- O kombucha čaju trenutačno se puno priča - preporuča se kao vrlo zdrav napitak
- Otkrivamo kakav sastav krije i kod kojih tegoba pomaže kombucha čaj
- Također, i ne manje važno kako ga pripremiti kod kuće? Za početak nabavi kombucha gljivu i kreni
Jesi li u posljednje vrijeme naišla na naziv „kombucha“? Bilo kao čaj, sok ili čak desert - kombucha trenutno preplavljuje blogove o hrani. Hm, a što je to zapravo?
Evo što se krije iza kombuche
Naziv kombucha je dobilo piće koje nastaje fermentacijom s gljivom čaja kombucha, koja se uobičajeno poklanja prijateljima u želji za ozdravljenjem. Kombucha je rasprostranjena diljem svijeta i široko su poznata njena ljekovita svojstva, tako da se još naziva i indijska, kineska, japanska i ruska gljiva. Glavni sastojci su čaj, šećer te kulture bakterija i kvasca. Potonji trebaju šećer kako bi proizveli organske kiseline.
Kombucha čaj je u izvornom obliku vrlo zdrav. Naime, bogat je vitaminima B skupine poput B1-B3, B6, B9 i B12 koji su neophodni za metabolizam, ali se u njemu mogu pronaći i vitamini D i K. Sadržani mikroorganizmi i kiseline podržavaju probavu i rasterećuju jetru i gušteraču. Ovaj čaj može osloboditi raznih tegoba, osvježava i daje energiju.
Kod kojih sve tegoba i bolesti pomaže kombucha čaj
Popis je respektabilan; liječenje upale zglobova, prevenciju srčanih oboljenja, blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida, olakšava tegobe uzrokovane menopauzom, PMS-om, ublažava menstrualne grčeve, detoksicira organizam, smanjuje žučni kamenac, pomaže kod nesanice te u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore. Kako je gljiva odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu, potiče i mršavljenje.
Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.
Koliko kombuche se dnevno može piti?
Budući da se kombucha često priprema sa zelenim ili crnim čajem, prirodni je stimulans. To treba uzeti u obzir pri konzumiranju, kao i kod svih pića s kofeinom. Inače se kombucha može piti koliko god želiš, a preporučena količina je pola litre dnevno.
Ali, budi oprezna: mnoga pića od kombuche koja možeš kupiti u supermarketima pasterizirana su kako bi se osigurao duži vijek trajanja. Nažalost, to ubija većinu zdravih sastojaka i stoga je to često samo obično bezalkoholno piće.
Idealno je vrijeme za ledeni čaj - otkrij koje 4 sorte možeš pripremiti i s hladnom vodom
Evo kako ćeš jednostavno sama napraviti kombuchu
Kombuchu možeš uzgajati i sama, a ako s njom ispravno postupaš, može ti trajati cijeli život. Kombuchu gljiva se konzumira u obliku čaja u kojem se razmnožava, odnosno fermentira. Kombucha napitak možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, a isto tako napitak možete pripremiti i sami. Iako se smatra ljekovitom, možeš je konzumirati i ako si zdrava, kao potpora imunitetu, budući da se radi o probiotskoj kulturi. Kombuchu je najbolje napraviti kod kuće, a priprema je vrlo jednostavna…
Sastojci:
• 1 kombucha čajna gljiva, uključujući 100 ml gotove kombuche (potrebno je za aktivaciju)
• 1 l vode
• 7 g čaja (crni, zeleni ili bijeli čaj)
• 80 g šećera od šećerne trske
Osim toga:
• posuda za fermentaciju (staklena posuda s poklopcem koji hermetički zatvara...)
• krpa za prekrivanje
• gumica za kućanstvo
Priprema
1. Zakuhaj vodu, dodaj čaj i ostavi da odstoji 15 do 20 minuta. Dodaj šećer i promiješaj. Ostavi da se sve potpuno ohladi.
2. Zatim stavi gotovu kombuchu te gljivu od čaja u posudu za fermentaciju pa je napuni čajem. Na kraju prekrij krpom i učvrsti gumicom. Ostavi posudu na toplom mjestu (21 stupanj) desetak dana (do 21 dan). Što je temperatura u prostoriji viša, to će i fermentacija biti brža. Zatim napuni boce, ohladi i uživaj. Napitak se može čuvati u hladnjaku više šest mjeseci.
Kako će gljiva živjeti dalje?
10 posto napitka sačuvaj za izradu nove kulture. Kod svakog vrenja, kombucha stvara novi sloj na površini, a dobiveni talog možeš ostaviti ili ga odvojiti kako bi u rezervi imala dodatnu kulturu kombuche. Možeš ga čuvati u malo zaslađenog čaja u hladnjaku.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.