Life&style

Ovih blagdana umjesto uobičajenog kuglofa na stol stavljamo – vijenac od baklave

  • Baklava je tradicionalni kolač koji potječe s Bliskog istoka, no proslavio se diljem svijeta zbog svoje nevjerojatne slatkoće i bogatstva okusa
  • Iako se većina i dalje pridržava originalne recepture, postoji mali milijun varijacija ovog kolača, a nama je za oko zapeo vijenac od baklava koji nije teško napraviti slijedimo li recept
  • Riječ je o kolaču koji je zanimljiv odmak od uobičajenih blagdanskih slastica

Joyce Mrad je gastro blogerica na čijem smo Instagram profilu naišli na ovaj zanimljiv recept za vijenac od baklava. Spoj tradicionalnog okusa s nešto drugačijim, modernim pristupom, odlična je kombinacija, a ima li boljeg trenutak od blagdanskog perioda da se i sama uvjeriš u to koliko je ovaj kolač dobar. U nastavku ti donosimo detaljan recept i video, stoga već danas možeš u nabavku sastojaka.

Sastojci za vijenac od baklave:

Tijesto za vijenac od baklave

  • 16 listova kore za savijače
  • 1 šalica otopljenog maslaca 

Sirup za vijenac od baklave

  • 1/2 šalice šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 čajna žličica esencije ružine vodice
  • naribana korica i sok od 1 naranče
  • naribana korica i sok od 1 limuna

Krema za vijenac od baklave

  • 1/4 šalice maslaca
  • 3/4 šalice šećera
  • limunova kora
  • 1 šalica mljevene pšenične krupice
  • 4 šalice mlijeka
  • 1 čajna žličica vanilin šećera

Priprema:

  1. Za sirup: Stavi sve sastojke u lonac, pusti da zavrije, pa kuhaj 15-ak minuta, a zatim makni s vatre i izvadi cimet štapić.
  2. Za kremu: Pećnicu zagrij na 180°C, a maslac otopi u loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj pšeničnu krupicu, šećer, ekstrakt vanilije i koricu limuna, pa sve dobro sjedini. Mlijeko dodaj postepeno te ga neprestano miješaj dok se krema ne zgusne, a zatim je ostavi da se ohladi.
  3. Jedan list kore posloži vertikalno te ga premaži maslacem, a potom stavi i drugi list odozgo te ponovi postupak s maslacem. Dodaj jednu veliku žlicu kreme na donji desni dio, zatim jednu žlicu u sredinu i jednu žlicu na donji lijevi dio. 
  4. Kremu prekrij s korom, dobro pritisni te ponovi postupak. Višak kore zgužvaj i preklopi drugi komad kore tako da sjedne na vrh.
  5. Dobiveno izreži u tri ploške i pripazi da su krajevi čvrsto stisnuti, a zatim ponovi postupak i komade stavi u posudu za pečenje koju si prethodno premazala maslacem.
  6. Sve skupa peci otprilike 40 minuta, a kada je gotovo, dobiveno prelij s ohlađenim sirupom i posloži u krug da nalikuje vijencu. Također, kolač dodatno dekoriraj po želji.
Photo: Instagram @joyfulhomecooking

Komentari 0