Life&style

Upravo je izmišljen novi oblik tjestenine - i presladak je! Zove se cascatelli...

  • Sigurno si čula za bucatini, rigatone je već omiljena na tvom meniju, no sada imamo za tebe potpuno novu tjesteninu
  • Ideja je došla nujorškom proizvođaču tjestenine u sklopu projekta nazvan "Mission: ImPASTAble"
  • Radi se o dosad neviđenom, potpuno novom obliku tjestenine nazvane cascatelli, što na talijanskom znači slapovi

Čula si za bucatini, kušala si orecchiette i praktički si najbolja prijateljica s rigatonima. Naravno, znaš par stvari o oblicima tjestenine. No, jesi li čula za cascatelli? Pogodit ćemo: ne, budući da je riječ o potpuno novoj tjestenini.

Gurmanski kanal Sporkful, čiji je domaćin Dan Pashman, udružio se s njujorškim proizvođačem tjestenine Sfoglini kako bi izumio potpuno novi oblik tjestenine nazvan cascatelli, što na talijanskom znači "slapovi". Pokrenut je u sklopu projekta "Misija: IMPASTAble", gdje u pet epizoda imamo prilike pratiti Pashmanovo putovanje do izuma cascatellija, od ideje do stvarnosti.

Misliš da si čula sve trikove za pripremu savršene tjestenine? Ova dva trika su talijanski klasici!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sfoglini (@sfoglini)

Tijekom cijelog projekta Pashman istražuje divlji svijet oblika tjestenine kroz žestoke rasprave, razgovore sa stručnjacima za hranu i izlet u laboratorij za tjesteninu Državnog sveučilišta Sjeverne Dakote. Naime, tamo se nalazi stroj koji mjeri jačinu ugriza potrebnog za kušanje različitih tjestenina. (Nismo znali da to postoji!)

 | Autor: Sam oblik tjestenine, koji izgleda poput malenog slapa vode, osmišljen je tako da maksimizira tri bitne osobine prema kojima Pashman vjeruje da bi trebalo ocjenjivati ​​sve oblike tjestenine. Prva osobina je "forkability" (koliko je lako uhvatiti i zadržati tjesteninu na vilici), a budimo iskreni, svi smo ponekad lovili tjesteninu na vilicu iako ona uporno želi skliznuti s nje.

Možda vas zanima Tjestenina s pilećim prsima i povrćem: brzi proljetni recept za prste polizati! Rubrika Life&style Life&style

Drgi važni kriterij je podložnost (koliko dobro tjestenina zadržava umak na sebi) i zadnja, ali ne manja bitna činjenica, jest doživljaj okusa (koliko je zadovoljavajuće jesti tjesteninu). Kako bi izvukli najbolje od ovih čimbenika, cascatelli su osmišljeni u obliku polovica cijevi s dvostrukim volanima i pravim kutevima za držanje umaka na tjestenini i stvaranja savršenog osjećaja u ustima. Prema Pashmanu, za ovakav oblik bio je nadahnut nekim od svojih omiljenih postojećih oblika (poput bucatinija i mafalde), a cijeli projekt trajao je gotovo tri godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Sfoglini (@sfoglini)

Možda vas zanima Evo zašto nikada ne bi trebala trgati špagete prije stavljanja u lonac s kipućom vodom Rubrika Life&style Life&style

Nakon što su kuhari kušali novu tjesteninu iz prve ruke, možemo reći da cascatelli prolazi test. Nadamo se da će uskoro stići i kod nas jer jedva čekamo probati. Ideju za ukusnu večeru sada imamo!

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    lijepa tjestenina