- Cijene jagoda baš nisu pale, zar ne, ali ovo je doba godine kad jedino možemo uživati u njihovom okusu. Zato, evo još jednog recepta za kolač s jagodama koji se ne peče
- To mu je svakako prednost, a druga, jednako velika je ta što smora odstajati u hladnjaku pa se jede božanstveo hladan, kako najviše i prija u ove vruće dane
- Kolač ima šest slojeva, ali to nije minus nego plus. Priprema zbog toga nije kompliciranija, a okusi se božanstveno miješaju i spajaju
- Pročitaj također: Parfemi s notama jagode koje ćeš obožavati koristiti cijelo ljeto! Za pravo 'strawberry girl' iskustvo
Ako voliš kolače koji se ne peku, ovo je recept za tebe. Ako voliš kremaste kolače tipa cheesecake, ovaj će recept dobiti još jedan plus. A ako povrh svega želiš do kraja iskoristiti sezonu jagoda koje obožavaš i ti i svi ukućani, nemaš više što čekati. Mary Berry iz 'Najboljeg britanskog slastičara' bi rekla: "3,2,1, peci!" Ali mi nećemo, jer ovaj se, pravi proljetni užitak, ne peče.
Ovaj impresivni desert sastoji se od šest slojeva (da, šest!), ali to nikoga ne treba prestrašiti jer em je receptura jednostavna, em se slojevi ponavljaju i ne priprema se, ukupno, duže od 40 minuta. Spomenutih šest slojeva sastoji se od razmrvljenih keksa, svježih jagoda, šlaga, krem sira s okusom jagoda pa opet šlaga i narezanih jagoda na vrhu. Naravno, postoje varijeteti, prema vlastitom ukusu netko će možda staviti sloj šlaga manje, a sloj sira s pasiranim jagodama više. Na primjer.
Bogata kremasta tekstura i okus jagoda mogao bi nas, nostalgično podsjetiti na neki fini, fini okus kakav smo obožavali kao dijete. Pa, evo recepta!
Sastojci:
- 450 g krem sira ili mascarponea
- 800 g jagoda
- 150 g maslaca
- 300 g suhih keksa tipa
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 100 g šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 0,5 l vrhnja za šlag
- 30 g želatine u prahu (može s okusom jagode)
Priprema:
- Otopi maslac u mikrovalnoj pećnici. Neka se malo ohladi. Kekse nalomi pa pretvori u mrvice u blenderu ili ih stavi u zatvorenu plastičnu vrećicu i valjkom za tijesto izvaljaj dok se sasvim ne smrve. Dodaj u maslac pa miješaj dok se smjesa jednolično ne sjedini. Utisni smjesu u kalup promjera 24 cm.
- Pola jagoda (400 g) nareži na četvrtine ili polovine, ovisno o veličini. Pola narezanih jagoda složi na kekse, u prvi sloj.
- Ostatak jagoda (drugih 400 g) zgnječi štapnim mikserom. Dodaj ih krem siru koji je malo omekšao na sobnoj temperaturi. Dodaj šećer u prahu, ekstrakt vanilije i 1/4 žličice soli. Miksaj na srednjoj brzini otprilike 3 minute dok smjesa ne postane pahuljasta. Umiješaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju.
- Ostatak šećera dodaj u slatko vrhnje i istuci u čvrsti šlag. Pola šlaga dodaj u smjesu sira i jagoda, miješajući lagano, na najmanjoj brzini miksera.
- Kad je sve spremno, nastavi slagati slojeve: na narezane jagode spatulom nanesi sloj šlaga. Zatim ide sloj krem sira pa opet šlag te narezane jagode po vrhu. Neka se preko noći hladi u hladnjaku.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.