- Kad je karnevalsko vrijeme u pitanju, teško da postoji slastica koja je popularnije od krafne
- Ali, u 2025. godini, vrijeme je da kušamo nešto novo
- Ova neodoljiva kremasta slastica dolazi sa dalekog sjevera, a zove se laskiaispulla
Već i sami naziv laskiaispulla zvuči puno egzotičnije i uzbudljivije od krafne, zar ne? Laskiaispulla dolazi iz Finske i tamo se tradicionalno jede na „Laskiaissunnuntai”, takozvanu sanjkašku nedjelju, odnosno na početku korizme. Riječ je o slatkom kvasnom pecivu punjenom marcipanom ili marmeladom od jagoda i pahuljastim šlagom. Sve skupa se još pospe prstohvatom šećera u prahu i stvara se rajska kombinaciju prozračnog tijesta, kremastog nadjeva i zimskog šarma. Zaista neodoljiv recept.
Laskiaispulla pomalo podsjeća na kremšnite, ali ga tijesto s kvascem čini još sočnijim. Savršena je alternativa za svakoga tko želi isprobati nešto novo – a sa svojim pahuljastim šlagom i preljevom od šećera u prahu, privlačit će poglede! Zabavi se pečenjem i uživaj!
Finska slastica laskiaispulla
Sastojci za 8 komada
• 500 g brašna
• 250 ml mlakog mlijeka
• 80 g šećera
• 1 pakiranje suhog kvasca
• 1 žličica kardamoma (mljevenog)
• 1 jaje
• 100 g mekog maslaca
• 1 prstohvat soli
• 200 ml vrhnja za šlag
• 50 g šećera u prahu
• 150 g džema od jagoda ili marcipana
• 1 žumance + 1 žlica mlijeka za premazivanje
Priprema:
1. Malo zagrij mlijeko te u njemu otopi suhi kvasac sa 1 žlicom šećera. Pusti da odstoji 10 minuta dok se smjesa ne zapjeni.
2. U zdjelu stavi brašno, preostali šećer, kardamom i sol. Dodaj kvasac, jaje i omekšali maslac pa sve zamijesi u glatko tijesto. Po potrebi dodaj još malo brašna ili mlijeka.
3. Pokrij tijesto i ostavi da se diže na toplom oko sat vremena dok se ne udvostruči.
4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gornje/donje grijanje). Podijeli tijesto na osam jednakih dijelova i oblikuj kuglice. Stavi ih na lim za pečenje i ostavi još 20 minuta.
5. Premaži kuglice od tijesta smjesom od žumanca i mlijeka i peci 15 do 18 minuta dok ne porumene. Zatim ostavi da se ohladi.
6. Vodoravno prereži „peciva“. Donje polovice namaži džemom od jagoda ili marcipanom.
7. Napravi čvrsti šlag od vrhnja s dodatkom malo šećera u prahu i obilato premaži preko nadjeva. Stavi na to „poklopac“ od tijesta i pospi šećerom u prahu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.