Život

Još jedan razlog zašto trebamo podržati inicijativu #spasime: odsad žrtve obiteljskog nasilja mogu dobiti novčanu pomoć

''Prestanimo se zgražati, počnimo djelovati!'' bila je poruka je prosvjeda protiv nasilja nad ženama koji se održao sredinom ožujka u Zagrebu. Kako sada gotovo svi znamo, iza prosvjeda je stajala inicijativa #spasime koju je pokrenula spisateljica, sceraristica i glumica Jelena Veljača, a sada, tri mjeseca poslije inicijativa je u suradnji sa zakladom Solidarna  načinila veliki korak naprijed u borbi protiv nasilja - osnovan je fond #spasi me. Njegova temeljna svrha je pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u smislu ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći. Naime, žrtve često, nemajući dovoljno financijskih i drugih sredstava, ostaju u nasilničkim odnosima, riskirajući ne samo zdravlje već i život. Svrha Fonda je omogućiti im novi život bez nasilja i sprječavanje povratka u nasilničko okruženje. Pomoć je dostupna pozivom na broj ureda 01/5544-722 ili putem e-maila fond.spasime@solidarna.hr.

 | Autor:

Svi možemo pridonijeti borbi protiv nasilja - evo kako

Od početka lipnja do kraja srpnja odvija se humanitarna akcija prikupljanja financijskih sredstava, odnosno donacija za Fond #SPASIME, a svi mogu dati svoj doprinos kroz uplate na žiro račun IBAN HR8023900011500151640 otvoren u HPB-u, pozivom na broj telefona 060 9003 čija cijena poziva iznosi 6,25 kuna te uplatom donacije kroz platformu Indiegogo. Uplate na žiro račun Hrvatske poštanske banke glase na:
SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva, SWIFT je HPBZHR2X. Sve informacije, kao i poveznica na stranicu Indiegogo (https://igg.me/at/fond-spasime) mogu se naći na internetskoj stranici kampanje SPASIME (http://spasi.me/) te na Facebook stranicama Inicijative #SPASIME (https://bit.ly/2HqdfXU) i Zaklade SOLIDARNA (https://bit.ly/2Ef4g9Z).

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Na kakvu pomoć žrtve imaju pravo

Fond će prikupljene donacije koristiti za hitnu pomoć žrtvama svih oblika nasilja. Žrtve tako imaju pravo na pomoć u financiranju pravnih i zdravstvenih troškova, plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnima za život nastale u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući te troškova sprovoda ubijene žrtve.

Hitni troškovi koje pokriva fond 

Tu su i hitni troškovi: jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem te troškovi boravka u hotelu ili motelu do 7 dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna. Osim u iznimnim slučajevima, maksimalna financijska podrška koja se može odobriti osobama koje su preživjele nasilje iznosi 15.000 kuna.

 | Autor:

Uvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda j#spasime

Uvjeti za dobivanje novčane pomoći su kontaktiranje Zaklade SOLIDARNA i prijava nasilja policiji ili Centru za socijalnu skrb, odnosno spremnost da se nasilje prijavi nadležnim institucijama. Zakladi se treba obrati žrtva ili roditelj/skrbnik ako je dijete žrtva, uvjet je i da osoba nema drugih izvora financijske i stručne podrške da napusti nasilnu obiteljsku situaciju. Pomoć će Zakladno vijeće fonda odobriti u roku od 15 dana od podnošenja molbe, a za pomoć u financiranju hitnih troškova u roku od 24 sata.

 | Autor:

Nažalost, sve je više slučajeva nasilja u obitelji

Zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osobe, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima
Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije.

Fond #SPASIME operativno vodi Ivan Blažević, ujedno i tajnik Zaklade SOLIDARNA, uz sudjelovanje članova Zakladnog vijeća Fonda koje čine članovi aktivistkinja Sanja Sarnavka, producentica Nerma Mehadžić, prof. dr. sc. Dean Ajduković, psihoterapeutkinja Biserka Tomljenović i doc. dr. sc. Antonija Petričušić, a osim prikupljanja sredstava za pomoć žrtvama nasila, Fond nastavlja i druge ciljeve inicijative #spasime: osvijestiti javnost o ovom problemu, potaknuti prepoznavanje i prijavljivanje nasilja. 

 

 

Photo: None

Komentari 0