Life&style
Jesi li znala da sok iz staklenke s maslinama smanjuje kolesterol i rizik od dijabetesa te poboljšava zdravlje srca?

Tekućinu iz staklenke s maslinama nemoj baciti, koristiti je možeš u kuhanju!

  • Poznato je kako ekstrakt lista masline maslinu svrstava među najvrjednije biljke današnjice i s pravom nosi titulu jednog od najvećih prirodnih antibiotika
  • No, jesi li znala da tekućina iz staklenke s maslinama smanjuje kolesterol, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa?
  • Sljedeći put dobro razmisli prije nego što ga odlučiš izliti u odvod!

Masline u staklenkama dolaze plutajući u "soku" odnosno salamuri od maslina koja je mješavina je vode, octa i soli. Vjerojatno čim pojedeš posljednju maslinu, ostatke salamure izliješ u odvod, no možeš ga iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati. Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva,  sadrži i vitamin E, što znači da ga možeš upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

Pozdravi proljeće i razveseli ukućane s ukusnom pitom od tikvica, maslina i feta sira

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što bi koristila obični ocat ili ulje za začinjavanje jela.Ukratko, slobodno počni dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu!

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: shutterstock shutterstock Maslinov sok sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II

Kako koristiti sok od masline?

Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možeš začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - pomisli na humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta.

Čega god se uhvati postaje čarobno! Pogledaj kako izgleda mediteranska oaza Matije Vuice

 | Autor: shutterstock shutterstock Još jedan razlog zašto bi svakako trebala sačuvati sok od masline jest pravljenje martinija.

Možda vas zanima Naše čitateljice testirale su nove beauty proizvode protiv pigmentacijskih mrlja. Evo koji su njihovi dojmovi Rubrika Beauty Beauty

Još jedan razlog zašto bi svakako trebala sačuvati sok od maslina jest pripema martinija. Preporučamo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želiš bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebi sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želiš sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebaci ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i drži do tjedan dana u hladnjaku ili dva mjeseca u zamrzivaču.

 

Photo: shutterstock

Komentari 0