Life&style

Isprobali smo krafne raznih okusa iz 7 poznatih zagrebačkih slastičarnica i pekarnica. Nekoliko ih se baš istaknulo

  • S prvim danima veljače, zahuktala se i ponuda krafni koja se, s pekarnica i dućana, proširila i na slastičarnice
  • Zagrebačke slastičarnice tu su zablistale u punom sjaju jer sve vrvi krafnama neodoljivog izgleda i vrlo zanimljivih okusa 
  • Ni sami nismo mogli odoljeti svemu što se nudi pa smo si dali truda i obišli najpopularnije zagrebačke slastičarnice kako bismo i sami kušali krafne o kojima se ne prestaje pričati 
  • Pročitaj također: Omiljene krafne brojnih Zagrepčana ponovno su u prodaji, evo s kojim okusima i kako ih rezervirati

Iako su nam krafne u pekarnicama i brojnim dućanima dostupne tijekom cijele godine, u veljači im popularnost i potražnja iznimno porastu. Svi znaju da na tome mogu zahvaliti maškarama, odnosno fašniku koji se, na ovim prostorima, tradicionalno održava u veljači, a kojemu su krafne zaštitni znak. Već desetljećima se, uoči fašnika, rade krafne koje su punjene raznim vrstama marmelade te s čokoladom što se smatra klasičnim okusima, ali u posljednjih nekoliko godina se ovaj slasni desert podiže na jednu sasvim novu razinu i to zahvaljujući domaćim slastičarima koji se ne boje eksperimentirati s nečim novim. 

Zagrebačke slastičarnice te pokoja pekarnica, ovdje se najviše ističu jer čim stignu prvi dani veljače, njihove se vitrine pune krafnama koje nas mame, ne samo svojim izgledom, već i zanimljivim okusima. Naravno da im nismo mogli odoljeti pa smo odlučili obići neke od najpopularnijih slastičarnica kako bismo i sami okusili krafne o kojima svi pričaju. 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Na našem popisu slastičarnica i pekarnica čije krafne obavezno moramo kušati, našle su se Magnolia, Neka jedu kolače, Cukeraj, Bread Club, Noel Bread&Deli, Meet Mia te krafne poznate hrvatske chefice Petre Jelenić koje se prodaju u restoranu SOL chefa Mate Jankovića. Moramo priznati da, kada smo sve te krafnice stavili na jedno mjesto, nismo znali odakle krenuti jer je baš svaka izgledala jako primamljivo. 

Kada je u pitanju izgled krafni, primijetili smo da su neke malo više okrugle i djeluju manje dok su neke plosnatije pa samim time djeluju i veće, ali su sve zapravo unutar nekog uobičajenog prosjeka. Ne smijemo zanemariti niti svijetlu crtu po sredini oko krafne koja je obavezna i znak da je krafna savršeno pečena. No, ono što čini da krafne izgledaju raskošno i primamljivo su nadjevi koji se, u malim količinama, nalaze na njima kako bi lakše raspoznali o kojem se okusu radi. Neki su si dali i malo više truda pa su svoje krafne posipali šećerom u prahu, mrvicama pistacije, lješnjaka, čokolade... 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Okusa je zaista bilo cijelo mnoštvo, a prevladavala je pistacija koja se našla u gotovo svakoj kutiji s krafnama. Naravno, ništa nije moglo proći bez Dubai krafne s kadaifom i mliječnom čokoladom koju, u svojoj ponudi, ima slastičarnica Cukeraj. Neobični okusi koje smo još kušali su malina, badem i lješnjak iz slastičarnice Meet Mia, tonka s kruškom iz pekarnice Noel Bread&Deli, lješnjak sa slanom karamelom chefice Petre Jelenić, vanilija s malinom i krema od vanilije iz Cukeraja, okus bueno iz Bread Cluba te slastičarska krema, šljiva s crumbleom od lješnjaka, jabuka sa Speculaas keksima i dulce de leche s malinom iz Neka jedu kolače. Slastičarnica Magnolia uz malinu, vaniliju i pistacije koje imaju i druge slastičarnice, u ponudi ima i okus jabuke s cimetom. 

No, osim ovih neobičnih okusa, gotovo svaka od navedenih slastičarnica u ponudi ima i vječne klasike koje svi vole - krafne s čokoladom, odnosno Nutellom te s marmeladom od marelice ili šljive. 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Iako je sve ove silne krafne kušalo više nas koji, kako to obično biva, imamo i prilično različite ukuse kada je hrana u pitanju, svi smo se složili da niti jednoj od krafni ne možemo pronaći neku veliku zamjerku. Tijesto svake od njih bilo je odlične teksture koja se tek u nijansama razlikovala od slastičarnice do slastičarnice, količina nadjeva bila je izdašna, ali ipak ne pretjerana, a okusi su se stvarno dobro slagali. 

No, neki su se ipak istaknuli malo više i velikom broju nas postali favoriti. Krafna koja je baš svakoga oborila s nogu, bila je ona chefice Petre Jelenić s okusom lješnjaka i slane karamele. Dobar glas o ovoj krafni tako se brzo proširio našom redakcijom da smo preostali dio krafne ovog okusa morali podijeliti na više dijelova kako bi svatko mogao kušati komadić ove raskoši.

Još jedan veliki favorit bila je krafna s punjenjem od jabuke i cimeta koja je izvana posipana kristalnim šećerom iz slastičarnice Magnolia. Mekoća i prozračnost ove krafne u kombinaciji s toplinom cimeta i tek blago kiselkastom jabukom jako je cozy i kao stvorena za preostale dane zime pred nama. 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Ne smijemo zaboraviti na Dubai krafnu iz Cukeraja koja je privukla najviše pažnje jer nas je zanimalo kako su okuse pistacije, kadaifa i čokolade uspjeli pretočiti u krafnu, a da ona bude prepoznatljivog okusa. Odgovor je - jako dobro. 

"Punjene Dubai krafne me baš iznenadilo. Moram priznati da sam strahovala od toga da će imati umjetan okus kao što se to u brojnim slučajevima može dogoditi kada je pistacija u pitanju, ali čim sam kušala ovu krafnu, shvatila sam da sam bila u krivu. I pistacija i kadaif i čokolada koja je također prelivena preko krafne, su izvrsni i osjeti se da se radi o kvalitetnim sastojcima. Jako je ukusna i svakome bi preporučila da ju proba", poručila je kolegica Petra. 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Meni, kao osobi koja zaista obožava slatko, ali i krafne, bilo je teško odrediti najbolju jer je svaka jako ukusna i posebna na svoj način, ali ipak moram priznati da od svih kušanih krafni, još uvijek razmišljam o onoj s punjenjem od jabuke i cimeta te o krafni iz Neka jedu kolače s marmeladom od šljive i crumbleom od lješnjaka. Ovdje mi se posebno svidio okus marmelade za koji se zaista osjeti da se radi o domaćem proizvodu, odnosno o marmeladi koju svake godine brižno priprema majka Ivane Čuljak, vlasnice ove slastičarnice. Mljac! 

 | Autor: Pixsell/Igor Kralj Pixsell/Igor Kralj Foto: Pixsell/Igor Kralj

Cijene ovih slasnih krafni kreću se oko dva i tri eura po komadu s time da je najpovoljnija ona klasična s džemom od marelice iz pekarnice Noel Bread&Deli čija cijena iznos 1,60 eura dok ćemo najviše novca morati izdvojiti za krafnu od pistacije iz slastičarnice Neka jedu kolače, točnije, 3,90 eura. 

Photo: Pixsell/Igor Kralj
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Volim krafne nutella