Life&style

Tvoj platneni kauč izgleda ofucano, a ni ne miriši najugodnije? Ovako bit će mirisan i kao nov

  • Kauč je toliko koristan izum da bismo katkad cijele dane najradije provodili na njemu
  • No, svo to ugodno izležavanje na njemu ostavlja tragove  
  • Imamo savjete kako ćeš platneni kauč riješiti mrlja i neugodnog mirisa, koji se, kao što svi znamo, zna nataložiti u njemu


Nadamo se da ne provodiš svaki vikend obavljajući poslove koje predugo odlažeš - temeljito uređenje kuće, glačanje ili, još gore, pranje prozora. No, kako je lijepo vrijeme, na žalost, iza nas, sljedeći vikend mogla bi doista posvetiti onome što svakako treba napraviti prije adventa kad se više družimo i posjećujemo. 
Još je gore ako si prošli vikend imala punu kuću ljudi, a nisi nakon toga stigla temeljito urediti kuću. Je li tvoj kauč zapušten, treba li i njemu malo više pažnje i njege? Opusti se, pomoći ćemo ti da ga 'obnoviš' na najdjelotvorniji mogući način.

Možda vas zanima Znanstvenici su došli do otkrića koje bi nam čišćenje kuće moglo učiniti podnošljivijim Rubrika Life&style Life&style

Kao prvo, pročitaj upute koje si dobila s kaučem jer to ako ćeš ga osvježiti itekako je povezano s tkaninom kojom je presvučen. Pripazi da ne bi trajno oštetitla tkaninu nekim jakim kemijskim sredstvom.

* najlakše je s presvlakama koje se mogu oprati u perilici, to je naznačeno na uputi sa slovom W i temepraturom vode (40 stupnjeva)

* neke su presvlake samo za kemijsko čišćenje

* neki kauči mogu se samo čistiti usisivačem (često oznaka X)

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Blistavo, a brzo! Isprobaj genijalan trik za lakše čišćenje kupaonice Rubrika Life&style Life&style

Kauč očisti sa specijalnim nastavkom za usisivač i to je uvijek prvi korak u čišćenju. Makni sve jastuke i usiši detaljno sve dijelove kauča, naročito rubove, uglove i procijepe. Veće komade (recimo kovanice) pokupi rukom.

Jednom kad si detaljno usisala kauč od prašine, možeš početi tretirati mrlje s čistačem na paru ili specijalnim deterdžentom za suho pranje tkanina i tepiha. Čišćenje parom možeš provesti samo na tkaninama koje se inače mogu prati (najčešće oznaka W ili čak WS).

Testiraj snagu pare i deterdženta na nekom dijelu tkanine koji se ne vidi i pokriven je jastucima. Jednom kad si očistila cijeli kauč, najbolje je da ga i posušiš, možda čak fenom ili ventilatorom koji ćeš uz njega uključiti. Tako ćeš izbjeći trajnu vlagu i gljivice. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ako se tkanina tvojeg kauča može prati, napravi mješavinu vode, deterdženta i octa i time ćeš lako skinuti mrlje. Bolje je da upotrijebiš destiliranu vodu ili barem filtriranu. Upotrijebi magičnu krpu boje ili spužvicu i s njom očisti mrlje. Soda bikarbona pomaže upiti neugodne mirise i može ti pomoći ako si primijetila da ti kauč zaudara. Pospi nekoliko žlica sode bikarbone po kauču, ostavi petnaestak minuta i potom ponovno usisaj kauč. Sad kad ti je kauč mirisan, čist i uredan, nabavi si ugodnu, meku dekicu i zavuci se ispod nje kad je vani ovo tmurno, kišno vrijeme.  

Možda vas zanima 5 trikova za uvijek uredan dom od najslavnije guruice za čišćenje na svijetu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0