Life&style

Tarte tatin s breskvama: Omiljena verzija naopake pite idealna je za ljetne dane

Sezona breskvi je u puno jeku, pa je upravo ovo vrijeme ono najbolje za iskoristiti ove sočne plodove.  Donosimo vam recept za prevrnuti kolač s breskvama koji doista nije teško za napraviti pa je idealan odabir kada vas uhvati želja za slatkim. 

Naopaka pita originalno je bila s jabukama, a nastala je krajem 19. stoljeća u Francuskoj, kad je vlasnica hotela Tatin jabuke posložene na maslacu i šećeru propustila prekriti tijestom. Uvidjevši pogrešku prekasno, jabuke je naknadno prekrila tankim slojem tijesta nastavivši peći pitu. Iz kalupa ju je kasnije izvadila preokrenuvši ju na tanjur za posluživanje. Iznenađena blistavim zlatom karameliziranih jabuka, odlučila je gostima poslužiti „preokrenuti“ desert čiji je okus izazvao oduševljenje.Od tada je naopaka pita s jabukama naziva 'tarte tatin'. 

Otad se naopaka pita počela pripremati i s drugim voćem, a jedan od najomiljenih verzija je ova s breskvama. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou


Potrebno vam je:

  • 3/4 šalice omekšalog maslaca
  • pola šalice smeđeg šećera 
  • 2 šalice breskvi narezanih na kriške
  • 3/4 šalice šećera
  • jaje
  • čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 1¼ šalice višenamjenskog brašna
  • pola velike žlice praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • pola šalice mlijeka
Možda vas zanima Zapečene breskve sa sladoledom od vanilije - savršen ljetni desert Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Priprema:

  1. Od maslaca odvojite malo kako biste namastili dno kalupa promjera oko 22 cm. Posipajte dno smeđim šećerom pa složite tanko narezane kriške bresaka tako da prekrijete kalup.
  2. U posudi razradite maslac i bijeli šećer dok smjesa ne postane pahuljasta.
  3. Dodajte jaje i ostale sastojke jedan po jedan pa dobro izmiješajte. Prelijte preko složenih bresaka i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 40 do 45 minuta.
  4. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Izvadite kolač iz kalupa na donju stranu. Ohladite ga i po želji ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Možda vas zanima Koru od breskve baš nikad ne bi trebala guliti - evo i zašto Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@gisou
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Hvala