Life&style

U ovoj vrsti prehrane jedeš čokoladu, piješ vino, jačaš imunitet i mršaviš! Gdje treba potpisati?

  • Za sirtfood kažu da je više način prehrane nego dijeta jer osim gubitka tri kilograma tjedno obećava jačanje imuniteta
  • Preporučuje se izbjegavanje ugljikohidrata, jedu se uglavnom bjelančevine, no dopušteni su čokolada i vino te još neke fine stvari…

Dakle, ova dijeta preporučuje većinom konzumiranje proteina, a u fokusu je enzim sirtuin odnosno jedu se namirnice koje ga sadrže/pomažu njegovo stvaranje. Naime, sirutin u tijelu potiče sagorijevanje masnoća te štiti imunitet te usporava proces starenja. Kreatori ove prehrane obećavaju do 3 kilograma manje u tjedan dana ako se držiš sedmodnevnog sirtfood jelovnika. I da se ne zavaravamo, unos kalorija je ipak smanjen.

Možda vas zanima Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu'' Rubrika Beauty Beauty

Sirtfooda se držala i Pippa Middleton prije vjenčanja, kako bi se ugurala u uzanu vjenčanicu. I upalilo je. Namirnica koje aktiviraju sirutin su zeleni čaj, nezaslađena kava, agrumi, jabuke, celer, kelj, datulje, kurkuma, tamna čokolada (s minimalno 75 posto kakaa), losos, orasi, maslinovo ulje...

1. Prva tri dana u organizam se unosi 1000 kalorija dnevno konzumiranjem 3 smoothieja i 1 obroka napravljenog od namirnica koje sadrže sirtuine.
 

via GIPHY

Dijeta je testirana isključivo na ispitanicima koji se redovito, odnosno, svakodnevno bave nekom tjelovježbom. Svi ispitanici izgubili su u prosjeku 3 kilograma u 7 dana. Nutricionisti naglašavaju kako je ovo prije svega režim prehrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. 

Dijeta je vrlo privlačna jer ovo su neke od najpoželjnijih namirnica:

• borovnice

• jagode

• crno vino 

• čokolada

• crna kava

• heljda

No, ako te nije već razveselila dijeta s vinom i čokoladom, to će sigurno učiniti "sretna dijeta". Eto i to postoji. Umjesto da se mrgodimo od gladi i nervozne smo, posegnuti možemo za prehranom bogatom namirnicama koje potiču stvaranje hormona sreće u tijelu. Usto, sretna dijeta nije ni jako restriktivna, a ipak se koji kilogram istopi. Evo o čemu je riječ:

Sa „sretnom“ dijetom do figure iz snova

Želiš mršavjeti i pri tome biti dobre volje? Anne Duffour i Carole Garnier objasnile su u svojoj knjizi „Dopamin Flash“ da je razina dopamina bitna za našu dijetu. Dopamin, takozvani hormon sreće, pomaže nam da izdržimo te postignemo zadane ciljeve. Trebaš se držati tri pravila: 

1. Razina dopamina: kako bi sretna dijeta funkcionirala, trebaš povećati razinu dopamina. To će ti uspjeti s odabirom namirnica. Od sada su riba, jaja, sušeni grašak, mahune, krumpir i mlijeko na tvom popisu za kupovinu. 

via GIPHY

2. Malo ugljikohidrata: sretna dijeta nije radikalna prema ugljikohidratima. Međutim, treba konzumirati puno bjelančevina kako bi se stvarao dopamin. Ugljikohidrati, poput tjestenine, riže ili kruha, treba rijetko jesti. 

3. Promjena: napravi ponekad nešto novo i izbjegni rutinu – tako ćeš povećati proizvodnju dopamina. Na primjer, odaberi drugi put do posla ili poslušaj neku sasvim nepoznatu glazbu. 

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.



 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0