Life&style

Koliko hodanja svaki dan može potaknuti značajan gubitak kilograma - 30 je sasvim dobar broj...

  • Ako si poput većine, veselo si se rastala od 2020. godine i odlučila 2021. započeti kako treba
  • Ako to za tebe znači biti zdravija, jedna od najboljih odluka je biti - aktivnija
  • Misliš da je to komplicirano i teško?

Srećom, puno je jednostavnije nego što misliš: istraživanja pokazuju da jednostavno hodanje svaki dan može pomoći da postigneš svoje ciljeve.

Hodanje za mršavljenje

Mnogi ljudi ne smatraju hodanje učinkovitim oblikom vježbanja ako pokušavaš skinuti koji kilogram. Međutim, budući da je to lakše nego odlaziti u teretanu, a osobito ovih dana kad teretane i dvorane ne rade, vjerojatnije ćeš obuti cipele i izaći na ulice. I, zapravo, sagorjeti značajnu količinu kalorija ako to radiš dovoljno dugo. Koliko je to „dovoljno dugo“, potkrijepljeno istraživanjima? Barem 30 minuta dnevno.

via GIPHY

Naravno, koliko kalorija sagorijevaš u hodu, ovisi o čimbenicima poput tvoje težine i brzine hodanja. Jedno istraživanje provedeno na ženama pokazalo je da šest mjeseci brzog hodanja svakodnevno dovodi do prosječnog gubitka od 17 kilograma. Ženama je rečeno da stalno povećavaju količinu hodanja do najviše sat vremena dnevno. Sve dok nisu hodale najmanje 30 minuta dnevno, dolazilo je do malog gubitka kilograma, što pokazuje da je vrijeme hodanja imalo direktan utjecaj na njihovu težinu.

Možda vas zanima Hodaj, samo hodaj: ovako ćeš izvući maksimalan benefit iz svakodnevne šetnje Rubrika Life&style Life&style

Slično istraživanje, također provedeno na ženama (koje su smatrane pretilima) otkrilo je da su one koje su šetale 50 do 70 minuta barem tri dana u tjednu izgubile oko šest kilograma tijekom razdoblja od 12 tjedana. One koji su hodale također su izgubile značajnu količinu tjelesne masnoće i masnoće na trbuhu u usporedbi s onima koje nisu hodale!

Kombinacija hodanja i zdrave prehrane

Još je bolje kombiniranje hodanja i nekih zdravih promjena u prehrani. To te može još više približiti tvojim ciljevima. U jednom 12-tjednom istraživanju ispitanici - koji su smatrani pretilima - dobili su uputu da smanje unos kalorija za 500 do 800 svaki dan. Jedna je skupina dodavala tome tri sata hoda tjedno brzinom od 3,7 km/h. Druga skupina nije ciljano hodala. Obje skupine su pokazale značajnu količinu mršavljenja, ali oni koji su dodali hodanje izgubili su oko četiri dodatna kilograma.

via GIPHY

Sve u svemu, količina gubitka kilograma ovisi o tome koliko kalorija konzumiraš i koliko sagorijevaš. Šetnja je sjajan način da pojačaš sagorijevanje kalorija. Na temelju teorije da je jedan kilogram tjelesne težine ekvivalentan 3.500 kalorija, kako bi izgubila kilogram tjedno, trebaš smanjiti unos kalorija za 500 tijekom sedam dana. Hodanje od 30 minuta do sat vremena dnevno izvrstan je način koji će ti pomoći da postigneš odgovarajući deficit kalorija za mršavljenje.

Sve u svemu, hodanje je sjajna pomoć pri mršavljenju. Dakle, hodanje najmanje 30 minuta dnevno potiče gubitak kilograma. Kao što smo vidjeli u istraživanjima, možeš postupno povećavati razinu aktivnosti započinjući kratkom šetnjom i polako podizati trajanje do sat vremena dnevno. Tvoje tijelo - i struk - zasigurno će ti zahvaliti!

Photo: Freepik

Komentari 0