- Nije nam se jednom dogodilo da stvari krenu naopako s božićnom pšenicom
- Zna se upljesniviti i ostati "mrtvo" zrno
- No, uz ovaj trik ćeš do Božića imati lijepi zeleni busenčić
Ako je nisi zasijala jučer, na Sv. Barbaru, druga "prilika" da posadiš božićnu pšenicu je prema tradiciji na sv. Luciju, 13. prosinca. No, koliko god to jednostavno zvučalo, ne uspije se uvijek zrnje koje si mogla ovih dana kupiti na svakom koraku razviti u gusti i bujni zeleni grmić koji će krasiti dom u božićne dana. Ne jednoj od nas se dogodilo da pšenica ne proklija ili klija loše, tek tu i tamo neko zrno ili se pak sve odvija presporo.
Dakle, u čemu je kvaka? Bilo bi dobro da pšenica namočena u vodi odstoji preko noći. Ujutro je osuši papirnatim ručnikom pa posij na sloj vlažne vate u plitkoj posudi. To smo svi znali, ali! Fora je u tome da je prije nego nikne, obvezno prekriješ alufolijom jer će tako sjeme zadržati vlagu i biti na toplom. Kad nikne, foliju makni. Pazi da pšenica bude izložena dnevnoj svjetlosti i da je svaki dan pomalo zalijevaš. Ne previše, ali tako da se vata nikad ne posuši.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.