- Kako je vani sve toplije, a dani sve duži, nekako u nama raste dobro raspoloženje i optimizam
- Zašto se onda ne bismo počastile i spravile si nešto fino, nešto novo?
- Proljetna pita od tikvica, maslina i feta sira savršena je za to…
Osim što izgleda fenomenalno i jeli bi je očima, ova je pita doista vrlo, vrlo ukusna. Povrh toga, treba ti malo sastojaka i malo vremena da je spraviš.
Sastojci
Gotovo tijesto za pitu ili
• 170 g brašna
• 1 žličica soli
• 120 hladnog maslaca (narezan na kockice)
• 1 žumance
• 1 žlica hladne vode
Za nadjev
• 150 g tikvica (naribanih)
• 1 prstohvat soli
• 200 g feta sira (usitnjenog)
• 2 žličice listića timijana
• 6 žumanaca
• 300 ml vrhnja
• 4 žlice tapenade (paste od maslina)
Priprema
1. Za tijesto za pitu (ako ga sama spravljaš) pomiješaj brašno, sol i maslac s pomoću miksera. Kad nastanu mrvice, dodaj uz stalno miksanje žumance i vodu. Sve zamijesi u čvrsto tijesto. Omotaj potom tijesto prozirnom folijom te ostavi sat vremena u hladnjaku.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator) te izvadi tijesto ih hladnjaka.
3. Izvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini. Na kraju neka bude debljine pola centimetra. Stavi tijesto u okrugli kalup za pitu te obloži cijeli kalup. Otkloni višak tijesta koji visi preko ruba kalupa.
4. Vilicom napravi nekoliko rupica po tijestu te peci tijesto u pećnici 10-15 minuta. Rupice su važne kako se ispod tijesta ne bi stvarali mjehurići. Zatim izvadi iz pećnice i ostavi po strani.
5. Stavi naribanu tikvicu u cjediljku te posoli. Sol će izvući tekućinu iz tikvice pa zato stavi ispod neku posudu (ili stavi cjediljku iznad sudopera). Ostavi da odstoji oko 30 minuta.
6. Potom stavi tikvicu u kuhinjsku krpu te istisni preostalu tekućinu. Stavi tikvicu u posudu zajedno s preostalim sastojcima (feta, timijan, jaja, pasta od maslina i vrhnje) te dobro promiješaj.
7. Raspodijeli tu mješavinu po tijestu za pitu te peci 45 minuta dok nadjev ne bude više tekuć, nego lijepe zlatnosmeđe boje.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.