Life&style

Grad Rijeka uvodi besplatne uloške za djevojčice u osnovnim školama! Pozdravljamo!

  • Istraživanje udruge PaRiter početkom ove godine službeni je dokaz menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj
  • Grad Rijeka reagirao je proaktivno Projektom o uvođenju besplatnih higijenskih uložaka za sve djevojčice u riječkim osnovnim školama za koji je osigurao 200.000 kuna
  • U 25 riječkih škola u toalete bit će postavljeni automati s besplatnim ulošcima
  • Vlada i dalje ignorira problem, djeluju neke lokalne udruge i pojedinačne škole

Početkom ove godine udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke provela je istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je ujedno i prvo ovakve vrste provedeno u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo neke prilično poražavajuće podatke. Naime, čak trećina žena je prisljena štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske si ne može uopće priuštiti higijenske uloške. Podjednak postotak njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. 

Nažalost, Vlada je prošli tjedan po četvrti puta raspravljala o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine te je ponovno odbila prijedlog  saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš o smanjenju PDV-a na higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. Ovim potezom Vlada je jasno odučila držati žene u nepovoljnijem poreznom položaju budući da su žene jedini spol primoran kupovati menstrualne potrepštine. 

U sabornici žustra rasprava o PDV-u na menstrualne potrepštine. Samo Mađarska oporezuje žene više

 | Autor: Screenshot Youtube Screenshot Youtube Slika gotovo pa praznog Hrvatskog sabora 21.10.2021. kada je Anka Mrak Taritaš govorila o prijedlogu smanjivanja PDV-a na mentrualne proizvode

Marinella Matejčić, aktivistkinja Udruge PaRiter, u telefonskom razgovoru nam je komentirala zadnji potez Vlade kazavši kako je takva ponovna odluka sramotna, posebice u trenutku kada same škole, lokalne udruge i gradovi na svoju inicijativu opskrbljuju škole higijenskim potrepštinama.  

Grad Rijeka uvodi besplatne uloške za djevojčice u osnovnim školama

U gradu Rijeci jučer je održana presica na kojoj je najavljen projekt uvođenja besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice u riječke osnovne škole. Na presici su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi PaRiter Marinella Matejčić, te smo danas razgovarali sa svih troje. 

Možda vas zanima Rijeka, čestitamo! To je naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor! Rubrika Život Život

Zamjenica gradonačelnika grada Rijeke, Sandra Krpan, rekla nam je kako je grad reagirao na rezultate istraživanja udruge PaRiter koji su šokirali sve, te je i ona osobno bila pogođena informacijama iz istraživanja ne samo kao političarka, već kao žena. Grad Rijeka je proaktivno reagirao na ova saznanja te su odlučili osigurati 200.000 kuna za projekt besplatnih higijenskih uložaka za djevojčice osnovnih škola u gradu Rijeci za 2022. godinu.

Ukupno je riječ o 25 riječkih škola te 2669 učenica od petog do osmog razreda. Na pitanje hoće li ulošci biti distribuirani svim djevojčicama te na koji način, Sandra Krpan je kazala: "Da, ulošci su namijenjeni svim djevojčicama jer nismo htjeli odvajati one slabijeg socioekonomskog statusa i na taj način ih dovoditi u neugodnu poziciju. U školske WC-e bit će postavljeni automati s besplatnim ulošcima."

Goran Palčevski nam je otkrio i veće planove grada Rijeke, a oni se odnose na uvođenje zdravstvenog odgoja u riječke škole. Kroz sljedeću tim stručnjaka će raditi na osmišljavanju programa koji bi uključivao spektar tema povezanih sa ljudskim tijelom i zdravljem, a koje između ostalih uključuju i reproduktivno zdravlje. 

Inače, Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koja je uvela građanski odgoj. Zamjenik riječkog gradonačelnika komentira kako su iskustva izrazito pozitivna, bez obzira na kritike koje dolaze od strane konzervativnijih stranaka i udruga. 

Stvar na sebe preuzimaju lokalne uprave, udruge i gradske inicijative

Svi troje se slažu kako Vlada mora što prije smanjiti PDV na higijenske uloške i tampone te kako ulošci nisu i ne smiju biti luksuz. I dok se na problem u Vladi oglušuju, gradske vlasti, udruge i škole diljem Hrvatske samostalno reagiraju. Uvođenje besplatnih uložaka u školama započeo je grad Varaždin, međutim tamo pravo na besplatne uloške imaju samo djevojčice iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. Pet srednjih škola u Hrvatskoj je samostalno krenulo u ovaj projekt, kao i osnovna škola u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. 

Hvalevrijedna inicijativa: Varaždin će osigurati besplatne uloške za osnovnoškolke u novoj školskoj godini

Nadamo se kako će Vlada napokon reagirati i slijditi primjer brojnih europskih zemalja koje imaju niži PDV na ove potrepštine, kao i poštovati rezoluciju Europskog parlamenta o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om. A prije svega da će krenuti poštovati svoje žene. 

Možda vas zanima Ivan Šarić: "Ako će država propasti jer nema novca od PDV-a na uloške, onda i treba propasti!" Rubrika Stars Stars

 

Photo: shutterstock

Komentari 0