- Kokice su slane, naravno, tako ih najčešće jedemo, ali nije loše probati i sasvim novi okus
- Zato, kad ti je već dosta slanih, probaj napraviti ove savršene, hrskave kokice s karamelom
- Najbolja strana ovih kokica? Ostaju svježe i itekako jestive i fine tjednima
Kokice su slane. I gotovo. Dobro, možemo to tako postaviti. I najradije ih jedemo upravo tako, na klasičan način. No, što ako ti se svide – kokice s karamelom? Nisu za svaku priliku, naravno, ali nekad… Ne možeš baš reći da su jako zdrave, jer su okupane šećerom, ali ipak su kokice – kukuruz, pa samim time i nešto ipak bolja varijanta od mnogih grickalica.
Sjećaš se, možda, da smo nekoć jeli one gotove, pakirane, s raznim okusima, pa tako i kokice s karamelom? Ima ih i danas za kupiti, ne istih takvih, ali mogu se naći. Ipak, doma ih je slađe napraviti! Možeš ih jesti još svježe, tople, ljepljive… Ma, mljac!
A dobro će doći i za ove navijačke trenutke, ako nas sreća posluži. Ipak se igra uglavnom u vrijeme kad nije baš svima zgodno pijuckati pivo – uz koje, naravno, bolje idu one slane. Pa kad već ne možeš pivo, a ti se barem opusti uz šećer! Dokle ide…
Ove će kokice s karamelom biti pravi hit na druženjima, posebno ako su u igri i djeca. Možeš napraviti više kokica, pa ih pola ostaviti „samo“ slane, a polovicu obaviti ovim savršenstvom od karamela. Ako si dovoljno avanturističkog duha, možda ih možeš i pomiješati! Karamel ide tako dobro uz slano, znaš?
Nego, znaš koja je najbolja strana ovih kokica? Ostaju svježe i itekako jestive i fine tjednima, zbog čega bi mogle biti jedna od tvojih opcija za diy poklone za blagdane! Baš kao ušećereni bademi, upakirani u simpatičnu, ukrašenu teglicu, osvojit će onog kom daruješ. A uz malo truda dobiješ lako puno „materijala“ za ispuniti staklenke.
Tajna savršeno raspoređenog karamela je u – sodi. Ona će karamel učiniti prozračnim i tako pomoći da se ne skupi sav na jednom mjestu, nego se lijepo rasporedi po kokicama.
Kokice s karamelom
Sastojci:
- 100 g maslaca, neslanog
- 220 g smeđeg šećera
- 170 g kukuruznog sirupa, svijetlog (ili meda)
- ½ žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice sode bikarbone
Priprema karamela:
- Zagrij pećnicu na 110°C.
- Otopi maslac u loncu na srednjoj vatri.
- Dodaj šećer, kukuruzni sirup i sol. Miješaj dok se ne sjedini.
- Kad se počnu stvarati mjehurići, kuhaj 4 minute – BEZ MIJEŠANJA!
- Makni s vatre pa brzo umiješaj vaniliju i sodu bikarbonu. Kada prestaneš miješati, karamel će se zapjeniti i povećat će mu se volumen.
- Brzo prelij preko kokica, miješajući dok se karamela ne ohladi i počne stvrdnjavati.
Karameliziranje kokica:
- U dva pladnja rasporedi kokice.
- Peci 45 minuta, miješajući svakih 10-ak minuta, i to tako da držiš pladanj, pa ih „bacaš“ u zrak. Karamela će se ponovno otopiti, a bacanjem će karamel ravnomjernije prekriti kokice. (Ako koristiš med, peci 15 minuta duže).
- Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi. Nježno razdvoji kokice i posluži.
Ovaj članak u originalu je objavljen na portalu missGASTRO.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.