Life&style
Dunavski valovi

Dunavski valovi stari su, prokušani kolač naših baka. Sad imamo moderniju verziju - s manje kalorija

  • Jedna od novogodišnjih odluka je bilo održavanje linije? Odlučila si smanjiti slatko?
  • Ako pronađeš pravi recept, poput ovih dunavskih valova, slobodno si priušti koji komad finog kolača
  • Ovi dunavski valovi su malokalorični, a opet tako neodoljivo ukusni – i možeš ih jesti čak i ako želiš smršaviti 

Novogodišnja odluka je bila pomaknuti jezičac na vagi prema dolje? Ali, onda se pojavi želja za slatkim... a pomisao da se moraš  odreći slatkih kolača jednostavno je previše užasna. Ali, ne moraš očajavati! Mršavljenje i kolači se međusobno ne isključuju. Naime, uz pravi recept možeš uživati u najukusnijim kolačima bez brige o liniji.

Savršen primjer za to su ovi dunavski valovi s niskim udjelom ugljikohidrata, koji će te zajamčeno očarati izvrsnim okusom, ali su i pravo tajno oružje protiv sala na trbuhu. Umjesto šećera i pšeničnog brašna koriste se zdrave alternative koje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i potiču sagorijevanje masti. Kombinacija nježnih višanja, kremaste smjese od vanilije i hrskave čokoladne glazure čini slasticu toliko neodoljivom, ali i malokaloričnom, da ne moraš osjećati grižnju savjesti. 

Malokalorični dunavski valovi

Sastojci: 

Za tijesto: 

• 3 jaja 
• 60 g bademovog brašna
• 30 g kokosovog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
• 60 g eritritola ili drugog zaslađivača po izboru
• 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
• 50 ml bademovog mlijeka

Za nadjev od višanja:

• 250 g višanja bez koštica (kompot)
• 1 žličica agar-agara
• 1 žlica eritritola

Za kremu od vanilije:

• 200 g grčkog jogurta
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 2 žlice eritritola
• 2 žlice chia sjemenki

Za čokoladnu glazuru:

• 100 g crne čokolade
• 1 žlica kokosovog ulja

 | Autor: Dr. Oetker Dr. Oetker Foto: Dr. Oetker

100-satni browniji Možda vas zanima Browniji koji se spravljaju 100 sati(!) hit su na mrežama! Imamo recept, ali vrijede li truda? Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva (gornja/donja toplina). U većoj zdjeli razmuti jaja dok ne postanu pjenasta, dodaj eritritol i ekstrakt vanilije. Rastopi kokosovo ulje i umiješaj ga zajedno s bademovim mlijekom. Pomiješaj suhe sastojke (bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol) u posebnoj zdjeli i zatim postupno umiješaj u smjesu od jaja.

2. Lim (oko 20x30 cm) obloži papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi tijesto. Peci oko 15 do 20 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje. Zatim ostavi da se potpuno ohladi.

3. Zakuhaj višnje, eritritol i agar-agar u manjoj posudi. Uz stalno miješanje kuhaj 5 do 10 minuta dok se tekućina ne reducira i višnje ne omekšaju. Zatim ostavi da se ohladi.

4. U posudi pomiješaj grčki jogurt s eritritolom i ekstraktom vanilije. Dodaj chia sjemenke i dobro promiješaj. Ostavi kremu u hladnjaku 30 minuta.

5. Ohlađeno tijesto prereži vodoravno na dvije polovice. Na prvu polovicu rasporedi ohlađenu smjesu od višanja, a zatim kremu od vanilije. Na vrh stavi drugu polovicu tijesta kao poklopac.

6. Za čokoladnu glazuru otopi čokoladu zajedno s kokosovim uljem u posudi uronjenoj u toplu vodu. Ravnomjerno prelij glazuru preko dunavskih valova i ostavi da se stisne u hladnjaku najmanje sat vremena.

Možda vas zanima Za ovu palačinku ti ne treba tava nego pećnica, a jedna je sasvim dovoljna za nekoliko osoba. Evo recepta Rubrika Life&style Life&style
Photo: Dr. Oetker
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Obozavam dunavske valove