Life&style
Prednosti i mana konzumacije vode od ananasa

Nakon vode od limuna, voda od ananasa je novi hit. Što se događa kad je piješ?

  • Voda od ananasa je ukusna alternativa običnoj vodi
  • Ima puno svojih zdravstvenih prednosti, ali i jednu manu
  • Otkrit ćemo ti zašto je tako zdrava i kako je pripremiti

Zbog visokog sadržaja šećera, sok od ananasa nije nužan za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, situacija je drugačija s vodom od ananasa, osvježavajućim napitkom koji ima mnoge pozitivne učinke na organizam. Što je zapravo voda od ananasa? Kako bi je pripremila, sve što trebaš učiniti jest oguliti pola ananasa, izrezati ga na kockice, a zatim te kockice staviti u vrč. Zatim ulij litru vode i ostavi da odstoji preko noći.

Ako želiš, sljedeće jutro možeš izvaditi komadiće ananasa i popiti vodu natašte. Međutim, možeš popiti vodu te na kraju pojesti kockice voća kako bi potpuno apsorbirala sve vitamine i minerale u voću.

Prednosti vode od ananasa

1. Olakšava hidrataciju

Mnoge odrasle osobe ne piju dovoljno vode dnevno (preporučuje se baem 1,5 litre dnevno). Dakle, malo slatkoće ne može naštetiti da lakše posegneš za čašom za vodu. Voda od ananasa zdravija je alternativa voćnim sokovima, gaziranim pićima i sl. Osim toga, voda (s okusom) je neophodna za mnoge funkcije u tijelu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Healthy (@thehealthy)

2. Jača imunološki sustav

Voće poput ananasa pruža vrijedne vitamine i stoga je dobro za imunološki sustav. Primjerice, 100 grama ananasa sadrži 47,8 mg vitamina C (dnevna potreba za žene je približno 95 mg) - i to sa samo oko 55 kilokalorija. Kao što je gore spomenuto, trebala bi pojesti komadiće ananasa kako bi dobila sve vitamine iz voća.

3. Smanjuje upalu

Ananas sadrži enzim bromelain koji razdjeljuje bjelančevine. Ovaj aktivni sastojak čak se ekstrahira iz biljke ananasa za proizvodnju protuupalnih lijekova. Bromelain smanjuje oticanje sluznice te smanjuje pritisak i ublažava bol, zbog čega se često koristi u liječenju upale sinusa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elvira Hoch (@el_hoch)

4. Dobro je za probavu

Osim bromelaina, ananas sadrži i druge probavne enzime. Nekoliko gutljaja vode od ananasa, osobito između obroka, može potaknuti probavu i pročistiti organizam: zahvaljujući enzimu bromelainu aktivira se metabolizam lipida, ubrzava se izlučivanje urina i smanjuje zadržavanje vode u tkivu.

Možda vas zanima Ovo voće nikako ne bi smjela jesti za vrijeme menstruacije jer ćeš obilnije krvariti Rubrika Life&style Life&style

Mana vode od ananasa

Unatoč mnogim pozitivnim nuspojavama vode od ananasa, postoji i jedna mana: budući da voće prirodno sadrži puno kiseline, prekomjerna konzumacija može uzrokovati žgaravicu ili čak probavne probleme kod nekih ljudi.

Photo: Shutterstock

Komentari 0