- Tvoja lista društvenih događanja ne može biti oskudnija?
- Vjerujemo će te onda razveseliti zabavan i edukativan sadržaj u kojem možeš uživati s prijateljima u centru metropole
- Naime, Muzej mamurluka pripremio je odličnu interaktivnu izložbu na temu ''Povijest alkoholnih pića - Od Mezopotamije do korone'', a evo što te sve očekuje
U potrazi si za društvenim događanjima koji će u tvoju rutinu unijeti malo razonode u sigurnim uvjetima? Odlično, na repertoar od utorka možeš uvrstiti i zabavnu i zanimljivu izložbu ''Povijest alkoholnih pića - Od Mezopotamije do korone'' koju je organizirao Muzej mamurluka u suradnji s Badel 1862. Na izložbi koja je postavljena do 29. studenog, uz priče o svjetski poznatim pićima, očekuje te i razni interaktivni sadržaj poput autentičnih video materijala o ''negdašnjem'' pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac - glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike gdje se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju - ujedno i test na koronu!
Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se najprije upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i Bogove - Bacchusa i Dionisa. Bit će zanimljivo upoznavanje sa sortom Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, koja je zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.
Dalje na svom putu posjetitelj nailazi na pivo, najpopularnije alkoholno piće na svijetu! Ovdje možeš doznati da je pivo bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s biljkom hmelj! Tajni sastojak otkriven od njemačkih redovnika koji su zaslužni za okus današnjeg piva, a revni nijemci su zaslužni i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas.
Nakon upoznavanja s pivom slijedi balkanski ponos - rakija! Ponos balkanskog poluotoka prvotno nastalog u Bugarskoj i objeručke prihvaćenog od svih jugoistočnih Slavena, a tako i Hrvata. Posjetitelja upoznajemo s kulturnom baštinom Hrvatske odnosno slavonskim načinom pečenja rakije! I sam se može okušati u ''pečenju'' rakije i pokazati koliki je ''Slavonac'' u duši pomoću alkoholometra.
Sljedeći korak na putu je Brandy ili konjak. Ovdje se saznaje zašto se konjakom(Cognacom) smije zvati samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badel brandyja u narodu poznatijeg pod nadimkom ''mirogojček'' koji se prvotno čak prodavao i u ljekarnama što dokazuju i eksponati autentičnih boca iz tog perioda.
Šećer na kraju je rezerviran za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i autentični hrvatski proizvod nastao 1862. godine u režiji Franje Pokornoyog od biljke pelin. Sama kvaliteta Pelina je bila prepoznata i od strane europskih velikaša te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvod tvrtke Badel 1862 se proizvodi po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke.
Za više informacija posjetite službeni profil na Facebooku ili Instagramu ili navratite do Preradovićeve ulice 8.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.