Life&style
Šetnja po šumi ima brojne zdravstvene benefite

Više od opuštanja: Zašto samo 5 minuta šetnje po šumi ima toliko benefita

  • Povratak prirodi veliki je trend i to ne slučajno. Ljudi instinktivno otkrivaju koliko se dobro osjećaju dok su u šumi, makar samo šetali parkom ili šumama na rubu grada
  • Dok koračamo šumom, stres nestaje, opuštamo se, misli nam postaju bistrije, no to nije sve 
  • Srce kuca sporije, tlak opada, rastu raspoloženje, samopoštovanje i osjećaj sreće

Brojni pjesnici već su posvetili svoje pjesme ljepotama šume. Zašto šuma? Naime, teško da postoji bolje mjesto da se isključiš i središ svoje misli. Šetnja uz drveće osnažuje, osvježava i puno je više od čistog opuštanja. Istraživanja i knjige pokazuju da priroda nudi velike zdravstvene blagodati. Zapravo, šetnja šumom može te osloboditi od stresa, ojačati imunološki sustav i podići samopouzdanje – i to sve u tren oka.

Napuni gorivo za pet minuta

Kad ideš u šetnju, srce ti kuca mjerljivo sporije, krvni tlak pada, a mišići se opuštaju. Stres i iscrpljenost doslovce „padaju s nas“, a pozitivni osjećaji dolaze do izražaja. Kako bi postigla ovaj rezultat, ne treba ti sat vremena u šumi, već i pet minuta čini nam dobro. Znanstvenici sa Sveučilišta Essex otkrili su to u nedavnom istraživanju.

Prema analizi, šetnje šumama povećavaju samopoštovanje, podižu raspoloženje i smanjuju stres. Kaže se da se ovaj učinak povećava kada se na stazi nalazi jezero ili žubori potok. Raspoloženje i samopoštovanje ključni su pokazatelji našeg tjelesnog i mentalnog zdravlja. Uostalom, oni utječu na našu sposobnost suočavanja sa stresnim situacijama. I daju nam trenutačni osjećaj sreće.

 | Autor: Unsplash/Joonas Sild Unsplash/Joonas Sild

Šetnje šumom djeluju na imunološki sustav

Kako piše biolog Clemens G. Arvay u svojoj knjizi „The Biophilia Effect - Healing from the Forest“, šetnje šumom, a osobito zimi, jačaju imunološki sustav. Razlog: šuma ima pozitivan učinak na parasimpatički sustav, na „živac mira“ koji suzbija kronični stres i podiže raspoloženje. „Istovremeno udišemo terpene koje oslobađa drveće u šumi, a koji jačaju naš imunološki sustav te naše obrambene stanice protiv opasnih ili bolesnih stanica“, kaže Arvay.

Terpeni su tvari koje povećavaju broj i aktivnost prirodnih stanica ubojica u ljudskom tijelu. Te stanice ubojice tada djeluju protiv virusa, poput virusa prehlade, ali i protiv potencijalnih stanica raka. Tko puno vremena provodi u šumi, sigurno će zdravije „prezimiti“, siguran je biolog.

Evo što se događa kad odeš u šetnju odmah nakon što nešto pojedeš Možda vas zanima 4 stvari koje se dogode u tijelu kad odmah nakon jela odeš u šetnju Rubrika Life&style Life&style

Inače: prema studiji Centra za zdravlje, oko 3000 koraka dnevno dovoljno je za smanjenje rizika od otvrdnjavanja arterija (arterioskleroze), a time i rizika od srčanog ili moždanog udara. A tih 3000 koraka bolje je napraviti na svježem šumskom zraku nego u gradu.

 | Autor: Unsplash/Rubén Bagüés Unsplash/Rubén Bagüés

Osobnost odlučuje o pozitivnom učinku

Naravno, šuma nema jednak pozitivan utjecaj na raspoloženje i samopoštovanje kod svih. Prekrasan krajolik može za nekoga biti široko polje ili pješčani krajolik, za drugoga more ili planine. Nemaju sva mjesta jednaki učinak, tj. osobnost ovdje igra odlučujuću ulogu.

Kako su otkrili američki znanstvenici, introverti se najugodnije osjećaju u planinama, dok ekstroverti vole more. Zašto? Stručnjaci sugeriraju da ekstroverte privlače plaže jer odražavaju njihovu unutarnju otvorenost. Introverti se mogu bolje povući u planinskim krajolicima, što više odgovara njihovom karakteru.

Je li to istina, to tek trebamo vidjeti. Nastojimo se držati riječi slikara Vincenta van Gogha: „Ako uistinu voliš prirodu, svugdje ćeš pronaći ljepotu.“

Isprobaj! Ne košta baš ništa, uvijek možeš naći vremena za nju, a može te doslovno usrećiti

 | Autor: Unsplash/Erik Witsoe Unsplash/Erik Witsoe

Photo: shutterstock

Komentari 0