Life&style

Vrijeme je za vruće i slasne fritule, a uz ovaj odličan recept uspijevaju svaki put

  • S dolaskom sve nižih temperatura i omiljene blagdanske atmosfere, fritule se nameću kao neizostavna slastica
  • Bez obzira na to što ih se trenutno može kupiti na svakom koraku, fritule iz kućne radinosti još su posebnije, a uz ovaj, po mnogima najbolji recept za fritule – nema straha da neće uspjeti
  • Zato, nabavi sastojke i kreni u slatku gastro avanturu koja će dom obojiti blagdanskim mirisom notama
  • Pročitaj također: Ovih blagdana umjesto uobičajenog kuglofa na stol stavljamo – vijenac od baklave

Kao što smo spomenuli, prosinac bez fritula malo tko može zamisliti, stoga je pravi trenutak da se i sama odvažiš napraviti svoju varijantu. Naravno, postoji velik broj različnih recepata i gotovo svatko ima neki svoj posebni sastojak, ali mi smo se zadržali na klasici i u nastavku donosimo recept za fritule koji možeš upotpuniti dodatcima po želji. To osim čokolade i šećera u prahu, mogu biti primjerice med, javorov sirup, preljev od šumskog voća… mogućnosti je mali milijun.

Najbolji recept za fritule:

Sastojci za fritule:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice šećera
  • pola naribane narančine kore
  • prstohvat soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 350 ml mlijeka
Slatki božićni kruh Možda vas zanima Božićni kruh ili stollen, zasladit će svaki božićni stol, a mi imamo originalni recept Rubrika Life&style Life&style

Priprema fritula:

  1. U manjoj posudi pomiješaj suhi kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka te ostavi da odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorila pjena. Zatim u velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, jaje, vanilin šećer i koricu naranče, pa dodaj aktivirani kvasac i postepeno preostalo mlijeko. Sve skupa miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
  2. Kada je tijesto ujednačeno, stavi ga u posudu, pogrij krpom i ostavi da se diže na toplom mjestu. Ovaj dio traje oko 1-2 sata, a znat ćeš da je tijesto dovoljno dignuto kada bude duplo veće od početnog. 
  3. Kada je tijesto spremno, u dubokom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje u kojem ćeš pržiti fritule. Kako se tijesto ne bi lijepilo po prstima, navlaži ruke i oblikuj male kuglice te ih stavi u ulje.
  4. Kuglice prži s obje strane dok ne poprime zlatno - smeđu boju, a kada su gotove posloži ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.
  5. Kada su sve fritule gotove, posluži ih tople, a po želji posipaj šećerom u prahu ili prelij topljenom čokoladom i uživaj u slasnom blagdanskom zalogaju.
Photo: Unsplah / Food Photographer
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    mm jedva cekam badnjak