Life&style

Hodaj, samo hodaj: ovako ćeš izvući maksimalan benefit iz svakodnevne šetnje

  • Vjerojatno ne moramo ponavljati koliko je važno redovito se kretati
  • Želiš izvući maksimum iz svakodnevne šetnje? 
  • Ovi jednostavni savjeti učinit će hodanje još zdravijim

Prednosti šetnje na svježem zraku poznate su nam, ako ne prije, onda barem od epidemioloških mjera i „rada od kuće“. Osim za naše tjelesno zdravlje, šetnja je dobra i za mentalno zdravlje. Ali, postoje i načini kako iskoristiti vrijeme provedeno u prirodi i to bolje od pukog „hvatanja 10.000 koraka dnevno“. Pomoću ovih stručnih savjeta moći ćeš svaku jednostavnu šetnju pretvoriti u mali, ali učinkoviti trening za duh i tijelo.

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

1. Prati tjelesnu aktivnost 

Ako si tek krenula sa šetnjama, možda još ne znaš koliki ti je puls u hodu, koliku razdaljinu ćeš prijeći za 20 minuta ili koliko brzo hodaš. U tome ti mogu pomoći fitnes tracker ili aplikacija za brojanje koraka. To ti omogućuje da upoznaš svoj stil hodanja, dalje ga razvijaš i postavljaš si ciljeve. Međutim, nakon nekog vremena važno je distancirati se od brojeva i osluškivati svoje tijelo. Spomenuta „pomagala“ trebala bi ti služiti u početku tek kao vodič.

2. Mijenjaj intenzitet

Brže hodanje automatski je povezano s većim prednostima za zdravlje i kondiciju, što je i logično. Međutim, također je važno mijenjati tempo i intenzitet šetnji kako bi pronašla svoj savršeni tempo hodanja. Isprobaj različite brzine te odluči zbog čega se osjećaš najbolje, jer brzo hodanje ne znači uvijek i učinkovito hodanje.

3. Koristi otpor

Liječnici i fitnes profesionalci preporučuju štapove za nordijsko hodanje kako bi povećali napor za vrijeme šetnje. Tijekom hodanja mišići gornjeg dijela tijela i mišići donjeg dijela tijela podjednako su pod opterećenjem i tako dobivaš trening cijelog tijela. Međutim, ako više voliš šetnju gradom, možeš koristiti utege za ruke ili gležnjeve. Počni s malom težinom i polako je povećavaj kako bi izbjegla ozljede.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by iHERO-KOOL ® (@ihero_kool)

4. Pronađi prijatelja/icu za šetnju

Ne da ti se ići u šetnju ili ne možeš pronaći vremena? Kako bi bilo da se udružiš s nekim (ili ekipom) te se redovito okupljate za šetnje prirodom ili nekim gradskim parkom? Društvene blagodati vježbanja pomažu nam da maksimalno povećamo blagodati vježbanja i na taj način ispunimo svoje kondicijske ciljeve. Također možete postavljati izazove jedni drugima i tako težiti višim ciljevima te steći više samopouzdanja.

Možda vas zanima 10 dobrih stvari koje se u tijelu dogode ako 30 minuta jednostavno - hodaš Rubrika Life&style Life&style

5. Brza, žestoka glazba

Istraživanje objavljeno u „Frontiers in Psychology“ otkrilo je da je slušanje glazbe brzog tempa tijekom vježbanja rezultiralo višim pulsom i najmanje uočenim naporom. Međutim, i pažljivo hodanje bez utjecaja glazbe također može imati psihološke prednosti i optimizirati naše šetnje. Isprobaj želiš li hodati s glazbom ili bez nje te što najbolje odgovara tvom tijelu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🎀 L@U 🎀 (@laury_11_8)

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Not from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!