Life&style
Kombucha: koliko je doista zdrav taj napitak

Trendi piće kombucha čaj: je li doista toliko zdrav koliko se vjeruje

  • O kombucha čaju trenutačno se puno priča - preporuča se kao vrlo zdrav napitak
  • Otkrivamo kakav sastav krije i kod kojih tegoba pomaže kombucha čaj
  • Također, i ne manje važno kako ga pripremiti kod kuće? Za početak nabavi kombucha gljivu i kreni

Jesi li u posljednje vrijeme naišla na naziv „kombucha“? Bilo kao čaj, sok ili čak desert - kombucha trenutno preplavljuje blogove o hrani. Hm, a što je to zapravo?

Evo što se krije iza kombuche 

Naziv kombucha je dobilo piće koje nastaje fermentacijom s gljivom čaja kombucha, koja se uobičajeno poklanja prijateljima u želji za ozdravljenjem. Kombucha je rasprostranjena diljem svijeta i široko su poznata njena ljekovita svojstva, tako da se još naziva i indijska, kineska, japanska i ruska gljiva. Glavni sastojci su čaj, šećer te kulture bakterija i kvasca. Potonji trebaju šećer kako bi proizveli organske kiseline.

Kombucha čaj je u izvornom obliku vrlo zdrav. Naime, bogat je vitaminima B skupine poput B1-B3, B6, B9 i B12 koji su neophodni za metabolizam, ali se u njemu mogu pronaći i vitamini D i K. Sadržani mikroorganizmi i kiseline podržavaju probavu i rasterećuju jetru i gušteraču. Ovaj čaj može osloboditi raznih tegoba, osvježava i daje energiju.

Napitak od jabuke i cimeta za detoks Možda vas zanima Voda s jabukom i cimetom: kako djeluje ovaj detoks napitak i kako ga napraviti Rubrika Life&style Life&style

Kod kojih sve tegoba i bolesti pomaže kombucha čaj

Popis je respektabilan; liječenje upale zglobova, prevenciju srčanih oboljenja, blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida, olakšava tegobe uzrokovane menopauzom, PMS-om, ublažava menstrualne grčeve, detoksicira organizam, smanjuje žučni kamenac, pomaže kod nesanice te u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore. Kako je gljiva odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu, potiče i mršavljenje.

Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cuisine_g_photo

Koliko kombuche se dnevno može piti?

Budući da se kombucha često priprema sa zelenim ili crnim čajem, prirodni je stimulans. To treba uzeti u obzir pri konzumiranju, kao i kod svih pića s kofeinom. Inače se kombucha može piti koliko god želiš, a preporučena količina je pola litre dnevno.

Ali, budi oprezna: mnoga pića od kombuche koja možeš kupiti u supermarketima pasterizirana su kako bi se osigurao duži vijek trajanja. Nažalost, to ubija većinu zdravih sastojaka i stoga je to često samo obično bezalkoholno piće.

Idealno je vrijeme za ledeni čaj - otkrij koje 4 sorte možeš pripremiti i s hladnom vodom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BuchaBae™️ (@buchabae)

Evo kako ćeš jednostavno sama napraviti kombuchu

Kombuchu možeš uzgajati i sama, a ako s njom ispravno postupaš, može ti trajati cijeli život. Kombuchu gljiva se konzumira u obliku čaja u kojem se razmnožava, odnosno fermentira. Kombucha napitak možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, a isto tako napitak možete pripremiti i sami. Iako se smatra ljekovitom, možeš je konzumirati i ako si zdrava, kao potpora imunitetu, budući da se radi o probiotskoj kulturi. Kombuchu je najbolje napraviti kod kuće, a priprema je vrlo jednostavna… 

Oolong čaj topi masnoće Možda vas zanima Oolong, 'čarobni' kineski čaj doista djeluje protiv masnoća na trbuhu, tvrdi znanstveno istraživanje Rubrika Life&style Life&style

Sastojci:

• 1 kombucha čajna gljiva, uključujući 100 ml gotove kombuche (potrebno je za aktivaciju)

• 1 l vode

• 7 g čaja (crni, zeleni ili bijeli čaj)

• 80 g šećera od šećerne trske

Osim toga:

• posuda za fermentaciju (staklena posuda s poklopcem koji hermetički zatvara...)

• krpa za prekrivanje

• gumica za kućanstvo

Priprema

1. Zakuhaj vodu, dodaj čaj i ostavi da odstoji 15 do 20 minuta. Dodaj šećer i promiješaj. Ostavi da se sve potpuno ohladi.

2. Zatim stavi gotovu kombuchu te gljivu od čaja u posudu za fermentaciju pa je napuni čajem. Na kraju prekrij krpom i učvrsti gumicom. Ostavi posudu na toplom mjestu (21 stupanj) desetak dana (do 21 dan). Što je temperatura u prostoriji viša, to će i fermentacija biti brža. Zatim napuni boce, ohladi i uživaj. Napitak se može čuvati u hladnjaku više šest mjeseci.

Kako će gljiva živjeti dalje?

 10 posto napitka sačuvaj za izradu nove kulture. Kod svakog vrenja, kombucha stvara novi sloj na površini, a dobiveni talog možeš ostaviti ili ga odvojiti kako bi u rezervi imala dodatnu kulturu kombuche. Možeš ga čuvati u malo zaslađenog čaja u hladnjaku.

Photo: Shutterstock

Komentari 0