Life&style

Uzdužni ili poprečni? Što ti žljebovi na noktima poručuju o tvom zdravlju

  • Nokti na prstima ruke mogu nam doista otkriti razne stvari o našem zdravlju
  • Na primjer, lomljivi nokti su znak pretjeranog pranja ruku, ali i nedostatka cinka
  • Mrlje pri korijenu nokta često imaju veze s količinom kalcija u organizmu

Izgled naših noktiju može otkriti nedostaje li nam nekih vitamina ili nas upozoriti na neke druge zdravstvene smetnje. Otkrit ćemo ti što znače uzdužni ili poprečni žljebovi na noktima ruke te kako ih se riješiti. 

 

1. Što znače poprečni žljebovi 

Ako se pojave poprječni žljebovi na noktima, to znači da postoji problem kod rasta nokta. Razlog za to može biti povreda – na primjer, ako si udarila negdje jako prstom ili ga prignječila. To također može uzrokovati nedostatak željeza i vitamina. Ponekad poprečni žlijeb ukazuje na bolest kože – poput ekcema te čak može biti i znak nekih hormonskih smetnji, poput problema sa štitnjačom. Ako se pojave na svim noktima, to je znak neke snažnije upale. 

Možda vas zanima Problemi sa zanokticama? Evo kako ćeš ih spriječiti Rubrika Beauty Beauty

Što možeš napraviti protiv toga: 

Ako je riječ o ozlijedi, onda će se žljebovi sami poravnati nakon nekog vremena. Ako se stanje ne popravi, potraži savjet liječnika. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

2. Što znače uzdužni žljebovi 

Uzdužni žljebovi su u principu sasvim normalni te se pojavljuju kod 20-ak posto odraslih osoba. Kod nekih ljudi su uvijek jače izraženi, a kod drugih se pojavljuju tek u starijoj dobi. Dakle, u većini slučajeva su znak starenja. Međutim, često ukazuju i na nedostatak tekućine, a u rijetkim slučajevima mogu biti povezani s artritisom. Jedan jedini žlijeb na noktu može značiti nedostatak bjelančevina. 

Možda vas zanima Kako izgledaju nokti nakon šest godina gel manikure? Rubrika Beauty Beauty

Što možeš napraviti protiv toga: 

Trebaš piti puno tekućine. Jako izražene žljebove možeš ukloniti turpijicom. Ali, i ovdje vrijedi sljedeće pravilo: ako ti se odjednom pojavi puno žljebova na noktima, otiđi kod liječnika. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0