Life&style
Kava s limunom i nije toliko zdrava

Trend kave s limunom za mršavljenje koji je zaludio internet nije dobar, upozoravaju zdravstveni stručnjaci

  • Korisnici TikToka stavljaju limunov sok u jutarnju kavu u nadi da će to pridonijeti mršavljenju
  • Međutim, čini se da ovaj trend nije istinit
  • Otkriti ćemo ti što stručnjaci kažu o tome

„Dodavanje limuna u kavu neće potaknuti gubitak težine, baš kao što pijenje vode s limunom ima mali utjecaj na tjelesnu težinu“, rekla je za Fox News registrirana dijetetičarka i autorica mršavljenja Erin Palinski-Wade. „Međutim, pijenje više napitaka bez kalorija, osobito toplih napitaka, može pomoći u povećanju osjećaja sitosti, što može dovesti do jedenja manjih porcija i gubitka težine. Ali, limun nije uzrok gubitka težine.“

Kako je nastao ovaj TikTok trend? Pa, ranije ove godine bilo je nekoliko TikTok računa koji su promovirali napitak od limunovog soka i kave. Jedan popularni video isječak spojen je u snimku Doctor Brian Boxer Wachler, oftalmologa s Beverly Hillsa, koji snima video uratke reagirajući na medicinske tvrdnje.

Lažni video, koji je u međuvremenu izbrisan, ali još uvijek ima ostatke na mreži, tvrdi je Boxer Wachler dao svoje odobrenje za kombinaciju pića, a zapravo nije.

Nisu svi korisnici TikToka dobili poruku o nelegitimnom podrijetlu videa i sami su proveli testove okusa i mršavljenja. Neki recenzenti rekli su da je trik uspio, dok su drugi rekli da nije, stvarajući zabunu.

Mnogi od oprečnih komentara i recenzija mogu se vidjeti pod hashtagom lemon coffee, koja u trenutku objave ima više od 7,5 milijuna pregleda.

@jennifernicolelee

##lemoncoffeechallenge ##lemoncoffee ##weightlosstips ##weightlossfood ##fitnrsstips ##healthyfood ##detoxtea ##detox ##detoxdrink ##detoxwater ##foryou

♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

„Ideja da kombiniranje kave i soka od limuna stvara eliksir za 'sagorijevanje masti' je pogrešna. Premda svaka komponenta može imati neke svoje zdravstvene prednosti, nema znanstvenih dokaza koji bi dokazali da bi uparivanje to dvoje potaknulo gubitak težine“, rekla je Michelle Rauch, registrirana dijetetičarka u The Actors Fund Home, ustanovi za pomoć u životu u Englewoodu, New Jerseyju. „Previše ove mješavine može imati štetne učinke na zdravlje.

Limunska kiselina iz limunovog soka mogla bi potencijalno oštetiti zubnu caklinu i sluznicu jednjaka čestom konzumacijom ili pogoršati refluks kiseline, kaže Rauch. Dodala je da je kofein stimulans koji bi kod nekih konzumenata mogao uzrokovati glavobolju, razdražljivost, nervozu, ubrzan rad srca i nesanicu.

Prednosti i mana konzumacije vode od ananasa Možda vas zanima Nakon vode od limuna, voda od ananasa je novi hit. Što se događa kad je piješ? Rubrika Life&style Life&style

Dijetetičari i zdravstveni stručnjaci slažu se da kava s limunom ne nudi nikakve prednosti mršavljenja osim što je niskokalorična. 

„Postoji mnogo dezinformacija o prehrani na TikToku i drugim platformama društvenih medija od nevjerodostojnih osoba“, rekao je Rauch. „Potraži registriranog dijetetičara ili druge zdravstvene stručnjake prije nego pokušaš s bilo kojim od ovih trikova!“ 

Premda kava s limunom možda nije ključ za skidanje kilograma, agrumi imaju popis drugih zdravstvenih prednosti koje vrijedi razmotriti.

„Sok od limuna može usporiti apsorpciju ugljikohidrata iz hrane tako da ti šećer u krvi ne raste tako brzo. Međutim, to ne znači da ćeš izravno smršavjeti“, rekla je Meg Mill, zdravstvena savjetnica za funkcionalnu medicinu u Enlightened Wellnessu .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by esc (@mq_esc)

Nastavila je: „Istraživanje pokazuje da polifenolni antioksidansi pronađeni u limunu smanjuju debljanje kod miševa, ali to nije dokazano kod ljudi. Umjesto toga, gubitak težine mogao bi nastati zato što ti šećer u krvi ne raste tako brzo i visoko, pa se osjećaš duže sitom.“ 

Limun bi sam po sebi mogao ponuditi nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući regulirani šećer u krvi, hidrataciju i smanjeno zadržavanje vode, tvrdi zdravstveni savjetnik za funkcionalnu medicinu Meg Mill. 

citruseta, cjedilo za limun Možda vas zanima Uz ovaj jednostavni potez možeš dobiti dvostruko više soka kad cijediš limun Rubrika Life&style Life&style

Osim što održava šećer u krvi pod kontrolom, limun bi potencijalno mogao pomoći kod hidratacije i smanjenog zadržavanja vode, prema Mindy Pelz, liječnici, autorici i voditeljici podcasta iz San Josea u Kaliforniji.

„Limun u vodi također je pokazao da doprinosi osjećaju sitosti koji dobiješ kada popiješ čašu vode. To bi mogao biti učinak koji mnogi doživljavaju kada stave limun u kavu“, rekao je Pelz. „Manje zadržavanje vode, osjećaj sitosti, pomiješano s prirodnim niskokaloričnim sadržajem limuna, nekima bi se moglo učiniti kao izvrstan način za pomoć pri mršavljenju. Ali, što se tiče znanstvenih dokaza da limun ubrzava metabolizam, nažalost, nema istraživanja koje može potkrijepiti tu tvrdnju.“

Photo: Shutterstock

Komentari 0