- Mnogima je pinca ili sirnica must-have uskršnjeg stola, no mnogo gubimo ako se na njemu ne nađe uskršnja pletenica
- Slatkasta, sočna i "prozračna" jednako je fina, a mnogo je lakša za pripremu. Preme receptu za uskršnju pletenicu koji predlažemo za pripremu ti neće trebati više od pola sata
- A ne treba ni spominjati kako uskršnja pletenica izgleda mnogo atraktivnije na uskršnjem stolu - i lijepa i fina, rekli bismo
- Pročitaj također: 3 ideje za uskršnji ručak: jer i nakon obilatog doručka prijat će fino ručati...
Pletenica s kvascem za koju uopće nije potreban kvasac? Na prvu zvuči bizarno, ali je uistinu prekrasna (i brza!) alternativa za Uskrs. Također je idealna kada je kvasac rasprodan u supermarketu ili imaš intoleranciju na pekarski kvasac. Svoju teksturu tako ova uskršnja pletenica dobiva od praška za pecivo i svježeg sira. Uživaj u pecivima dok su još mlaka, namazana maslacem i kremastom marmeladom. Uz notu vanilije se pletenica dobro slaže i uz voćni lemon curd.
Uskršnja pletenica bez kvasca - recept
Sastojci:
• 400 g brašna (tip 450)
• 1 paketić praška za pecivo
• 50 g šećera
• 1 prstohvat soli
• srž od 1/2 mahune vanilije
• 1 jaje
• 200 g svježeg sira
• 50-70 ml mlijeka
• 20 ml neutralnog biljnog ulja
• 1 žumance
Uskršnja pletenica
Priprema uskršnje pletenice bez kvasca:
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje).
2. Pomiješaj u posudi za miješanje brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.
3. Razreži mahunu vanilije po dužini i ostruži srž. Dodaj suhim sastojcima.
4. Dodaj jaje i svježi sir (quark sir) te s pomoću miksera umijesi tijesto. Polako ulijevaj mlijeko i ulje dok ne dobiješ glatko tijesto.
5. Izvadite tijesto iz posude pa na pobrašnjenoj radnoj površini oblikuj kuglu. Podijeli je na tri dijela. Svaki komad tijesta oblikuj u dugačke valjke (trake).
6. Poslaži trake tijesta jednu do druge na papir za pečenje i ispleti ih u pletenicu.
7. Pjenasto pomiješaj žumance i vrhnje pjenasto i time premaži pletenicu. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje te peci pletenicu u pećnici 20 minuta.
8. Uskršnju pletenicu izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
Važno: Za razliku od klasične pletenice s kvascem, ovo tijesto može biti malo ljepljivo. Stoga ga oblikuj na dobro pobrašnjenoj podlozi pobrašnjenim rukama. Ako je previše ljepljivo dodaj još malo brašna. Ako je tijesto napuklo, promijesi ga na malo ulja.
Uskršnju pletenicu najbolje je pripremiti svježu na dan kada u njoj želiš uživati. Ako se pletenica tijekom sljedećih nekoliko dana malo posuši, jednostavno je nareži na kriške i svježe prepeci u tosteru.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.