- U prošloj većoj kupovini uzela si i puno voća?
- A sada, nakon nekoliko dana, primjećuješ da banane i bobice pomalo gnjile?
- Donosimo ti neke savjete kako ćeš fino iskoristiti prezrelo voće
Pitaš se možeš li još pojesti bananu ako joj je većina kore posmeđila? Nema problema! Evo nekoliko zgodnih ideja kako dobro i fino iskoristiti prezrelo voće…
1. Smoothie
Ako imaš kod kuće voće koje nitko ne želi više jesti, onda ubaci sve svoje brige u mikser. Možeš pomiješati svježe, prezrelo i zamrznuto voće. Dodaj malo tekućine, možda nešto sjemenki i prezreli kivi imat će fenomenalan okus. Osim toga, dobit ćeš puno vitamina i nešto slatko.
2. Nicecream
Klasik: banane koje imaju smeđe „mrlje“ po sebi prava su stvar za takozvane „nicecream“, odnosno „Nana Ice Cream“. Nareži prezrelu bananu na komade te ih zamrzni. Nakon što je to neko vrijeme bilo u zamrzivaču, stavi komade banane u mikser te ih miksaj dok ne bude kremasta konzistencija. Baza je gotova i možeš je već jesti. Naravno, varijanti je puno – možeš dodati i drugo zamrznuto voće ili malo grčkog jogurta što će sve učiniti još kremastijim. Topping po želji…
Zanima te ova tema? Onda pročitaj i ovaj članak: Smije li se kupovati svježe voće i povrće iz supermarketa?
3. Voćni kolač
Prezrelo voće – ali i svježe, a kiselo – izvrsno je za kolač. Spraviš jednostavno tijesto (recept možeš naći na bezbroj mjesta na Internetu ili u bakinoj kuharici) te iskombiniraš s raznim voćem. Nitko neće znati da su banane ili jagode bile prezrele.
4. Marmelada
Svatko zna da je domaća marmelada ukusnija od kupljene. Osim toga, možeš iskoristiti i voće koje ima naznake truljenja na sebi. Jednostavno odrežeš ta mjesta, a ostalo baciš u lonac. Možeš biti vrlo kreativna te iskombinirati razne sorte voća za ukusne marmelade.
5. Voćni pire
Možeš napraviti i voćni pire bez dodatnog šećera (ili s malo). Prezrelo voće kuhaj u loncu s malo vode, napravi potom od njega pire te iskoristi za obogaćivanje deserta voćnom komponentom.
6. Voćna koža
Ljubiteljice slatkog veselit će se ovoj zdravoj alternativi gumenim medvjedićima i ostalim sličnim slasticama. Takozvanu voćnu kožu možeš sam spraviti kod kuće – potrebno ti je tek malo vremena. Stavi voće u mikser te piriraj dok ne nastane kaša slična musu. Ako je previše tekuća, dodaj malo orašastog musa po izboru. Zatim tu smjesu razmaži po limu obloženom papirom za pečenje na debljinu od 0,5 cm. Ostavi da se suši u pećnici na 50 do 80 stupnjeva. Ovisno koliko tekućine sadrži voće, to će trajati oko četiri sata. Kad je gotovo, možeš to kombinirati s povrćem, sjemenkama i raznim drugim sastojcima. Eksperimentiraj!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.