Life&style

Zabavi se u Muzeju mamurluka! Interaktivna izložba o povijesti alkohola oduševit će tebe i tvoje prijatelje

  • Tvoja lista društvenih događanja ne može biti oskudnija?
  • Vjerujemo će te onda razveseliti zabavan i edukativan sadržaj u kojem možeš uživati s prijateljima u centru metropole
  • Naime, Muzej mamurluka pripremio je odličnu interaktivnu izložbu na temu ''Povijest alkoholnih pića - Od Mezopotamije do korone'', a evo što te sve očekuje

U potrazi si za društvenim događanjima koji će u tvoju rutinu unijeti malo razonode u sigurnim uvjetima? Odlično, na repertoar od utorka možeš uvrstiti i zabavnu i zanimljivu izložbu ''Povijest alkoholnih pića - Od Mezopotamije do korone'' koju je organizirao Muzej mamurluka u suradnji s Badel 1862. Na izložbi koja je postavljena do 29. studenog, uz priče o svjetski poznatim pićima, očekuje te i razni interaktivni sadržaj poput autentičnih video materijala o ''negdašnjem'' pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac - glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike gdje se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju - ujedno i test na koronu!

Možda vas zanima Siguran izbor! Ova pića ne uzrokuju mamurluk (ali, naravno, nemoj pretjerati!) Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se najprije upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i Bogove - Bacchusa i Dionisa. Bit će zanimljivo upoznavanje sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.   

Možda vas zanima Astrolozi tvrde da ova 3 horoskopska znaka piju više alkohola od drugih. Hm, jesu li u pravu? Rubrika Life&style Life&style

Dalje na svom putu posjetitelj nailazi na pivo, najpopularnije alkoholno piće na svijetu! Ovdje možeš doznati da je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj! Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Nakon upoznavanja s pivom slijedi balkanski ponos - rakija! Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, a tako i Hrvata. Posjetitelja upoznajemo s kulturnom baštinom Hrvatske odnosno slavonskim načinom pečenja rakije! I sam se može okušati u ''pečenju'' rakije i pokazati koliki je ''Slavonac'' u duši pomoću alkoholometra. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Sljedeći korak na putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom(Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badel brandyja u narodu poznatijeg pod nadimkom ''mirogojček'' koji se prvotno  čak prodavao i u ljekarnama što dokazuju i eksponati autentičnih boca iz tog perioda. 

Možda vas zanima Pinjata za odrasle: Umjesto bombona ispadaju bočice s omiljenim alkoholnim pićima Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862  se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.

Za više informacija posjetite službeni profil na Facebooku ili Instagramu ili navratite do Preradovićeve ulice 8. 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0