Life&style

Tko bi odbio pozirati njemačkom grofu? Njegove fotografije govore više od tisuću riječi

  • Snažno i upečatljivo – moglo bi se reći za portrete fotografa Nikolaia von Bismarcka, objavljene u novoj art knjizi “Dior Sessions”, no ni jedan od 80-tak uvrštenih u knjigu nije tako osoban i poseban kao onaj njegove partnerice, moćne i hrabre Kate Moss
  • Za miss7 magazin Nada Mirković donosi priču o turbulentnom životu člana prinčevske obitelji Von Bismarck

Za britanski Vogue samo je jedna Katarina Velika, Kate the Great. Kate Moss (46) dobila je naslovnicu Voguea s velikim natpisom Royal Salute, na kojoj sjedi s britanskom krunom na glavi, ovlaš prekrivena kraljevskim crvenim plaštom s hermelinom – mnogo prije nego što je prijestolonasljednik William oženio svoju Kate, koja je postala Katherine, jer to zvuči bolje uz titulu vojvotkinje. Kate the Great već 30 godina suvereno vlada engleskom modnom scenom, a već nekoliko burnih godina hoda, svađa se i miri s 13-godina mlađim dečkom, fotografom Nikolaiem (33) iz njemačke prinčevske obitelji Von Bismarck.  

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Možda vas zanima miss7 magazin te čeka na svim kioscima, požuri po svoj primjerak! Rubrika Life&style Life&style

Kao što je jednom objavio Tatler, časopis koji se bavi engleskim visokim društvom, Kate iz Croydona, “londonske Velike Gorice”, obožava toffs, pripadnike visoke klase. Njezin najnoviji toff dostojan je „kraljice“; on je prapraunuk njemačkog kancelara Otta von Bismarcka, koji je željeznom šakom upravljao Europom druge polovice 19. stoljeća.  

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Gdje god se Kate pojavi, slijede je fotografi, a događaj postaje glavni u gradu. Tako je bilo i nedavno kad su se „kraljica“ i grof pojavili na promociji knjige u Diorovu salonu. Nije to bila „obična knjiga“, to je velika Nikolaieva fotomonografija koju je objavio Rizzoli, izdavač najljepših art knjiga. Bile su ondje i Lila Rose, Kateina kći, Nikolajeve bliske prijateljice princeze Beatrice i Eugenie, Naomi Campbell, Jade Jagger i mnogi, mnogi drugi.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Knjiga se zove „Dior Sessions: Portraits by Nikolai von Bismarck“. To je serija od 80 doista sjajnih crno-bijelih portreta, usporedivih s izuzetnim radovima Avedona, Lorda Snowdona, Irvinga Penna ili Helmuta Newtona. U svom studiju Nikolai je okružen upravo njihovim fotografijama, uz nekoliko veoma vrijednih slika Egona Schielea i Johna Singera Sargenta. Uostalom, čak su i poznati fotografi David Bailey i Paolo Roversi pozirali mladom kolegi odjeveni u Dior. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Svoju Kate Nikolai je portretirao u muškom odijelu kao moćnu, hrabru ženu koja ne skriva godine, gotovo je nenašminkana i ne teži biti upadljivo seksi. Tu su i portreti Kateine bliske prijateljice Naomi Campbell, potom Demi Moore, Eddieja Redmaynea, Davida Beckhama, Judea Lawa, Roberta Pattisona, proslavljenog talijanskog redatelja Luce Guadagnina, dizajnera Kenza...

Možda vas zanima Vrijedi pogledati! The Politician: serija o privilegiranim klincima i svoj surovosti borbe za vlast Rubrika Life&style Life&style

Tko bi odbio pozirati grofu koji je napravio službeni kraljevski portret princeze Beatrice kad je i njemu i njoj bilo samo 18 godina? Beatrice i Nikolai navodno su i hodali te nakon gimnazije skupa otputovali u Peru i prepješačili Camino Inca, poznatu stazu Inka koja završava na Machu Picchu. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Nikolai je počeo raditi kao fotograf kad mu je bilo samo 13 godina, dok je bio učenik Harrowa, ekskluzivne internatske muške gimnazije. Bio je s roditeljima na putovanju u Keniji i oduševljeno dokumentirao život Masaja. Već sa 16 godina počeo je asistirati Mariju Testinu, Vogueovu fotografu koji je snimio i nekoliko najpoznatijih portreta princeze Diane. Nikolai je talentiran i k tome pripadnik aristokratske obitelji, a njegova mama Débonnaire, i sama rođenjem engleska aristokratkinja, bila je u mladosti manekenka. Ubrzo je dobio i svoj prvi fotografski posao – naslovnicu Tatlera! Naručila ju je Isabella Blow, modna urednica i muza Alexandera McQueena, zvala se „Like a Virgin“, a styling je radila mama Debbie. Kasnije je Nikolai upisao fotografiju na akademiji Parsons Paris. Kad je diplomirao, dvije godine radio je s Annie Leibovitz, fotografskom zvijezdom Vanity Faira.  U to vrijeme napravio je i veliku izložbu o Etiopiji. Baš kao i Nikolai, i Kate je počela raditi veoma rano, još kao mršava tinejdžerica zamršene kose. Izgledala je kao neuhranjeno siroče, divlje dijete ulice, rekao je Calvin Klein koji joj je dao njezinu prvu reklamnu kampanju. Otada je manekenka i poslovna žena Kate zaradila oko 100 milijuna eura. Njezina velika kuća u sjevernom Londonu zaštićeni je spomenik kulture, a ima i imanje u prirodi, u živopisnom Cotswoldsu. Jednom je u intervjuu rekla da skuplja monografije pa će odsada Nikolaieva sigurno dobiti počasno mjesto. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Kate i Nikolai počeli su hodati negdje sredinom 2015., čim je puknuo njezin brak s Jamiejem Hinceom, gitaristom grupe The Kills. Ne zna se koliko su tom vezom bili oduševljeni Nikolaievi roditelji, bogati, naoko dokoni grof Leopold, u Londonu poznat kao Bolly, i mama Débonnaire, koja je starija od Kate koliko i Kate od Nikolaia, a bila joj je mentorica i bliska prijateljica još od manekenskih dana. Nisu nikad javno rekle ni riječi o tome kako Kate svoje rane zbog propalog braka liječi s najstarijim od njihova četiri glamurozna sina. Kad je Nikolajeva mama otvorila svoj concept store Débonnaire – što je francuski izraz za otmjenu, recimo aristokratsku nonšalanciju – s pronađenim draguljima i drangulijama iz cijelog svijeta, Moss ju je podržala, čak i reklamirala. Čini se da su ostale u dobrim odnosima i Debbie se nije uplašila što su Kate povezivali s teškim drogama još od kraja devedesetih, kad je provela pet tjedana na odvikavanju. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Navodno je Kate počela pretjerano tulumariti s Johnnyjem Deppom, s kojim je hodala kao sasvim mlada, i ubrzo stekla nadimak The Tank jer je mogla ušmrkana popiti više od bilo koga drugog i ostati na nogama. Najgore je potonula 2007. kad je hodala s ovisnikom o heroinu, “ludim” Peteom Dohertyjem iz grupe Babyshambles. Pete i Kate snimljeni su 2007. kako zajedno javno šmrkaju kokain. Kate je odmah izgubila unosnu reklamnu kampanju modne kuće Dior kojoj sad Von Bismarck odaje počast, a potom i ugovore s Burberryjem, Chanelom, Rimmelom. 

Možda vas zanima Igor Rudan: ''Za uvjeravanje žena u vlastitu posebnost, složit ćete se, treba biti prilično “smart” Rubrika Život Život

Von Bismarckovi ipak su u sebi morali protrnuti kad se mladi Nikolai uselio u podrum njezine vile. Potomci željeznog kancelara ne vjeruju u vojničku prusku disciplinu. Nikolaiev bratić Gottfried predozirao se 2007., upravo u jeku najvećeg Kateina skandala. Pronađen je mrtav nakon 24-satnog tulumarenja kad si je svakih sat vremena intravenozno ubrizgavao crack. Gottfried je došao studirati na Oxford iz Njemačke, iz obiteljskog sjedišta pokraj Hamburga. U početku je bio odličan student političkih znanosti i ekonomije, a počeo se drogirati krajem studija. Tad je jedna njegova prijateljica pronađena mrtva od predoziranja u njegovu krevetu, a mnogo kasnije njegov prijatelj pao je drogiran s balkona Gottfriedove terase za vrijeme homoseksualne orgije. Jadni von Bismarck u vrijeme smrti bio je zaražen HIV-om te bolovao od hepatitisa B i C. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Nakon što je Kate nekoliko puta izbacivala Nikolaia iz svoje kuće zbog neobuzdanog tulumarenja, roditelji su ga 2017. poslali u Ameriku na dvomjesečnu rehabilitaciju. Tad su se prvi puta otvorili i izjavili za novine da će Nikolaiu i Kate sigurno koristiti da se na neko vrijeme razdvoje. Kate je navodno tugovala za svojim prelijepim, talentiranim dečkom, no čini se da njegovoj mami Debbie nije zamjerila što ih je razdvojila. Kate je i sama u to vrijeme posve prestala piti. Ostala je do danas „čista“ i odlučna da su divlji dani iza nje. Shvatila je, tvrdi, da joj ne treba alkohol da bi se dobro provela, jutra su joj ljepša, fokusirana je na posao. Na eventima samo se nakratko pojavi, fotografira, malo popriča s prijateljima, osvrne se oko sebe i ide kući. Tako je bilo i na promociji Nikolaieve knjige portreta. Kate i Nikolai bili su zadovoljni, sretni – i trijezni. 

Možda vas zanima Nika Turković: Ovo je najskuplja stvar koju sam ikad kupila, ali ne žalim Rubrika Life&style Life&style
Photo: Getty/Guliver

Komentari 0