Life&style

Zaštita od koronavirusa: smije li se kupovati svježe voće i povrće iz supermarketa?

  • Koliko je sigurno jesti svježe voće i povrće iz supermarketa? Možemo li se na taj zaraziti koronavirusom?
  • To je pitanje koje muči mnoge od nas, a uglavnom ne možemo pronaći konkretan odgovor
  • Donosimo ti što stručnjaci misle o tome...

Usprkos skraćenom radnom vremenu trgovina i preporuci da ne izlazimo, ponekad jednostavno moramo u kupovinu. Međutim, supermarketi su mjesto gdje teško možemo izbjeći druge ljude. Također postoji i veliki strah da ćemo se zaraziti preko namirnica koje donesemo kući. Koliko su sigurni voće i povrće?

Do sada nema poznatih slučajeva

Do sada nema poznatih slučajeva kod kojih je dokazano da su se ljudi zarazili koronavirusom konzumacijom kontaminiranih namirnica, ali svakako moramo uvijek biti vrlo oprezni. Zbog toga se svo kupljeno voće i povrće preporučuje oprati vrućom vodom. Razlog: virus je osjetljiv na toplinu.

via GIPHY

Najvažnije pravilo: prati ruke!

Virolog Rene Gottschalk, voditelj zdravstvene službe u Frankfurtu kaže da postoji vjerojatnost da se zarazimo preko površina. S njim se slaži brojni drugi stručnjaci i znanstvenici. Zbog toga moramo biti oprezni ako moramo dodirivati i ambalažu drugih namirnica. Preporučuje se odmah nakon kupovanja temeljito oprati ruke (30 sekundi sapunom).

Bolje oprez nego posljedice

Pri kupovini voća i povrća vrijedi sljedeće: nemoj tražiti najljepšu rajčicu ili najzreliji avokado te mirisati voće. Ako je netko dirao isti komad inficiranim rukama – zaraza je moguća! Što više namirnica diraš – veća je mogućnost zaraze!

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tinaleske

    Majo, daj molik te uključi mozak prije nego popuniš list papira. Oprati voće ili povrće vrućom vodom znači uništiti ga. Koliko godina imaš i jel moguće da si do te mjere glupa????