Life&style

Prvi put sam isprobala menstrualnu čašicu, evo kakvo je moje iskustvo

  • Menstrualna čašica je higijenski proizvod namijenjen smještanju u rodnicu u svrhu prikupljanja menstrualnog sadržaja
  • Dosad je nikad nisam isprobala pa sam izabrala Femometer menstrualne čašice
  • Zanima te kakvo je moje iskustvo? Čitaj dalje

Moram priznati da sam za menstrualnu čašicu čula tek nedavno iako je na tržištu prisutna već dulje vrijeme. U prvi tren nisam bila sigurna da mi se ideja sviđa. Ali onda sam ipak pomislila:  Zašto ne isprobati?

Kada sam tijekom istraživanja ugledala Femometer menstrualnu čašicu izgledala mi je tako elegantno naspram drugih čašica, posebice svojim dizajnom i roza nijansama. Dolazi u atraktivnom pakiranju, a uz menstrualnu čašicu dobiješ i lijepu antibakterijsku vrećicu za čuvanje. Djelovala mi je udobno, kao da svojim linijama savršeno prati anatomiju ženskih intimnih dijelova.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Pitaš se zašto uopće koristiti menstrualne čašice umjesto jednokratnih uložaka i tampona? Zato što su ekološki prihvatljive i drastično smanjuju količinu otpada koju proizvodimo. Također, predstavljaju veliku uštedu, a i praktične su. Naime, za razliku od tampona ili uložaka koje je potrebno mijenjati svakih par sati, menstrualnu čašicu potrebno je prazniti jednom u 12 sati.

Femometer čašice nisu tretirane kemijskim tvarima čije je djelovanje na organizam štetno ili u najmanju ruku upitno - proizvod je napravljen od medicinskog silikona koji ne sadrži BPA niti toksične kemikalije. Također, ne apsorbira toksine i mirise te ne podržava rast bakterija. Mekani silikon omogućuje lako savijanje i postavljanje, a tekstura ruba i držača sprječava iskliznuće i izlijevanje sadržaja. Dakle, nema straha...

U pakiranju se nalaze dvije čašice različite veličine:  A-26 mL čašica idealna je za osobe koje imaju iskustvo u korištenju menstrualnih čašica, s normalnim ili jačim ciklusima te za žene koje su rodile vaginalnim putem. B-22 mL idealna je za početnike u primjeni menstrualnih čašica, s laganim ili normalnim ciklusima te za žene koje nisu rađale vaginalnim putem. Dakle, za prvo korištenje preporučuje se čašica B, manjeg volumena, bez obzira na jačinu ciklusa. Veća čašica idealna je za iskusne korisnice koje traže čašicu većeg kapaciteta.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Kao i kod drugih čašica, Femometer čašica se održava iskuhavanjem u kipućoj vodi oko 3 minute prije korištenja te pranjem tijekom uporabe i to vodom, blagim sredstvima za čišćenje ili specijaliziranim sredstvima za čišćenje. Prema uputama sam tako menstrualnu čašicu prvo oprala i prokuhala, a vrećicu sam oprala u sredstvu za intimnu njegu. Menstrualna čašica je time bila spremna za upotrebu. Što se tiče umetanja menstrualne čašice, to uistinu nije problem, ništa zahtjevnije od umetanja tampona.

To izgleda otprilike ovako: 1. Opereš ruke. 2. Presavineš steriliziranu menstrualnu čašicu. 3. Primiš za dno i nježno umetneš u rodnicu u visini vrata maternice. 4. Laganim rotiranjem osiguraš njeno potpuno otvaranje i prianjanje uz stijenke rodnice, 5. Namjestiš držač na odgovarajuću visinu.

Femometer ima tako ugodni i mekani silikon. Čašica je elegantna i ne djeluje glomazno. Pakiranje, zgodno i vrlo praktično. Ne zauzima gotovo ništa prostora. Prvo umetanje je prošlo dobro. Lijepo je kliznula, odmah sam čula zvuk vakuma, osjetila i opipala kako se otvorila. Bila mi je izrazito ugodna i mekana. Nisam ju uopće osjetila. Kada sam je prvi puta praznila, otpustila sam vakum mišićima i prstom te ju bez problema izvadila. Iako će ti se možda u početku upotreba menstrualne čašice činiti kompliciranom, samo budi uporna i vrlo brzo ćeš uočiti sve njene prednosti. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Sve znamo kako uložak i tampon izgledaju ako ih ne promijenimo na vrijeme. Tu sam vidjela osnovnu prednost menstrualne čašice – menstrualna čašica sakuplja menstrualnu krv, za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju tako da nema straha od iritacija i infekcija. 

Kada je ispravno postaviš, možeš nesputano raditi bilo što, menstrualna čašica se neće pomicati, a ti je nećeš ni osjetiti. Također, s obzirom na to da menstrualnu čašicu Femometer možeš koristiti i do 15 godina, osigurane su ti značajne uštede. Vjerujem kako ćeš menstrualnu čašicu vrlo brzo zavoljeti te kako će oni dani u mjesecu biti manje naporni.

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0