Life&style 28. svibnja 2020.

Koru od breskve baš nikad ne bi trebala guliti - evo i zašto

Instagram/Getty.
  • Breskve su vrlo prepoznatljive – i neodoljivog su slatkog okusa 
  • Osim po izgledu i ukusu, prepoznatljive su i na dodir - imaju 'dlakavu' ili 'krznenu' kožu, a otkrivamo ti zašto…
  • No, iako i nije baš najbolji osjećaj imati te dlačice na jeziku, doznaj zašto nikad ne bi trebala guliti koru s breskava

Dok nekim ljudi ne smeta „dlakavost“ bresaka, drugi ih prije jela obavezno moraju oguliti - ili će radije kupiti neko drugo voće. Međutim, doista, zašto su breskve uopće takve? Jer, kad malo razmisliš, zaista je to nekako neobično…

Naime, breskva ima nježnu kožu na koju može utjecati vlaga (poput kišnice), a krzno na njenoj koži prirodno je štiti. Krzno se zapravo sastoji od sićušnih dlačica koje drže kapi vode dalje od osjetljive kože ploda. Bez blagodati krzna, breskve bi bile izložene višku vode i trunule bi brže nego da nemaju dlačice. Također se smatra da krzno breskve prirodno odbija insekte koji vole voće, što je još jedan plus, ne samo proizvođačima i namirnicama, već i onima koji ne žele pronaći nepoželjnog stanovnika u plodovima koje konzumiraju.

 | Autor:

Možda vas zanima... Uh! Nakon ovog videa, vjerojatno ćeš promijeniti način na koji pereš jagode Rubrika Life&style Life&style

Zanimljivo je da su nektarine u osnovi isto voće kao i breskve – zapravo su prilagođene breskve, a na njima je korištena prirodna mutacija koja njenu kožu čini glatkom, umjesto dlakavom. Stabla nektarina ne samo da su identična stablima breskve, već ponekad možeš pronaći i breskve i nektarine koje rastu na istom stablu.

Dakle, krzno na breskvi je prirodna obrambena osobina koja pomaže voću da ostane svježe, bez truleži i bez insekata. No, moramo priznati da i nije baš najljepši osjećaj kad te dlačice dodirnu jezik ili usne pa većina ljudi guli koru s bresaka. A nikako ne bi trebali jer dokazano je da je kora bresaka, krušaka i šljiva krcata vlakana, hranjivih tvari i nutrijenata. Istraživanje objavljeno publikaciji Nutrition Research čak je otkrilo da kad oguliš koru s breskve, ukloniš do 48 posto antioksidansa. Zato, ne guli koru, dobro je operi, istrljaj čistom kuhinjskom krpom i uživaj u ovom finom, sočnom, mirisnom voću. 

Možda vas zanima... Evo kako još u kuhinji možeš iskoristiti prezrelo voće - imamo šest dobrih ideja Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0