Life&style

Svrbi te desno stopalo? Evo koji razlozi možda stoje iza toga - zdravstveni i spiritualni

  • Svrbež stopala česta je pojava kod mnogih, no rijetko tko zna koliko značenja stoji iza te pojave
  • Razlozi mogu biti medicinske prirode, ali ponekad odgovor može biti i u kulturološkim vjerovanjima 
  • Donosimo ti najčešće razloge koji se kriju iza svrbeža desnog stopala

Ako te ponekad svrbi stopalo desne noge ili je to pojava koju i češće doživljavaš, sigurno si se zapitala što to zapravo znači. Iza tog svrbeža mogu se kriti medicinski razlozi poput atletskog stopala ili suhe kože.

No, ako ne pronalaziš nikakvu medicinsku pozadinu koja bi mogla biti razlog, odgovor se možda krije u jednom od ovih praznovjerja i kulturoloških vjerovanja o tome što znači kad te zasvrbi desno stopalo.

U nastavku pronađi odgovor koji se krije iza svrbeža tvog desnog stopala.

 | Autor: Unsplash/Jan Romero Unsplash/Jan Romero

Što znači kad te svrbi desno stopalo?

Tvoja koža mogla bi biti suha. Ako živiš u hladnijim predjelima ili se baviš aktivnostima koje bi mogle isušiti tvoju kožu, poput plivanja, to bi moglo stvoriti dodatnu suhu kožu na tvojim stopalima.

Možda vas zanima Evo zašto bismo ponekad trebali staviti čili papričicu u čarape Rubrika Life&style Life&style

Ako tvoje desno stopalo izgleda hrapavo i grubo, to bi mogao biti uzrok svrbeža. U tom slučaju, trebala bi koristiti jako hranjiv losion ili kremu koja će nahraniti tvoju kožu i oslabiti svrbež.

Ako si zabrinuta da bi iza svrbeža moglo stajati neko ozbiljnije stanje kože, poput psorijaze ili ekcema, svakako posjeti svojeg liječnika.

Još jedan razlog svrbeža moglo bi biti i atletsko stopalo. Nemoj da te ime zavara – ovaj problem ne događa se samo profesionalnim sportašima. Atletsko stopalo izazvano je gljivicama koje se obično javljaju između nožnih prstiju, a simptomi uključuju osip između prstiju, koji se može proširiti i na ostatak stopala. Za ispravnu dijagnozu i liječenje ovog stanja, također je najbolje da posjetiš liječnika.

Uzrok svrbeža stopala može biti i alergija. Bilo da imaš osjetljivu kožu ili kožne alergije, dolazak u kontakt s nekim alergenom, poput praška za rublje na tvojim čarapama, može izazvati svrbež.

 | Autor: Freepik/Drazen Zigic Freepik/Drazen Zigic

Ako svrbež ne prestaje i traje duže od dva tjedna, događa ti se tijekom trudnoće, drži te budnom noću i dolazi zajedno s osipom, oticanjem stopala i crvenilom kože, svakako bi trebala kontaktirati svojeg liječnika.

Spiritualna značenja svrbeža desnog stopala

S druge strane, ponekad svrbež stopala nije objašnjen medicinskom pozadinom, već različitim duhovnim značenjima. Ako te svrbi desno stopalo, to znači da si puna pozitivne energije.

Spiritualno, lijevo stopalo općenito se smatra “negativnim” stopalom, što bi zapravo značilo da ako te svrbi lijevo stopalo, to je simbol loših stvari koje dolaze.  Desno stopalo, s druge strane, smatra se “pozitivnim” i tipično je povezan s dobrim i pozitivnim znakovima. Svrbež na tvom stopalu mogao bi značiti i da netko hoda preko mjesta tvog vječnog počinka ili da ćeš pak ti uskoro hodati nekim nepoznatim putem.

Desna strana tijela je pozitivna, dok je lijeva negativna, što znači da kad osjećaš nešto na dijelovima tijela na desnoj strani, pozitivna energija je aktivirana.

Svrbež stopala povezan je s hodanjem po nepoznatom terenu, što bi značilo da ako te zasvrbi stopalo, uskoro ćeš otići na neko novo mjesto. To bi moglo biti pravo, fizičko putovanje, poput odmora ili nove poslovne prilike. 

Kad osjetiš svrbež baš u desnom stopalu, znači da tvoje putovanje zahtijeva planiranje pa je važno da ne budeš impulzivna u svojim izborima, nego da odlučuješ racionalno i promišljeno.

Mjesto gdje te svrbi stopalo također je važno. Ako te svrbi gornji dio stopala, netko povezan s tvojim putovanjem priča o tebi, ako te pak svrbi donji dio stopala ili peta, to znači da će ti putovanje donijeti dobro, gdje god da te odvede.

Vjerovanja različitih kultura o značenju svrbeža desnog stopala

Biblijska značenja svrbeža desnog stopala

Prema Bibliji, ako te zasvrbi stopalo, to znači da si spreman živjeti na nekom novom mjestu. Možda nemaš specifičnu destinaciju na umu, ali tvoja stopala govore ti da je vrijeme da kreneš dalje od trenutne situacije. 

Značenje svrbeža desnog stopala u azijskim kulturama

U Indiji i drugim azijskim kulturama, svrbež desnog stopala znak je da ne smiješ postati samodopadna. Ova kultura vjeruje da je svrbež stopala znak da nastaviš dalje sa svojim putovanjem (fizičkim ili spiritualnim) te da će te to dovesti do uspjeha.

Značenje svrbeža desnog stopala u Turskoj

U Turskoj, svrbež desnog stopala znak je sreće. Ako te desno stopalo zasvrbi prije početka nekog novog perioda u životu, to znači da te očekuju dobre stvari te da ćeš na novom putovanju biti uspješna!

Možda vas zanima Stalno su ti hladne noge? Isprobaj ovih 5 stvari, neke će ti sigurno pomoći Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Jasper Garratt

Komentari 0