Life&style

Vrhunska namirnica: Pogledaj zašto bi baš sada trebala jesti više kiselog kupusa

  • Osobito u zimsko vrijeme oko Božića bi fermentirane namirnice trebale biti češće na našem meniju 
  • Jedna od omiljenih fermentiranih namirnica je kiseli kupus 
  • Otkrit ćemo ti zašto bi ga trebalo češće jesti 

Jeste li i ti ljubiteljica kiselog kupusa? Onda imamo dobre vijesti, jer je kiseli kupus savršeno jelo za zimu. Zašto? Kiseli kupus je bijeli ili šiljasti kupus konzerviran mliječno kiselinskom fermentacijom. To stvara fermentiranu hranu. Čarobna riječ ovdje je fermentirana.

Tijekom ovog postupka su određene namirnice - poput kupusa - prekrivene slojem soli pa stavljene u hermetički zatvorenu posudu. U tom okruženju nastaje mliječna kiselina koja u konačnici fermentira. 

Proces fermentacije osigurava dugotrajno čuvanje hrane. Još jedna prednost: loše bakterije ostaju neaktivne, a zdravi sastojci se ne gube. Nakon postupka fermentacije kiseli kupus je i dalje pun vitamina C, folne kiseline, željeza i vlakana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Squash (@squashliverpool)

Evo zašto je fermentirana hrana toliko dobra

Kiseli kupus nije tek fermentirana hrana. Vino, sir i kefir, jogurt također su fermentirani. Hrana koja je prošla proces fermentacije može se jesti mirne savjesti. Jača imunološki sustav, djeluje antioksidativno, a osobito pozitivno djeluje na crijevnu floru. Zbog toga se, na primjer, ne osjećamo toliko „pune“ nakon jela, a manja je vjerojatnost da ćemo patiti od nadutosti. Dakle, to je savršeno jelo za blagdane kad je  prepuno obilnih i bogatih obiteljskih jela.

Drugi učinak ove hrane jest da sprječava napadaje gladi. To je zato jer je u crijevima manje štetnih mikroorganizama. Kiseli kupus i druga fermentirana hrana idealni su za hladne zimske mjesece jer jačaju imunitet. A osobito u božićno vrijeme, jer se poslije osjećamo ugodno site i ne prejedamo se te se ne moramo bojati iznenadne želje za hranom. Zato je kiseli kupus izvrstan i za mršavljenje!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Go Ferment! (@goferment)

Možda vas zanima Oba su super-zdrava i trebala bi ih češće jesti, no znaš li koji je bolji, crveni ili zeleni kupus? Rubrika Life&style Life&style

Kako fermentirati hranu

Fermentiranu hranu možeš i sama jednostavno pripremiti. Kako bi to napravila, moraš oprati i izrezati odabrano povrće na male komadiće. Zatim ih stavi u posudu s kristalnom soli i miješaj dok se ne stvori salamura (oko 10 minuta). Povrće i tekućina sada se stavljaju u posudu čiji poklopac leži direktno na povrću. Tada se na poklopac stavi težak predmet tako da se salamura počne polako dizati (postoje fermentacijske čaše i utezi koji se mogu kupiti). Sada trebaš oko tjedan dana čuvati povrće na 15-22 stupnja. Što se duže čuva, okus postaje intenzivniji. Po potrebi se namirnica može nadopuniti. Za fermentiranje su pogodni npr. cikla, mrkva, kupus, bundeva ili luk.

Možda vas zanima Isprobaj ukusnu juhu od kiselog kupusa - imamo brzi recept za ovo zdravlje u tanjuru Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0