Life&style

Zimi miriše trdelnik, a mi imamo iskušani recept za ovu adventsku poslasticu

Ako ćeš ovog adventa uputiti se u neku od obližnjih destinacija kako bi uživala u predblagdanskom ugođaju, jedan od mirisa koji dopire s malih štandova, svakako je i miris trdelnika. Trdelnik, chimney ili kako god ga negdje zvali, prvotno je osmišljen u Mađarskoj, no s godinama je postao nezamijenjiva poslastica i ako dođete u Češku, konkretnije u Prag. Riječ je o pečenom lisnatom tijestu s mnogo cimeta, koje izgledom podsjećaju na kakav veliki tvornički dimnjak.

Kad je pečen umače se u čokoladu, razne nasjeckane orašaste plodove i karamelu, a oni nešto noviji i moderniji mogu imati i razna punjenjenja. Sve i ako nisi u prilici probati trdelnik na nekom od adventskih trgova, isti ili barem sličan takav možeš pripremiti u toplini svog doma. Možeš to učiniti s gotovim lisnatim tijestom ili onim što ćeš sama izraditi pa će ti za trdelnik trebati otprilike dva sata.

Možda vas zanima Ne zvuči primamljivo, ali juha od lazanja je hit društvenih mreža i brzih ručkova Rubrika Life&style Life&style

Recept za trdelnik

Sastojci za trdelnik:

  • 500 g kupovnog lisnatog tijesta (svježeg ili smrznutog)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žlica cimeta
  • Nasjeckani orašasti plodovi (po želji)
  • Šećer u prahu za posipanje (po želji)
  • Aluminijska folija i po mogućnosti kartonske role 

Priprema trdelnika:

1. Ako koristiš smrznuto lisnato tijesto, slijedi upute na ambalaži za odmrzavanje, ako koristiš svježe lisnato tijesto, samo ga razvaljaj na pobrašnjenoj površini kako bi dobila pravokutnik debljine otprilike 0.5 cm.

2. Izreži lisnato na trakice i premaži ga prethodno otopljenim maslacem.

3. Pomiješaj šećer, orašaste plodove i cimet u zdjeli. Posipaj ravnomjerno smjesu šećera i cimeta po cijelom tijestu.

4. Trakice lisnatog namotaj na kartonske role koje si prethodno obukla u aluminijsku foliju.

5. Stavi oblikovane trdelnike na lim obložen papirom za pečenje. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatno smeđi.

5. Kad se malo ohlade, posipati ih možeš po želji šećerom u prahu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zmrzlinovy_raj_

 

Možda vas zanima Ne postoji jednostavniji i slađi recept od Toffifee zvjezdica, gotove su u manje od pola sata Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @zuckerjagdwurst
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlično mljac