Life&style

Zanima te kako bi izgledalo tvoje i njegovo dijete? Pogledaj kako možeš to doznati

  • Sretna si s njim i razmišljate o tome da osnujete obitelj?
  • Naravno da je najvažnije da je zdravo, ali, priznaj, sve ljude zanima kako će izgledati njihovo dijete?
  • Neke stvari je – zahvaljujući genetici – moguće saznati već sada

Veza ti je idealna pa razmišljaš o braku i djeci? Super, čestitamo! Još samo da možeš znati koje osobine će krasiti vaše dijete… Sjećaš li se nastave biologije i gradiva o genetici? Podsjetit ćemo te što se sve nasljeđuje, a što ne…

Koliko dobije tvoje buduće dijete od tebe, a koliko od njega?

Procjenjuje se da 46 ljudskih kromosoma sadrže 60.000 do 100.000 gena. Od toga 23 kromosoma dobiva dijete od oca, a 23 od tebe. Dakle, moguće je 64 bilijuna različitih genetskih kombinacija, odnosno različite djece!

Kako se može predvidjeti izgled budućeg djeteta?

To se ne može sa 100 posto sigurnosti! ALI, postoje faktori koji pogoduju nasljeđivanju pojedinih karakteristika...

Jači i slabiji geni

Za početak treba znati da postoje dominantni i recesivni geni. Dominantni geni u normalnom slučaju nadvladaju recesivne gene. Za izgled budućeg djeteta to znači da dijete preuzme neke određene značajke od majke, a neke od oca. A koje su to – to se može predvidjeti. U dominantne značajke, dakle, one koje će dijete naslijediti, spadaju: tamna koža, tamne oči, kovrčava i tamna kosa, veliki nos, pune usne, široka brada.

Dakle, ako jedan od roditelja ima ta obilježja, velika je vjerojatnost da će ih dijete naslijediti.

Recesivna obilježja, odnosno ona koja dijete najvjerojatnije neće naslijediti, su: crvena ili svijetla kosa, ravna kosa, sive ili plave oči, svijetla koža, dominantna lijeva ruka.

Međutim, bilo bi previše jednostavno reći: „Ja sam plava, moj partner je tamnokos, dakle dijete će nam imati tamnu kosu.“ Ako tvoj tamnokosi partner ima svjetlokose pretke (nekog od roditelja ili bake i djedova), moguće je da je u njemu još gen za svijetlu kosu – pa i vaše dijete može imati svijetlu kosu.

Također se može predvidjeti i boja očiju tvog budućeg djeteta:

 

Možda vas zanima Jesi li najstarije, srednje ili najmlađe dijete? Evo što to sve otkriva o tvojoj osobnosti Rubrika Life&style Life&style

Vidiš i da kod boje očiju nikada ne stoji 100%. Naime, na boju očiju utječu različiti geni pa zato postoje i mješavine boja.

Visina budućeg djeteta

Za otkrivanje visine budućeg djeteta postoji čak i formula:

Za curice: visina majke + visina oca puta 0,5 minus 6 cm

Za dečke: visina majke + visina oca puta 0,5 + 6 cm

Međutim, niti kod ove formule nema 100% točnog rezultata. Previše je gena u igri, ali i utjecaji okoliša (npr. prehrana i zdravlje djeteta) imaju utjecaja na visinu.

Moj partner je ćelav: hoće li i moje dijete biti u kasnijim godinama ćelavo?

Ispadanje kose se nasljeđuje s majčine strane. Dakle, ako razmišljaš o tome hoće li ti sin jednog dana biti ćelav, onda nemoj gledati svog partnera, nego svog oca ili brata.

Inače, znanstvenici sa Sveučilišta Bonn i Düsseldorf otkrili su da je većina ćelavaca došla na svijet s defektom kod androgenih receptora. A to se nasljeđuje preko X-kromosoma, dakle od majke.

Možda vas zanima Ako si starije dijete u obitelji, garantirano ćeš se prepoznati u ovih 10 rečenica Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0