- Jedna od novogodišnjih odluka je bilo održavanje linije? Odlučila si smanjiti slatko?
- Ako pronađeš pravi recept, poput ovih dunavskih valova, slobodno si priušti koji komad finog kolača
- Ovi dunavski valovi su malokalorični, a opet tako neodoljivo ukusni – i možeš ih jesti čak i ako želiš smršaviti
Novogodišnja odluka je bila pomaknuti jezičac na vagi prema dolje? Ali, onda se pojavi želja za slatkim... a pomisao da se moraš odreći slatkih kolača jednostavno je previše užasna. Ali, ne moraš očajavati! Mršavljenje i kolači se međusobno ne isključuju. Naime, uz pravi recept možeš uživati u najukusnijim kolačima bez brige o liniji.
Savršen primjer za to su ovi dunavski valovi s niskim udjelom ugljikohidrata, koji će te zajamčeno očarati izvrsnim okusom, ali su i pravo tajno oružje protiv sala na trbuhu. Umjesto šećera i pšeničnog brašna koriste se zdrave alternative koje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i potiču sagorijevanje masti. Kombinacija nježnih višanja, kremaste smjese od vanilije i hrskave čokoladne glazure čini slasticu toliko neodoljivom, ali i malokaloričnom, da ne moraš osjećati grižnju savjesti.
Malokalorični dunavski valovi
Sastojci:
Za tijesto:
• 3 jaja
• 60 g bademovog brašna
• 30 g kokosovog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1 prstohvat soli
• 60 g eritritola ili drugog zaslađivača po izboru
• 2 žlice kokosovog ulja, otopljenog
• 50 ml bademovog mlijeka
Za nadjev od višanja:
• 250 g višanja bez koštica (kompot)
• 1 žličica agar-agara
• 1 žlica eritritola
Za kremu od vanilije:
• 200 g grčkog jogurta
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 2 žlice eritritola
• 2 žlice chia sjemenki
Za čokoladnu glazuru:
• 100 g crne čokolade
• 1 žlica kokosovog ulja
Foto: Dr. Oetker
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva (gornja/donja toplina). U većoj zdjeli razmuti jaja dok ne postanu pjenasta, dodaj eritritol i ekstrakt vanilije. Rastopi kokosovo ulje i umiješaj ga zajedno s bademovim mlijekom. Pomiješaj suhe sastojke (bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol) u posebnoj zdjeli i zatim postupno umiješaj u smjesu od jaja.
2. Lim (oko 20x30 cm) obloži papirom za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi tijesto. Peci oko 15 do 20 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje. Zatim ostavi da se potpuno ohladi.
3. Zakuhaj višnje, eritritol i agar-agar u manjoj posudi. Uz stalno miješanje kuhaj 5 do 10 minuta dok se tekućina ne reducira i višnje ne omekšaju. Zatim ostavi da se ohladi.
4. U posudi pomiješaj grčki jogurt s eritritolom i ekstraktom vanilije. Dodaj chia sjemenke i dobro promiješaj. Ostavi kremu u hladnjaku 30 minuta.
5. Ohlađeno tijesto prereži vodoravno na dvije polovice. Na prvu polovicu rasporedi ohlađenu smjesu od višanja, a zatim kremu od vanilije. Na vrh stavi drugu polovicu tijesta kao poklopac.
6. Za čokoladnu glazuru otopi čokoladu zajedno s kokosovim uljem u posudi uronjenoj u toplu vodu. Ravnomjerno prelij glazuru preko dunavskih valova i ostavi da se stisne u hladnjaku najmanje sat vremena.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.