Life&style

Voliš li više bijelo, crno ili rosé? Nećemo se miješati, ali znaš li koje je vino najzdravije?

  • Zaokruživanje dana čašom vina ili kombiniranje s omiljenim obrokom ili desertom može biti melem za tvoju dušu
  • Osim na dušu, vino može djelovati i na tvoje zdravlje. Ključni čimbenik pritom nije samo količina, nego i vrsta vina 
  • A iz zdravstvene perspektive, neka su vina zdravija od drugih

Jesi li znala da ključni čimbenik u tvom zdravlju i pijenju vina nije samo količina, nego i vrsta vina? Naime, benefiti za tvoje tijelo drastično se mijenjaju s bojom - nije isto hoćeš li popiti crno vino, bijelo ili rosé. Pritom se stručnjaci slažu: suho, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možeš piti.

"Zapravo koja čašica vina na dan dobro utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kognitivne funkcije mozga", kaže Dr. Sc. Whitney Linsenmeyer. Alkohol može povećati razinu HDL-a, dobrog kolesterola, spriječiti štetu uzrokovanu LDL odnosno lošim kolesterolom i smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci preporučaju umjerenu konzumaciju: jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce. 

Možda vas zanima Pogledaj što se događa tvom tijelu ako svaku večer popiješ čašu vina Rubrika Life&style Life&style

"No, priča se mijenja kad ljudi konzumiraju više od 1-2 pića dnevno, tada vidimo povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i bolesti jetre", kaže dr. Linsenmeyer. S kalorijskog stajališta, vina se kreću oko 120-150 kalorija po čaši pa bez obzira koju vrstu vina odabrala, razlike su s tog stajališta zanemarive. U pravilu, što više prirodnog šećera ima u vinu, to je broj kalorija sveukupno veći. Ako si zabrinuta zbog unosa kalorija iz vina, jednostavan način da ih kontroliraš jest provjera postotka alkohola u vinu. Sadržaj alkohola od 12,5% ili niži smatra se manjim kalorijskim unosom. Obavezno potraži vino s oznakom suho jer suho vino pomaže u održavanju razine šećera po obroku.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Vinarija nudi plaću od 64 tisuća kuna na mjesec, besplatan smještaj i vino u potocima. Hoćeš se prijaviti?

Iako je količina prvi faktor koji utječe na zdravlje, treba uzeti u obzir da sva vina od grožđa daju antioksidanse, to jest resveratrol, kvercetin i polifenole, ali razina antioksidansa u crnom vinu veća je od one u bijelim vinima, s obzirom na to da kožica grožđa ostaju u vinu dulje vrijeme tijekom fermentacije.

Možda vas zanima Crno vino može ti pomoći spriječiti mrlje i bore na licu, ali samo ako paziš na ovu jednu stvar Rubrika Life&style Life&style

Bijelo ili crno? Evo što tvoja sklonost prema vinu otkriva o tvojoj osobnosti

Pitaš se koja su konkretno crna vina najzdravija? Sljedeći put uživaj u pinotu crnom ili cabernetu sauvignonu", kaže dr. Linsenmeyer.

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: shutterstock

Komentari 0