kada smjesa poprimi ne pretjerano tamnu boju, ostavimo je da se hladi nekoliko minuta. Uzmite manju količinu otopljenog šećera vilicom i brzim ga kružnim pokretima nanosite na papir za pečenje. Pažljivo uzmite vlakna karamele koja ste dobili i oblikujte malu kuglu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.