Life&style

Evo zašto bismo ponekad trebali staviti čili papričicu u čarape

  • Stručnjaci vjeruju da su stopala povezana s brojnim procesima u tijelu
  • Također tvrde kako 72.000 živčanih završetaka u svakom stopalu odgovaraju različitim točkama u tijelu
  • Otkrit ćemo ti zašto neki stručnjaci preporučuju stavljanje čili papričice u čarape  

Loša cirkulacija u stopalima (i hladne noge) neke ljude muče čitavog života, a neki, s godinama, uočavaju kako cirkulacija u nogama nije tako dobra kao nekada i možda će nam trebati pomoć kako bi nam bilo ugodno. Jednostavan način za to je upotreba papričica. Kad jedemo ljutu čili papričicu, to zagrijava cijelo tijelo, uključujući i stopala. Ovaj trik bit će ti koristan tijekom hladnih zimskih noći ili kad, kao sada, kavu pijemo na otvorenim terasama. Ili jednostavno, ako kronično imaš hladna stopala (a mnogi pate od toga). 

Stalno su ti hladne noge? Isprobaj ovih 5 stvari, neke će ti sigurno pomoći

Čili papričica može ti zagrijati stopala

Sve papričice sadrže tvar koja se naziva kapsaicin. Kad pojedeš nešto što sadrži ovaj sastojak, to pojačava cirkulaciju u tvom tijelu. Također, kada ovaj sastojak dođe u kontakt s kožom, uzrokuje širenje krvnih žila, potičući dodatni protok krvi te pruža toplinu tom području. Nekim se ljudima zagrijavanje može dogoditi odmah. Za ostale se toplina s vremenom postupno povećava. 

Ovaj je trik osobito učinkovit tijekom velike hladnoće

Ako živiš u hladnoj klimi, ovaj ti trik može dobro doći. Zapravo se pokazalo da se kvaliteta spavanja može poboljšati manipuliranjem temperaturom stopala tijekom spavanja. Ako si tijekom zime isprobala puno stvari kako bi ti bilo toplo za stopala, ali niti jedna od njih nije uspjela, ovo bi moglo biti vrijedno pokušaja.

Možda vas zanima Nareži luk, stavi ga u čarape i tako prespavaj noć - znaš li što će se dogoditi? Rubrika Life&style Life&style

Najlakši način 

Najjednostavniji način upotrebe čili papričice u prahu za zagrijavanje stopala jest posipati malo praha po nogama ili čarapama te ga ravnomjerno rasporediti po stopalima i prstima. Međutim, moraš biti oprezna da ne koristiš previše praha, jer može postati malo prevruće.

Vječno hladna stopala? Provjeri kako ti u tome mogu pomoći voda i vino

Mogući rizici

Ipak postoje i neke moguće nuspojave. Čili u prahu može uzrokovati da bijele čarape postanu ružičaste, a stopala crvena. Uz to, nekako će mirisati na čili. Također, budi oprezna da u početku ne upotrebljavaš previše, jer ćeš možda otkriti da to zagrijava noge i više nego što si očekivala. Postupno povećavaj količinu dok ne pronađeš odgovarajuću za sebe.

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirali su Mila Elegović i Marija Borić


Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.
 
Photo: Shutterstock

Komentari 0