Life&style

Od užitka putovanja ne odustajemo ni u "novom normalnom"! Kako organizirati putovanje po novim pravilima?

  • Veliko istraživanje otkrilo je kako osim druženja građanima Hrvatske, njih 41%, trenutačno najviše nedostaju putovanja
  • Dobar dio njih ipak planira putovati ove zime, a entuzijazam za putovanja nakon pandemije raste!
  • Što je jako dobro jer, dokazano je, planiranje putovanja dobro je za mentalno zdravlje
  • Evo šest savjeta kako isplanirati putovanje u ovim okolnostima "novog normalnog" i uživati putujući

Druženje, putovanja, festivali i koncerti ono su što nam najviše nedostaje u ovim okolnostima „novog normalnog“ pokazalo je MasterIndex istraživanje. Putovanja su tako pri samom vrhu, 41% ispitanika izjavilo je da im upravo taj segment života najviše nedostaje. 

21% Hrvata planira putovati ove zime

Ipak, putovanja i užitak koji ona donose nisu sasvim ugasli; iako je postotak onih koji ove zime planiraju putovati u inozemstvo pao je za više od pola u usporedbi s 2109. još je 21% onih koji se još nadaju mogućnosti putovanja i 31% „neodlučnih“, no mijenjaju se trendovi. Najviše građana Hrvatske, 11%, planira adventske izlete u neku od europskih metropola, nakon toga slijede skijanje i doček Nove godine s po 5%. Također, sad se više putuje unutar zemlje, putovanje u Hrvatskoj planira 46% ispitanika.

Planirati putovanje dobro je za mentalno zdravlje

I dok korona kriza potiče lokalna putovanja, entuzijazam za putovanja nakon pandemije raste. Dapače, dokazano je, prenosi BBC, kako je planiranje putovanja dobro za mentalno zdravlje. Osjećamo se bolje razmišljajući kako će lijepo biti kad sva ograničenja nestanu. No, moguće je putovati čak i sada; upute o sigurnosti Svjetske zdravstvene organizacije vrijede (i funkcioniraju) i na putovanjima, a sada su mnoga putovanja i smještaj znatno jeftiniji. Pa kako isplanirati putovanje?

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty
 

1. Za početak, opskrbi se dobrom karticom

Istraživanje je pokazalo kako oni koji planiraju putovanje namjeravaju za plaćanje smještaja prvenstveno koristiti debitne kartice (40%, u usporedbi s 36% prošle godine). Štoviše, riječ je o uvjerljivo najpopularnijem načinu plaćanja među mladima od 18 do 29 godina. Sve Mastercard kartice Zagrebačke banke ugovaraju se bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja – koristan podatak.

2. Pripremi se i za loš scenarij

Raspitaj se prije kupnje karata o mogućnosti promjene datuma putovanja (možda nećeš zbog okolnosti u kojima živimo moći krenuti kad si planirala), uvjetima otkazivanja aranžmana ili hotelske rezervacije – mnogi su zbog situacije s COVID-om „popustljiviji“ nego inače. I da, svakako uplati putno zdravstveno osiguranje jer… nikad se ne zna.

3. Isplaniraj i izvanredne troškove

Što ako iz nekog razloga (bolest, karantena, otkazivanje letova…) moraš duže ostati na nekoj destinaciji? Toliko casha ne možeš ponijeti, najbolje je tada imati karticu. Znaš li da se sa Zaba Mastercard karticom može plaćati na više od 36 milijuna prodanih mjesta diljem svijeta? Dodatna prednost: sve Mastercard kartice spremne su za beskontaktno plaćanje putem pametnih telefona. Korisno u ovo doba pojačane higijene!

4. Odaberi prijevozno sredstvo

Sve više ljudi trenutačno odabire prijevoz vlastitim automobilom, no ako putuješ daleko, to nije moguće. Bus, vlak ili avion? Od aviona je neopravdano zazirati jer su općenito, sustavi ventilacije u drugim sredstvima javnog prijevoza manje su učinkoviti od onih u zrakoplovima. Zrak u avionima recirkulira kroz sofisticirane HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtere svakih nekoliko minuta. Također, neke zrakoplovne tvrtke daju dezinfekcijske maramice, a veličinu bočice koju možeš unijeti u avion je povećana na 3,5 dl baš zbog dezinficijensa. Dodatna prednost: sa Zaba Mastercard (Zlatnom, Platinum i Business) karticom imaš ulaz u lounge barove na aerodromima diljem svijeta gdje te čekaju švedski stol, bezalkoholna i alkoholna pića te izbor stranih novina i časopisa.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

5. Raspitaj se o odredištu

Mnoge zemlje počele su se otvarati turizmu, bez obzira na situaciju, no mudro je raspitati se o pravilima ponašanja u njima, eventualnim restrikcijama, funkcioniranju prijevoza, hotela, restorana…

6. Posloži budžet

Spomenuto istraživanje pokazalo je kako ispitanike, 42% njih u planiranju inozemnih putovanja sprječava financijska situacija, no istovremeno prosječni troškovi njihovog zadnjeg turističkog putovanja u inozemstvu iznosili su 6113 kn što je značajno više od prosjeka 2019. (5153 kn). A kako su sada putovanje jeftinija nego ikad, šteta je ne iskoristiti priliku. Možda nemaš cijeli budžet u ovom trenutku, no možeš putovanje platiti na 36 rata? Mastercard kartice pružaju i tu pogodnost. Putovanje od 6000 kuna tako može koštati 250 kuna mjesečno.

 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu , pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0