Life&style

Uključi se! Svi možemo pomoći policajki koju je spolno zlostavljao nadređeni kolega

  • Gubitak spora u kojem je mlada policijska službenica optužila svog nadređenog za spolno zlostavljanje mnogi su opisali nepravednim
  • Žrtva zlostavljanja sada mora podmiriti sudske troškove, a  Inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu poziva građane da joj u tome pomognu
  • Nepravednost sudske odluke obrazložio je i ugledni profesor na katedri Kaznenog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović posebno ističući dvije sporne pravne stavke

U najmanju ruku nevjerojatan pravni rasplet dobio je slučaj u kojem je mlada policijska službenica tužila nadređenog kolegu zbog cjelonoćnog spolnog zlostavljanja. Općinski sud u Vukovaru oslobodio je okrivljenika jer ''se sve dogodilo samo jednom'',  a žrtva zlostavljanja sada mora platiti sve sudske troškove u iznosu od barem 10 tisuća kuna. Ovaj nemili događaj odvio se u veljači 2016. godine, kad je mlada policajka provela noć u nadzoru granice zbog priljeva ilegalnih migranata, s nadređenim, 44-godišnjim kolegom, a spolno uznemiravanje prijavila je kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama. 

Možda vas zanima Još jedan razlog zašto trebamo podržati inicijativu #spasime: odsad žrtve obiteljskog nasilja mogu dobiti novčanu pomoć Rubrika Život Život

Kako bi podržali hrabru policijsku službenicu, inicijativa #spasime, SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost te Platforma za reproduktivnu pravdu pozivaju sve građane i građanke da donacijama podrže policijsku službenicu koja se, osim podmirenja sudskih troškova, mora i pomiriti s činjenicom da je izgubila spor iako je utvrđeno da je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao. 
Budući da policajka nije u mogućnosti samostalno podmiriti sudske troškove, spomenute udruge uputile su apel da joj u tome pomognemo. Svi koji to žele, sredstva mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom “za policijsku službenicu”) ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte.

"Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav", stoji u apelu udruga.

Pravni temelji o nepravednosti presude spornog slučaja

Naime, da je ovaj slučaj policijska službenica zapravo neutemeljeno izgubila, u razgovoru za Telegram, s pravnog aspekta objasnio je profesor na katedri Kaznenog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović. 
Po uglednom pravniku, u ovom slučaju sporan je element ponavljanja u gramatičkoj konstrukciji – spolno uznemiravanje. U smislu gramatičkog tumačenja, nadodao je profesor, glagol uznemiravanje je trajan, pa se podrazumijeva da će onaj tko uznemirava djelo ponavljati više puta. 

Možda vas zanima #spasime: Zakon o nasilju u obitelji treba mijenjati - evo prijedloga Rubrika Život Život

Profesor je primijetio kako se sud gotovo mehanički držao slova zakona. Ovdje je u pitanju i vremenski okvir događaja, pa ako se razmotri interval od jedne noći, ipak se moglo izdvojiti ponavljanje djela. Profesor Derenčinović naglašava kako zakon ne kaže da se djelo moralo ponoviti više puta tijekom tjedna ili mjeseca ili godine. Budući da se ponovilo više puta tijekom večeri, dodao je kako se ipak radi o ponavljanju krivičnog djela te bi u skladu s tim nadređeni ipak morao odgovarati za počinjeno seksualno uznemiravanje nad policijskom službenicom. 
Podsjetimo, policijski šef je najprije krenuo s uznemiravanjem nakon čega je službenica izašla iz automobila, a zatim se napastovanje nastavilo nakon povratka policajke u vozilo. Nadređeni je u jednom trenutku zaspao, ali nakon buđenja ponovo je nastavio sa spolnim uznemiravanjem

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Davor Derenčinović

Još jedno važno pravno utemeljenje koje upućuje na neispravnost odluke

Količina kriminalne volje, istaknuo je profesor Derenčinović, još je jedna bitna stavka za ovo kazneno djelo. Ukazao je kako u zakonu stoji da spolno uznemiravanje može biti verbalno, neverbalno ili fizički neželjeno ponašanje. U ovom slučaju, naglasio je profesor, prisutne su sve stavke – i riječi i dodirivanje, pa su ispunjeni svi modaliteti povrede dostojanstva policijske službenice. 
Zbog takve težine spolnog uznemiravanja smatra da se nije radilo o lakšem modalitetu i da se policijskog šefa moglo kazniti samo za prekršaj, što je dao naslutiti sud kada mu je u kaznenom postupku izrekao oslobađajuću presudu.
Ugledni profesor Davor Derenčinović zaključio je kako je ponašanje policijskog šefa nedvojbeno imao seksualnu konotaciju i, s obzirom na sve gore navedeno, doista bilo kazneno djelo

Photo: None

Komentari 0