Life&style

O menstrualnoj čašici i zašto se neću vratiti na uloške i tampone

  • Menstrualna čašica više nije nikakva novina, međutim i dalje je rijetkost među ženama kojima sama pomisao na njeno korištenje stvara nelagodu te se radije drže klasičnih artikala za menstruaciju
  • I dok "svatko ima svoje", moje osobno iskustvo je da mi je menstrualna čašica uvelike poboljšala kvalitetu života tijekom onih dana u mjesecu koje sam inače mrzila iz raznih praktičnih razloga
  • Ovo su samo neki razlozi zbog kojih vrijedi razmotriti "prelazak na čašicu"

Kad je u pitanju menstruacija, žene dijelim u tri kategorije:

1. one koje su uvijek vjerne ulošcima ili tamponima i pomisao na menstrualnu čašicu im je fuj

2. one koje su odlučile probati, ali se nisu na prvu snašle i vratile su se provjerenoj metodi

3. one koje su otkrile čašicu i ne pada im napamet više koristiti uloške ili tampone

Po naslovu članka možeš zaključiti gdje ja pripadam. Ono što razlikuje nas iz treće kategorije od žena broj jedan i broj dva je taj što pomalo nalikujemo nekoj sekti, tipa bitkoinašima. Ne, nećemo ti htjeti prodati svoju menstrualnu čašicu, jednako kao što ti nitko ne želi prodati bitcoin - jer nije lud, ali vrlo vjerojatno ćemo te pokušati nagovoriti da "pređeš na našu stranu". 

Iz jednostavnog razloga što je na našoj strani bolje. Nemamo kekse, ali imamo bezbrižniji život! Nikako bezbrižan jer hej, ipak smo žene, ali bezbrižnIJI. Kao netko tko je dugo vremena spadao u kategoriju broj 1, kratko vrijeme 2, i zadnje 3 godine do ostatka života (ili dok ne izmisle nešto još bolje) je odana broju 3, odgovorno tvrdim da je menstrualna čašica nešto što ti može podignuti kvalitetu života. 

I dok žene iz kategorije jedan trenutno kolutaju očima, dvojka je ponovno lagano zainteresirana, dok trojke ni nisu ovdje jer one već znaju odgovor na pitanje iz naslova. Pa, ljubazno vas pozivam na nastavak čitanja gdje ću vam otkriti sve o tome kako će vam kriptovalute, ovaj, menstrualna čašica, promijeniti život na bolje. Ako si njome ne zapališ stan, no i o tome u nastavku.

Možda vas zanima Prvi put sam isprobala menstrualnu čašicu, evo kakvo je moje iskustvo Rubrika Life&style Life&style

 | Autor:

1. Bit ćeš bogatija

Možda ne kao da si kupila bitkoin prije 7 godina, ali ako uzmeš u obzir da menstrualna čašica traje i do 15 godina, iznos je zanemariv. Paket uložaka je oko 13 kn, kutija tampona oko 25 kn, a većini žena jedna kutija nije dovoljna. Recimo da tijekom ciklusa potrošiš jednu i pol kutiju, dakle ako koristiš uloške 20 kn, dok ćeš za tampone mjesečno izdvojiti 35 kuna. Pomnožimo to s 12 i ispada da godišnje na uloške trošimo 240 kn, a na tampone 420. Pomnoži to još s 15 i doći ćeš na oko 4 ili 6 tisuća kuna u 15 godina. S druge strane, menstrualna čašica, ukoliko je koristiš onoliko koliko može trajati, će te u 15 godina koštati 200 kn. 

Ok, znam, gotovo sigurno nećeš imati istu čašicu 15 godina. Primjerice, ja sam svoju prvu nakon dva mjeseca zapalila. Slučajno. Kako se čašica, prije i poslije upotrebe treba iz očitih, higijenskih razloga, prokuhati u vodi, ja sam to nakon završetka jednog ciklusa i napravila. Međutim, dok sam čekala da se čašica prokuha, zaspala sam na kauču. Sat vremena kasnije probudio me dim iz kuhinje. Naime, voda iz zdjelice je isparila, čašica se na vatri otopila, a kuhinjom se širio dim kao da sam zapalila gumu na autu. 

Ok, ova priča mi definitivno ne ide u prilog u pokušaju promoviranja menstrualne čašice, ali s druge strane, nije kriva čašica što sam ja debil. Long story short, razmisli što bi si radije kupila za 5000 kuna umjesto uloška ili tampona.

2. Zaboravit ćeš da uopće imaš menstruaciju

Jedna od glavnih prednosti koju vidim kod menstrualne čašice je ta što kad ju koristim uopće zaboravim da imam menstruaciju. S ulošcima sam uvijek imala osjećaj toga da nešto curi iz mene, pogotovo kada bih se naglo ustala iz kreveta ili digla sa stolice. Kada bih spavala, uložak bi se redovito pomaknuo i krv bi završila na gaćicama. O muci s tamponima da ni ne pričam. Izazivali su mi neku iritabilnu reakciju, smetali, žuljali i uglavnom bili nužno zlo u ljetnim mjesecima. 

Čašicu ne da ne osjetiš da imaš, nego zaboraviš da uopće krvariš jer jednu možeš nositi i po 10-12 sati ako nemaš baš jako curenje. Ja koja drugi dan prilično obilno akrvariju ju promijenim ujutro, popodne i prije spavanja. Na ostale dane samo ujutro kad se probudim i navečer prije spavanja. 

Možda vas zanima Kao i mi, tako i naša menstruacija ima osobnost i to je OK: jesi li tip "Ne obraćaj mi se" ili "Daj hranu i bit ću mirna" Rubrika Love&Sex Love&Sex

3. Više nikad nećeš morati reći "Ne mogu se kupati - dobila sam"

Ako što mrzim kod toga što sam žena, onda je to činjenica da ne mogu tako lako piškiti kad god mi se piški i to što godišnje moram planirati oko svojih menstrualnih ciklusa. Samo kad se sjetim osjećaja nošenja uložaka na vrući ljetni dan kada je vani plus 40, nije mi dobro. Da ne pričam o nemogućnosti odlaska na plažu. Prije čašice, za vrijeme menstruacije, po ljeti bih izbjegavala odlazak na more. Kada sam baš htjela ići stavila bih tampon, ali i to je iritantno iskustvo dok hodaš plažom i paziš viri li ti konac iz gaćica ili što nakon izlaska iz mora moraš naći wc gdje ćeš promijeniti tampon. 

Jednostavno, činjenica da se ne mogu kupati jer "su oni dani u mjesecu" mi je neprihvatljiva, a s čašicom mi je apsolutno svejedno. Kupaš se najnormalnije, bez osjećaja straha da će išta ispasti, viriti ili bilo što slično. Tom malom komadu gume zahvalna sam za carefree ljeta već tri godine. 

4. ... ili "ne mogu na trening, jako mi curi"

Treniranje s ulošcima ne izgleda dobro ni na reklami, a kamo li u stvarnom životu. Možda tamo neki zadnji, predzadnji dan menstruacije ako možeš nositi neki light uložak je izvedivo, međutim treniranje s uloškom za vrijeme najjačeg curenja dok doslovno osjećaš curenje ne dolazi u obzir. S tamponom je nešto lakše, međutim i u ovoj kategoriji menstrualna čašica vodi.

5. Čuvaš okoliš

Jednokratni ulošci napravljeni su od do 90% plastike što znači da im za razgradnju treba cca 800 godina. Jednom ulošku. Neda mi se sada raditi matematiku, ali jasno je kako korištenjem uložaka svakako ne pomažeš okolišu, za razliku od korištenja silikonske menstrualne čašice koju možeš koristiti 10-15 godina. Zbilja, nema prevelike logike šetati u trgovinu sa krpenim vrećicama, a u isto vrijeme kupovati i bacati uloške svaki mjesec. 

Vjerujem kako žene iz kategorije broj 1 će ovi razlozi teško uvjeriti, ali ako i jedna od vas dvojki razmatra (ponovno) korištenje čašice - go for it. Obećajem da drugi puta nećeš požaliti, samo izaberi pravu. Ipak biraš svoju dugogodišnju partnericu u nevolji.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0