Beauty

Problemi sa zanokticama? Evo kako ćeš ih spriječiti

Ruke su, uz lice, najizloženiji dio tijela, stoga je vrlo bitno posvetiti im dovoljno pažnje i njege

Sigurno si se barem jednom susrela s pojavom zanoktica, upalnog procesa na korijenu nokta koji izaziva oticanje, crvenilo i krvarenje, a nastaje kada nokat raste puno brže nego kožica oko njega. Tako dolazi do razvlačenja i pucanja kože i stvaranja bolnih ranica koje je potrebno pažljivo tretirati kako se ne bi inficirale i uzrokovale još veće upale. Kako bi izbjegla pojavu ovog prilično neugodnog problema, u nastavku ti donosimo nekoliko savjeta kojih bi se trebala pridržavati: 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima 5 stvari koje se mogu dogoditi ako grizeš nokte Rubrika Life&style Life&style

1. Pranje ruku vrućom vodom i jaki sapuni

Često pranje ruku je poželjno, ali ne i ono vrućom vodom. Naime, visoka temperatura vode dovest će do isušivanja kože, odnosno do njenog pucanja oko noktiju i stvaranju zanoktica. Stoga kod pranja ruku pripazi da voda bude mlaka i da ne koristiš jake sapune, već isključivo one koji su pH neutralni

2. Korištenje odgovarajućih preparata

Kako bi spriječila nastanak zanoktica, kožu oko noktiju trebala bi svakodnevno mazati hranjivom kremom i po potrebi s njegujućim uljima. To će doprinijeti tome da koža na tom području bude dovoljno hidrirana. Dermatolozi preporučuju korištenje kokosovog ulja, kao i vitamina E koji će poboljšati elastičnost kože.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Guranje kožice

Kako bi tvoji nokti izgledali ljepše, ne trebaš nužno rezati kožicu, već je lagano potisnuti odgovarajućim 'alatom' namijenjenim za to. Osim toga, obavezno izbjegavaj rezanje već nastalih zanoktica jer to može dovesti do pojave infekcija i iritacija i tako otvoriti prostor raznim bakterijama. 

Možda vas zanima Bila sam na novoj hit manikuri - evo o čemu je riječ! Rubrika Beauty Beauty

4. Agresivne manikure

Odlasci na manikure nerijetko završavaju problemima s upaljenim zanokticama zbog agresivnog pristupa koži oko noktiju. Kako bi to izbjegla, prije početka tretmana napomeni svojoj manikerki da nježno odgurne kožicu i pažljivo pristupi njezi tvojih noktiju

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0