Life&style

Za ovu šarmantnu i kremastu slasticu trebaju ti 3 sastojka i 10-ak minuta, a oduševit će sve

  • Posset od limuna je čarobno jednostavna, kremasta i osvježavajuća slastica koja se priprema u svega desetak minuta, a sastoji se od samo tri osnovna sastojka – vrhnja, šećera i limunovog soka 
  • Britanska autorica Amy Brett dodatno ju je popularizirala servirajući je u izdubljenim polovicama limuna i ukrasivši je svježim timijanom, čime je stvorila slasticu koja oduševljava i izgledom i okusom 
  • Osim što izgleda kao desert iz najfinije slastičarnice, posset je svestran, može se pripremiti unaprijed, prilagoditi drugim citrusima i poslužiti kao savršen ljetni 'wow' desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Postoje slastice koje su toliko elegantne i fine da odmah pomislimo kako iza njih stoji barem nekoliko sati rada i popis sastojaka duži od shopping liste prije blagdana, no postoje i one koje nas iznova podsjećaju da su najčarobnije stvari ponekad one najjednostavnije, a jedna takva je i posset od limuna – najkremastija, maksimalno osvježavajuća i, usudit ćemo se reći, jedna od najšarmantnijih slastica za čiju je pripremu potrebno svega desetak minuta. 

Poznata britanska spisateljica Amy Brett, inače autorica hvaljenih memoara, nedavno je svoje brojne pratitelje osvojila upravo receptom za ovaj kremasti desert od limuna i timijana, idealan za vruće dane koji su pred nama. Krema od limuna, poznata i kao 'posset', u njezinoj je režiji bila servirana u izdubljenim polovicama samog limuna te ukrašena grančicama svježeg timijana, a Amy je dodala kako je u pitanju 'najkremastiji, najljepši i najukusniji desert te ujedno i jedan od najjednostavnijih za pripremu'.  

Istaknula je i da su polovice limuna koje glume zdjelice opcionalne, no ako se nas pita, upravo su one zaslužne za ovako čaroban efekt. Što se pak samog posseta tiče, za njegovu će ti pripremu biti potrebni tek vrhnje za šlag, šećer i limunov sok (te malo timijana za dekoraciju). Čarolija nastaje kada se ova tri sastojka spoje i ohlade – limunov sok prirodno zgusne vrhnje i stvori teksturu toliko glatku da ćeš pomisliti da jedeš oblake, a rezultat je nježna, svilenkasta krema s osvježavajućom citrusnom notom, savršena za vruće dane, ali i dovoljno raskošna za svečane prigode.

Možda vas zanima I okus jagoda, i kremasta tekstura, i ne peče se: mislim da smo pronašli najbolji kolač s jagodama. Evo recepta! Rubrika Life&style Life&style

Poslužena u polovicama limuna ili u čašicama s par svježih malina, listićem mente ili uz keksić sa strane – izgledat će kao da je stigla iz najfinije slastičarnice i bez imalo sumnje biti glavna zvijezda svakog stola, druženja i zabave. Ono što ovaj desert čini još posebnijim je njegova svestranost – možeš ga raditi s limetom, narančom ili čak yuzuom za egzotični twist; možeš ga pripremiti dan ranije, ostaviti u hladnjaku i samo izvaditi pred goste kad zatrebaš 'wow efekt' bez puno truda, a u svakoj prilici može biti tvoj spas u zadnji čas – kad ti se najavi društvo, kad ti zatreba nešto slatko na brzinu ili kada želiš desert koji će sve oduševiti, a tebe neće iscrpiti.

 | Autor: Instagram @thehungryhobbit Instagram @thehungryhobbit Foto: Instagram @thehungryhobbit

Sastojci

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • Sok od 2 velika limuna (oko 100 ml)
  • Nekoliko grančica svježeg timijana za dekoraciju 

Priprema

  1. U lonac ulij slatko vrhnje, dodaj šećer i grančice timijana. Zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.
  2. Pusti da smjesa lagano krčka 3-4 minute kako bi timijan pustio aromu.
  3. Skloni smjesu s vatre, izvadi grančice timijana i umiješaj sok od limuna. Smjesa će se odmah početi zgušnjavati.
  4. Ulij kremu u zdjelice ili izdubljene polovice limuna i ostavi sve da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Stavi slastice u hladnjak na najmanje tri sata da se potpuno stisnu. Posluži hladno!
Džin tonik sorbet Možda vas zanima Džin tonik nam je omiljeno ljetno piće, a sada od njega radimo i osvježavajući desert Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @nurhkasim

Komentari 0