Life&style

Kremasti kolač s jagodama koji se ne peče: mirisna delicija koja slavi okus proljeća

  • Sezona jagoda je na izmaku, ali pokoji kolač još stignemo ispeći, zar ne?
  • Točnije, napraviti jer ova se jagodna rapsodija ne peče, tako kremasta i hladna
  • Čekaju te slojevi čistog užitka koji će pomaziti tvoje nepce - čak šest njih

Ako voliš kolače koji se ne peku, ovo je recept za tebe. Ako voliš kremaste kolače tipa cheesecake, ovaj će recept dobiti još jedan plus. A ako povrh svega želiš do kraja iskoristiti sezonu jagoda koje obožavaš i ti i svi ukućani, nemaš više što čekati. Mary Berry iz 'Najboljeg britanskog slastičara' bi rekla: "3,2,1, peci!" Ali mi nećemo, jer ovaj se, pravi proljetni užitak, ne peče.

Ovaj impresivni desert sastoji se od šest slojeva (da, šest!), ali to nikoga ne treba prestrašiti jer em je receptura jednostavna, em se slojevi ponavljaju i ne priprema se, ukupno, duže od 40 minuta. Spomenutih šest slojeva sastoji se od razmrvljenih keksa, svježih jagoda, šlaga, krem sira s okusom jagoda pa opet šlaga i narezanih jagoda na vrhu. Naravno, postoje varijeteti, prema vlastitom ukusu netko će možda staviti sloj šlaga manje, a sloj sira s pasiranim jagodama više. Na primjer. 

Možda vas zanima Sočno, mirisno i osvježavajuće: Jednostavni recept za kolač od jagoda i sira zaista vrijedi isprobati Rubrika Life&style Life&style

Bogata kremasta tekstura i okus jagoda mogao bi nas, nostalgično podsjetiti na neki fini, fini okus kakav smo obožavali kao dijete. Pa, evo recepta!

Sastojci:

  • 450 g krem sira ili mascarponea 
  • 800 g jagoda 
  • 150 g maslaca 
  • 300 g suhih keksa tipa 
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 30 g želatine u prahu (može s okusom jagode)

 | Autor: Foto: Unsplash/Dan Michael Sinadjan

Priprema: 

  1. Otopi maslac u mikrovalnoj pećnici. Neka se malo ohladi. Kekse nalomi pa pretvori u mrvice u blenderu ili ih stavi u zatvorenu plastičnu vrećicu i valjkom za tijesto izvaljaj dok se sasvim ne smrve. Dodaj u maslac pa miješaj dok se smjesa jednolično ne sjedini. Utisni smjesu u kalup promjera 24 cm.
  2. Pola jagoda (400 g) nareži na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini. Pola narezanih jagoda složi na kekse, u prvi sloj.
  3. Ostatak jagoda (drugih 400 g) zgnječi štapnim mikserom. Dodaj krem siru koji je malo omekšao na sobnoj temperaturi. Dodaj šećer u prahu, ekstrakt vanilije i 1/4 žličice soli. Miksaj na srednjoj brzini otprilike 3 minute dok smjesa ne postane pahuljasta. Umiješaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju.
  4. Ostatak šećera dodaj u slatko vrhnje i istuci u čvrsti šlag. Pola šlaga dodaj u smjesu sira i jagoda, miješajući lagano, na najmanjoj brzini miksera. 
  5. Kad je sve spremno, nastavi slagati slojeve: na narezane jagode spatulom nanesi sloj šlaga. Zatim ide sloj krem sira pa opet šlag te narezane jagode po vrhu. Neka se preko noći hladi u hladnjaku. 
Žena je ostala zgrožena onime što je izašlo iz njezinih jagoda, evo kako da ih pravilno opereš Možda vas zanima Crvi u jagodama su stvarnost! Kako oprati jagode da se riješiš beštija? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super