Life&style
Sorte čaja koje se pripremaju s hladnom vodom

Idealno je vrijeme za ledeni čaj - otkrij koje 4 sorte možeš pripremiti i s hladnom vodom

  • Osim kave, čaj je jedan od najpopularnijih toplih napitaka
  • U toplim mjesecima mnogi vole uživati u hladnom čaju
  • Međutim, mora li se čaj zaista (s)kuhati? Odgovor je: da i ne…

Obično se čaj kuha s vrućom vodom kako bi se mogla razviti puna aroma. Ako ga zatim ostaviš da se ohladi, okus ćeš osjetiti jasnije od mirisa napitka. To mnogim sortama daje gorku notu, jer takozvane tanine možemo osjetiti jače od arome, pa su gotove mješavine ledenog čaja također jako zaslađene kako bi nadoknadile gorak ili trpak okus. Ako se pak čaj prelije hladnom vodom, otopit će se manje tanina - to će učiniti njegov okus puno mekšim, jer bolje možemo osjetiti aromu. 

Možda vas zanima Ovo proljeće i ljeto nosi se saten: Pronašli smo genijalne haljine, suknje, hlače... Rubrika Moda Moda

Međutim, nije svaka sorta prikladna za metodu “cold brew“, odnosno „hladno kuhanje“ . Otkrit ćemo ti zašto je to tako i u kojim se vrstama čaja bez problema može uživati i ako su hladni. 

Šalica čaja nevjerojatno umiruje, a ovo je 7 najboljih vrsta čajeva na svijetu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Seven Grams (@7gm_coffee)

Evo zašto nije svaki čaj pogodan za hladno kuhanje

Postoji dobar razlog zašto se biljni, rooibos ili voćni čajevi prvo preliju kipućom vrućom vodom i moraju neko vrijeme odstajati prije nego što postanu pitki: čajevi se jednostavno suše nakon žetve - a tijekom daljnje obrade nisu izloženi većoj toplini pa se na njih mogu navući bakterije i klice ili plijesan. Ako se čaj prelije samo hladnom vodom, to može predstavljati zdravstveni rizik, osobito za malu djecu i bolesne ljude. Ako se pak čaj skuha, vruća voda u kombinaciji s vremenom namakanja ubija moguće patogene.

Oolong čaj topi masnoće Možda vas zanima Oolong, 'čarobni' kineski čaj doista djeluje protiv masnoća na trbuhu, tvrdi znanstveno istraživanje Rubrika Life&style Life&style

Hladni čaj: ove su vrste prikladne kao hladni napitak

Premda biljni, rooibos ili voćni čajevi uvijek trebaju „skuhati“ (bez obzira želiš li ih piti tople ili hladne), za hladnu pripremu prikladne su  sljedeće sorte: zeleni čaj, crni čaj, oolong ili bijeli čaj. Listovi se zagrijavaju tijekom daljnje obrade, što znači da su u velikoj mjeri bez klica. Takozvanom metodom „hladnog kuhanja“ sadržaj se jednostavno prelije hladnom vodom iz slavine ili mineralnom vodom - i onda mora odstajati nekoliko sati. To omogućava čaju da razvije svoj puni okus, a da ne izgubi intenzivnu aromu. Gorke tvari koje sadrži polako se otapaju zbog hladne temperature.

Cold brew: ovako možeš čaj spraviti s hladnom vodom

Za razliku od domaćeg ledenog čaja, koji se prvo mora skuhati, a zatim ohladiti, cold brew čaj spravlja se u hladnoj vodi - i mora odstajati nekoliko sati kako bi se sastojci mogli polako i nježno proširiti. Zato je rezultat znatno blažeg okusa, što je posljedica aminokiselina koje se bolje otapaju na hladnom i daju čaju više slatkoće. Kada ga pripremaš, važno je da što je voda hladnija, toliko duže listići moraju odstajati: uzmi dvije žličice svoje omiljene sorte i otopi je u litri vode. Stavi piće u hladnjak na najmanje dva sata (ili preko noći), a zatim s pomoću sita ukloni ostatke čaja.

Gotove mješavine čaja skraćuju vrijeme kuhanja

Pored provjerenih klasika, sada postoje i čajne mješavine koje su posebno razvijene za hladno „kuhanje“. Posebnost tih sorti je da ne moraš čekati nekoliko sati (kao kod metode hladnog kuhanja), nego su spremni za piće nakon pet do osam minuta namakanja. To je omogućeno drugačijom preradom listova čaja.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    od breskve obozavam