Life&style

Teško ti je reći "ne"? Uz nekoliko savjeta preuzmi kontrolu nad svojim životom

  • Teško ti je na nečiju molbu reći "ne"? I uvijek pokušavaš sve balansirati i prilagoditi se situaciji? 
  • Tako samo crpiš vlastitu energiju i uništavaš vlastito zdravlje i mir
  • Pauziraj, ne donosi odluke ovdje i sada i razmisli što to ti zapravo želiš! Saznali smo kako da "ne" u nekim situacijama postane baš ono što ti je potrebno

Ako si i ti jedna od onih koje teško izgovaraju riječ "ne", prilagođavaju se drugima i njihove potrebe stavljaju ispred svojih, vrijeme je za promjenu. Vjerojatno si navikla biti dobra, poslušna i pristojna, ali sjeti se da to što ćeš koji put izgovoriti revolucionarnu riječ "ne" pritom ne mijenja ništa i definitivno ne znači da si loša osoba.

Sve lekcije iz djetinjstva ne funkcioniraju baš uvijek i u odrasloj dobi, osobito kad je tvoja osobnost već izgrađena. Umjesto toga neke od njih postaju kao kamen spoticanja. Duboko se ukorijene u osobi i postaju način života. I tako se postaje onaj koji uvijek i bez pogovora ugađa drugima.

via GIPHY

Nikoga ne želiš razočarati i svima želiš ugoditi?

Ti si ugodna osoba koju svi vole imati u društvu, ali zapravo živiš u oblaku krivnje, sumnje i straha. Straha da se nekome ne zamjeriš i krivnje ako bi nekoga mogla i najmanje uvrijediti. Radije šutiš nego da riskiraš pojavu rasprava i tenzija. "Ne" je rijetko, gotovo nikad, tvoj odgovor i pristaješ pomoći svakome, no na taj način preuzimaš i odgovornost za sve oko sebe.

Možda vas zanima Znaš li kako ti krastavci i jogurt mogu pomoći u održavanju idealne težine? Rubrika Život Život

A zašto? Znaš li da tako negativno utječeš na vlastito zdravlje i svoju sreću? Čak i ako toga nisi svjesna, takvo ponašanje ti donosi i laganu ogorčenost jer znaš da te drugi iskorištavaju. A to pak utječe na veze koje imaš s ljudima koji ti znače puno više, bespotrebno ti crpi energiju pa postaješ umorna od nastojanja da ugodiš svima, što je ionako nemoguća misija. I ostaje li ti na kraju vremena da radiš ono što doista voliš? 

via GIPHY

Ti podsvjesno vjeruješ da će te drugi voljeti samo ako si korisna, nesebična, puna ljubavi i uvijek spremna pomoći. To je osjećaj kojeg, dakle, nisi svjesna, ali postoji razlog zbog kojeg je tu. Ti misliš da nisi dovoljno vrijedna da budeš na prvome mjestu. Sve dok ne saznaš zašto se točno tako ponašaš nastavit ćeš se iscrpljivati i živjeti na zapravo štetan način, piše doktorica Weaver.

Možda vas zanima Ovaj mali vodič pomoći će ti da budeš puno bolje prihvaćena u društvu... Rubrika Life&style Life&style

Budi slobodna i fleksibilna

Naravno da je dobro zadržati takve kvalitete i dalje, ali budi fleksibilna, dopusti si slobodu da ne budeš uvijek na raspolaganju. Znaš li kako? Dok je mnogima u nekim situacijama nezamislivo izgovoriti "ne", u drugima tu riječ koriste često. Zato dobro pogledaj kome stalno govoriš "ne", a kome to nemaš snage reći. Bojiš li se da ćeš odbijanjem ispasti nedruštvena ili nesposobna,  pokazati da multitasking nije uvijek najbolje rješenje?

Pauziraj

U trenutku u kojem trebaš pristati na ili odbiti nečiju molbu, samo pauzirajNemoj donijeti odluku sada i ovdje.

via GIPHY

Uzmi si vremena za razmišljanje, a jednom kad nisi ispred te osobe bit će ti lakše donijeti odluku s kojom se i sama slažeš. A pravi prijatelji nikad od tebe neće tražiti usluge koje će te previše opteretiti.

Jedno "ne" moglo bi pomoći svima

Usredotoči se na korist. Možda će tvoje "ne" zapravo biti bolje za onoga koji te traži uslugu, jer će tako sam naučiti više. I naravno, misli i na svoju korist. Ne u negativnom smislu, nego jednostavo način na koji će taj pristanak biti dobar i za tebe. Je li to usluga koju doista želiš učiniti ili su te nagovorili na nešto što uopće ne želiš?

Ukratko, pristani na ono što doista želiš i vjeruješ da je dobro, a ne zato što osjećaš pritisak dužnosti, obaveza i nužnost zadovoljavanja želja drugih.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0