Life&style
Evo što se događa kad odeš u šetnju odmah nakon što nešto pojedeš

4 stvari koje se dogode u tijelu kad odmah nakon jela odeš u šetnju

  • Fino si jela i sada razmišljaš što ćeš sljedeće raditi?
  • Hm, ideš na kauč ili više voliš malo kretanja? 
  • Reći ćemo ti što se događa ako kreneš u šetnju ili čak trčiš odmah nakon obroka

Nakon jela trebala bi se fino odmoriti ili napraviti tisuću koraka - sve nas mori ta dilema, a zapravo nikada previše ne mislimo što je najbolje. Međutim, postoji li doista nešto bitno u tome? Prema znanosti: da! Šetnja ili trčanje laganim tempom nakon obroka dobro je za tvoje tijelo. Otkrit ćemo ti četiri pozitivne stvari koje ima „šetnja za bolju probavu“:

Možda vas zanima 7 aplikacija koje su super korisne za ljeto Rubrika Life&style Life&style

1. Potiče se probava

Istraživanje objavljeno u „Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases“ sugerira da je dovoljno samo 15-minutno hodanje laganim tempom nakon jela da pomogne probavi i brže „provuče“ probavljenu hranu kroz probavni trakt. Uz to, trebalo bi biti moguće suzbiti žgaravicu.

via GIPHY

2. Šećer u krvi je stabiliziran

Mnogi od nas navečer imaju najobilniji dnevni obrok, a zatim odlaze ravno na kauč ispred televizora - ugodno je, ali nije baš idealno za razinu šećera u krvi. Ona se brzo povećava i ponekad može ostati povišena satima. Istraživanje Američkog udruženja za dijabetes pokazalo je da je za osobe s dijabetesom tipa 2 bolje vježbati odmah nakon obroka kako bi se stabilizirao šećer u krvi. Hodanje od deset do 15 minuta trebalo bi biti dovoljno za smanjenje šećera u krvi.

3. Smanjena je nadutost 

Često patiš od plinova ili nadutosti nakon jela? Opet, kratka šetnja ili lagano trčanje odmah nakon jela mogu ti pomoći. Razlog: hodanje aktivira mišiće i pruža nježnu masažu u donjem dijelu trbuha, što potiče stolicu. Također pokreće cirkulaciju i pomaže u slanju više krvi u sredinu tijela kako bi se olakšalo probavljanje.

Koliko hodanja svaki dan može potaknuti značajan gubitak kilograma - 30 je sasvim dobar broj...

via GIPHY

4. Stres se smanjuje

Ako si često u stresu, 20-minutna šetnja odmah nakon što pojedeš također može pomoći i u smanjenju stresa. Prema istraživanju iz 2019. godine, objavljenom u časopisu „Frontiers in Public Health“, vježbanje na svježem zraku pomaže tijelu da znatno smanji razinu kortizola (kortizol je hormon koji se umnožava kada smo pod stresom). Stoga je najbolje izići u prirodu nakon večere, ostaviti mobitel kod kuće i dugo šetati.

Photo: Shutterstock

Komentari 0