Life&style

Perive menstrualne gaćice stigle su u naše trgovine: kako ih nositi, jesu li dobar izbor i koje su prednosti i mane

  • U drogerijskom lancu dm sad možemo kupiti perive menstrualne gaćice uz koje nam ulošci ne trebaju
  • Prva asocijacija - višekratne pelene, ali ne za bebe nego za žene u reproduktivnoj dobi
  • Saznaj sve o menstrualnim gaćicama: kolika im je upijajuća moć, koliko često ih treba mijenjati, tko ih može nositi, a tko ne, koliko komada trebaš nabaviti...

Menstrualne gaćice su perivo donje rublje za višekratnu upotrebu. Izgledaju kao i svake pamučne gaćice – ali ovo ima posebnu svrhu, osloboditi nas muke nošenja uložaka. O menstrualnim se gaćicama počelo naveliko pričati prije nekoliko godina, a sada su jedne takve stigle i u dm trgovine, one brenda Jessa. Danas postoji više brendova koji ih proizvode, kod nas ih se može pronaći i u ponudi Women'secreta, a jedan od najpopularnijih brendova je američki Thinx koji je među prvima krenuo s ovim gaćicama te ima stvarno veliki izbor modela. 

Možda vas zanima O menstrualnoj čašici i zašto se neću vratiti na uloške i tampone Rubrika Life&style Life&style

Jessine gaćice mogu se pronaći u dm trgovinama i njihovom web shopu, cijena jednih gaćica je 94,90 kuna, a postoje u tri veličine: medium, large i extra large. Ove gaćice proivođač je opisao kao "prozračne slip gaćice s visokom razinom udobnosti i visokoupijajućom jezgrom", a napravljene su od organskog pamuka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Thinx (@shethinx)

"Uložak" je u menstrualne gaćice praktično integriran. Menstrualni donji veš stoga može zamijeniti ostale higijenske proizvode kao što su tamponi i higijenski ulošci, pogotovo tokom onih dana kada je krvarenje umjereno. U slučaju jačeg krvarenja, dodatna zaštita je dobrodošla. 

Koliko trošimo na higijenske proizvode i koliko možemo uštedjeti?

Istraživanje provedeno prošle godine u Hrvatskoj pokazalo je da se 44,1% sudionica može svrstati u kategoriju koja na menstrualne potrepštine mjesečno troši do 35 kn, a više od pola sudionica (55,9%) na menstrualne potrepštine mjesečno troši od 40 kn na više. Pri tome trećina sudionica (33,5%) mjesečno na menstrualne potrepštine troši od 40 do 50 kn, a 22,4% od 55 kn naviše. Zato je velika prednost je što su ove gaćice ne samo ekološki održive (nema stvaranja velikih količina otpada jer se jednostavno mogu oprati i tako ponovno koristiti) nego njihovim korištenjem možemo i uštedjeti priličnu količinu novca. Ako je prosječna mjesečna potrošnja na menstrualne potrepštine 50 kuna, tijekom jedne godine na njih ode 600 kuna. A menstruiramo prosječno 40 godina...

Kako funkcioniraju menstrualne gaćice i koliko gaćica trebamo?

Menstrualne gaćice izgledaju poput normalnih gaćica, ali su pojačane s nekoliko slojeva funkcionalne tkanine u području međunožja. 

Koliko menstrualnih gaćica je potrebno, ovisi, naravno, o tome koliko ih često odlučiš prati. Ne mijenjati - nego prati. Žliš li ih prati svakodnevno, ili svakih nekoliko dana kad se nakupi više para prljavih gaćica. Za jednu menstruaciju trebala bi biti opskrbljena s četiri ili pet gaćica. No važno je napomenuti da čak i ako se odlučiš kupiti samo jedne gaćice i koristiš ih umjesto uložaka, tvoj ekološki utjecaj bit će vidljiv. Dugoročno smanjuješ količinu otpada koji proizvodiš - ali i štediš novac.

Jesu li menstrualne gaćice pogodne za obilnije menstruacije?

U principu, gaćice su nepropusne – ali, naravno, tanki slojevi tkanine mogu upiti samo određenu količinu menstrualne krvi. Koliko, to je određeno od strane proizvođača. Jedna smjernica: 25 ml je otprilike ekvivalent upijanja dva superupijajuća tampona ili dva do tri tampona s oznakom "normal". Posebno kod jakih krvarenja, menstrualno donje rublje često se koristi u kombinaciji s drugim higijenskim proizvodima, kao dodatna zaštita.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Thinx (@shethinx)

Da li je menstrualni donji veš higijenski?

Da. Materijal koji upija vlažnost usmjerava tekućinu u unutrašnjost gaćica, a površina ostaje ugodno suha. Uz to, funkcionalni materijal svojim antibakterijskim svojstvima osigurava da se bakterije ne razmnožavaju i da se ne pojavljuju neugodni mirisi. Pored higijene, velika pažnja posvećuje se visokoj udobnosti nošenja tokom izrade menstrualnog donjeg veša. 

Grad Rijeka uvodi besplatne uloške za djevojčice u osnovnim školama! Pozdravljamo!

Koliko dugo možeš nositi menstrualni donji veš?

Menstrualne gaćice prikladne su za svaku životnu situaciju: spavanje, rad, vježbanje ili jednostavno udobno ležanje na kauču. Mijenjaju se jedan do tri puta dnevno, ovisno o jačini krvarenja. Snaga upijanja približno je jednaka jednom do tri tampona, ovisno o modelu i proizvođaču. U slučaju jačeg krvarenja, gaćice treba mijenjati najkasnije nakon šest sati. Ako je presvlačenje u pokretu - kad si izvan kuće, prekomplicirano, periva gaćice mogu se koristiti u kombinaciji s drugim higijenskim proizvodima.

Komentari žena o perivim menstrualnim gaćicama

A evo što žene kažu o menstrualnim gaćicama: "Bila sam skeptična, ali začudo, gaćice su posve normalne. Kao da nosite obične. Gdje je umetak sličan peleni? Nema ga. Na središnjem dijelu je materijal sličan onome na donjem dijelu kupaćeg kostima. Štoviše, ne izgledaju kao bapske gaće nego su prilično slatke", rekla je jedna korisnica za Think menstrualne gaćice.

O tome kako će presvlačiti menstrualne gaćice dok su u uredu ili restoranu pitale su se mnoge žene. Tako jedna od njih kaže: "Zanimljiva stvarčica. Ja bih to nosila jedino kod kuće ili navečer ili po gradu, ali u kombinaciji sa tamponom jer ne znam kako to mijenjati kad si negdje. Uložak šikneš u kantu, ovo bi trebalo nositi sa sobom u nekoj vrećici. Mogu misliti kako bude krasno nakon cjelodnevnog saftanja u vrećici pogotovo ljeti".. No, kao što smo rekli, u tom ih slučaju možemo kombinirati s uloškom ili tamponom.

 | Autor: Pr/Louis Vuitton Pr/Louis Vuitton

Olovkom protiv menstrualnih bolova Možda vas zanima Žena je na TikToku otkrila neobičan trik kako smanjiti menstrualne bolove - olovkom Rubrika Life&style Life&style

S obzirom da je proizvod u hrvatskim dm prodavaonicama nov, recenzija naših žena još uvijek nema, no u Njemačkoj čini se ove gaćice žene su već prihvatile. "Izvrsna vrijednost za novac. Sretna sam", napisala je jedna žena koja ih je kupila. Pridružile su joj se i druge žene sa svojim opaskama: "Ove gaćice su super upijajuće, široka zelena elastika je super, nosim 44/46 i uzela sam XL. Sigurno ću nabaviti još ovih. Dan i noć, zaštićena!", "Jako sam zadovoljna ovim donjim rubljem. Udobno je i pruža pouzdanu zaštitu. Koristim ih kao rezervu za menstrualnu čašicu", "Definitivno izgledaju kao obične gaćice i nisu posebno uočljive. Sviđa mi se i to što su crne."

Što misliš o ovakvom intimnom rublju i bi li ga nosila?

Photo: Instagram@shethinx

Komentari 0