- S dolaskom sve nižih temperatura i omiljene blagdanske atmosfere, fritule se nameću kao neizostavna slastica
- Bez obzira na to što ih se trenutno može kupiti na svakom koraku, fritule iz kućne radinosti još su posebnije, a uz ovaj, po mnogima najbolji recept za fritule – nema straha da neće uspjeti
- Zato, nabavi sastojke i kreni u slatku gastro avanturu koja će dom obojiti blagdanskim mirisom notama
- Pročitaj također: Ovih blagdana umjesto uobičajenog kuglofa na stol stavljamo – vijenac od baklave
Kao što smo spomenuli, prosinac bez fritula malo tko može zamisliti, stoga je pravi trenutak da se i sama odvažiš napraviti svoju varijantu. Naravno, postoji velik broj različnih recepata i gotovo svatko ima neki svoj posebni sastojak, ali mi smo se zadržali na klasici i u nastavku donosimo recept za fritule koji možeš upotpuniti dodatcima po želji. To osim čokolade i šećera u prahu, mogu biti primjerice med, javorov sirup, preljev od šumskog voća… mogućnosti je mali milijun.
Najbolji recept za fritule:
Sastojci za fritule:
- 500 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
- pola naribane narančine kore
- prstohvat soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 350 ml mlijeka
Priprema fritula:
- U manjoj posudi pomiješaj suhi kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka te ostavi da odstoji 10-ak minuta kako bi se stvorila pjena. Zatim u velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, jaje, vanilin šećer i koricu naranče, pa dodaj aktivirani kvasac i postepeno preostalo mlijeko. Sve skupa miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Kada je tijesto ujednačeno, stavi ga u posudu, pogrij krpom i ostavi da se diže na toplom mjestu. Ovaj dio traje oko 1-2 sata, a znat ćeš da je tijesto dovoljno dignuto kada bude duplo veće od početnog.
- Kada je tijesto spremno, u dubokom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje u kojem ćeš pržiti fritule. Kako se tijesto ne bi lijepilo po prstima, navlaži ruke i oblikuj male kuglice te ih stavi u ulje.
- Kuglice prži s obje strane dok ne poprime zlatno - smeđu boju, a kada su gotove posloži ih na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja.
- Kada su sve fritule gotove, posluži ih tople, a po želji posipaj šećerom u prahu ili prelij topljenom čokoladom i uživaj u slasnom blagdanskom zalogaju.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.